Томислав Кресовић: Политичко –дипломатски (не) укус Ивице Дачића?

Поделите:

Ивица  Дачић  од  „скандал мајстора“  до политичког „велемајстора“ 

Лидер СПС-а. миинстар спољних послова Србије и први заменик премијера Ивица Дачић је вешт и практичан политичар, непосредан у комуникацији, често прекорачује дипломатске и државне протоколе који су између малих „скандала“ и непосредног и спонтаног понашања. Са чврстих дипломатксих  становишта  Ивица Дачић  је „скандал –мајстор”, а са политичких становишта је „веле мајстор“. Између „скандал и веле мајстора“ је политички и лични карактер Ивице Дачића и његова вештина да опстаје, постоји  и да се снађе у  разним  ситуацијама.

Дачић  као  народни политичар и  забављач!

Тако видимо Ивицу Дачића да у Савету безбедности простим и често народним или „шеретским“ речима, коментарима    дебетује око Косова са пуно истине речене на један народни ,а не дипломатски начин. На овај начин себе  не приказује као шефа српске дипломатије, већ као отвореног и борбеног  политичара који  зна да гађа у „главу“. Ивица Дачић иако је „моравског“ менталитета у њему ври више логика југа Србије односно нишко-врањанског менталитета, али  и  оног горшатачког у коме има трговачког менталитета, али и „хајдучког“. Због своје непосредности Ивица Дачић је вероватно  политичар  са највише    народног  менталитета  на политичкој сцени Србије  и  то знају и они  са којима  је Ивица Дачић у контакту, пре свега стани политичари и дипломате. Ивица Дачић као министар спољних послова  није „свилен“ као Горан Свилановић нити „потурица“ као ВУк Драшковић или „мондијалиста“ као Вук Јеремић.  Дачић је пре свега политичар од власти, шеф партије која чини  владу, и као такав себе види и у партнерству са Александром Вучићем  и „равноправности“ да може  да страним дипломата и политичарима  пева на пријемима , и да покаже и црту  своје непосредности и  практичности  да би  постигао свој  циљ.

Дачић- Глумац   без  дипломе ФДУ!

Дачић  је  у  већини својих посета страним државницвима излазио из „протокола“ и када је с леђа пришао руском председнику Владимру Путину, када је слеђа пришао  америчком  председнику у СБУН Доналду Трампу,  или у  доста опуштеним односима са Хилари Клинтон. То све није део протокола, или је део карактера, политичке позе и личних манира Дачића који  је  својом  непосредношћу стекао више наклоности него одбојности страних дипломатија. Ивица дачић има потребе да релативизује и своју политчку улогу и створи привид или спонтану ситуацију са  страним политичарима и државницима. Због тога је Ивица Дачић знатно животнији и реалнији од Александра Вучића, или других на политичкој  сцени Србије. Дачић је даровити политичар  који  уме да игра  себе и своју улогу  и прикрије или и покаже своје слабости, али и своје личне  људске вредности. Са друге  стране Ивица дачић и  као премијер и у више влада заменик премијера и сада као министар спољних послова није успео да савлада диплоамтксу „азбуку“ и да ојача српску дипломатију која је већ дуго аматерска, али сам за себе је полиитчки „артиста“ односно забављач у „Вучићевом позоришту“. Ивица Дачић је  одличан глумац који пре свега „глуми“ самога себе, али је и  верни  „шоумен“ у програмима Александра Вучића који   је сам  ригидан, без  смисла са хумор и са више интровертности у комуникацијама. Зато не треба замерити Ивици Дачићу на испољавању „варијете“ програма  пред  страним државницима и политичарима јер на овај начин Дачић  много говори и о карактеру државне полтике Србије, али и оних који долазе у Србију.

Томислав Кресовић

ВИДОВДАН

Поделите:

4 Коментари

  1. Од најдаровитијег политичара, Дачић је постао обична дворска луда, човек нема меру ни у чему па ни у певању.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here