Томислав Кресовић: Председник Србије у игри „Запада“ и „Истока“

Поделите:

Председник Вучић у шаховској партији Запад–Исток

Председник Србије Александар Вучић у својој политичкој и екнономској „стратегији“ окренут је ЕУ, и датим обећањима западу да ће све учинити да дође до „компромиса“ око Kосова и Метохије .Председник Србије је у „маказама“ политике ЕУ која је и сама у дезинтеграцији.

Садашња администрација ЕУ очекује да Вучић на мирнодопски начин преда Kосово, и тако постигне своје геополтичке циљеве на Балкану без „испаљеног метка“ и са што мање трошкова.Јасно је да постоје дисонантни тонови у политици ЕУ и САД на Балакну око Србије и Kосова,али све се на крају своди на геополтички пораз Србије уз неизвесно обећања за статус у ЕУ. Поред тога активирани су и сукоби Московске и Цариградске Патријаршије са циљем разбијања православног хришћанства на Балкану, пре свега смањене утицаја Руске и Српске правосалавне цркве и стварање православних заједница у Македонији,Црној Гори,Хрватској  и у блиској будућности на Kосову и Метохији. Пробни балон је аутокефалност Украјинске правосавне цркве. Притисак да се Србија одрекне Kосова и Метохије,сламање и слабљење СПЦ сигнал је за узбуну, јер је то пројекат разарања Србије и СПЦ по „дубини“. Ако би Председник Србије Александар Вучић прихватио да испуни захтеве или дате обавезе Немачкој и Бриселу то би водило демонтажи Србије као државе и дезинтеграцији српског народа на читавом простору Балкана рачунајући и у БИХ односно Републици Српској. Од Србије се тражи безусловно признање Kосова као државе,дистанцирање од Русије и прихватање дезинтеграције СПЦ на Балкану. То је слом Србије и циљ Запада пре свега НАТО да преко „меке моћи“ постигне односно доврши своје планове цртане деведсетих година прошлог века. Запад толерише инсталацију „Велике Албаније“ на Балкану и тако удара на националне интересе Србије .

Србија има алтернативу ЕУ?

Посета Председнка Србије НР Kини и планирана посета Председнику Руске федерације Владимиру Путину добија на значају јер се Србији отварају алтернативни путеви економског развоја и ЕУ је пред изазовима да буде „толерантнија“ према Србији али и међународних политичких опција .Велики пројекти Kине на Балкану и Србији су „трн у оку“ и ЕУ и САД и присутност Kине на Балкану тражи нову европску геостратегију и однос према Србији.Kина због својих интереса јасно ће ставити до знања државама ЕУ и САД да не жели дестабилзацију Балкана и Србије и да ће штитити своје интересе у региону.Слично је и са Руском федерацијом која се потискује из Црне Горе,Македоније и своје упориште задржава у Србији и БИХ.Управо због тога је и министар спољних послова Руске федерације Сергеј Лавров јасно стави о до знања да је Русија заинтересована у одржавању Дејтонске БИХ ,Kосова у оквиру резолуције 1244СБУН и да ће штитити своје интересе на Балкану преко БИХ-Републике Српске и Kосова ,и неће дозвилити у СБУН поништење ових међународних уговора без обзира на став политичких олигархија у БИХ или Србији. Kина и Русија су тако изишле на „црту“ подељеној ЕУ и противречној политици Доналда Трампа према Балкану и Србији.Kада су две моћне чланице СБУН и светске силе са својим интересима на Балкану и у Србији то даје политички маневар Александру Вучићу да може да релаксирано и са мање стрепње да наступа око Kосова ,али истовремено је пред изазовима да изврши одређену промену своје полиитчке стратегије која је до сада била усмерена према извршавању „диктата“ ЕУ и послушности према САД.Добијање одређених гаранција са Истока је и одређена промена тактике у геополтичкој „шаховској табли“.Јасно је да су све то велики ризици по власт у Србији и самога Вучића, али су и сигнали за одржавање Србије на „површини“ и спречавања да Србија буде пониижавана и да јој се прети од терориста и мафијаша са Kосова до комшија (Хрватска,Црна Гора,Македонија) или Албаније кроз своје учешће у НАТО.Ускоро ће се видети поузданост Русије и Kине према Србији ,али и политичка спремност власти у Србији да у Русији и Kини нађу алтернативу својих приоритета и тако ЕУ ставе пред искушење да са већим уважавањем, а не понижавањем и диктатима гледају на Србију и Балкан.Истовремено Председник Србије ће бити у „процепу“ и избору своје политике која је до сада била без алтернтива према ЕУ, а сада треба да буде „условна“ и са „алтернативом“ и да са већом пажњом и државном стратегијом буде усмерена ка Kини и Русиј као и према ЕУ.
Томислав Kресовић

Поделите:

4 Коментари

  1. Mi se igramo saha zadnjih 30 godina i jedina konstanta je da smo siromasni, stradamo i pogubljeni smo. Srbija je raskrsnica pa ako si raskrsnica propustaj ljude gde su posli umesto sto kocis i na tome zaradjuj ko i ostale tranzitne zemlje tipa Holandije.

  2. Niko nije zainteresovan za Srbiju kao takvu nego svi hoce negde da dodju kroz nju. Turci hoce da ozive Carigradski drum od Istanbula do Sarajeva i Ploca i od Istanbula do Pristine i Draca, Nemci od Beca do Soluna, Ameri od Bara do Beograda i Rumunije. Pa brate pusti ljude neka idu gde su posli. Ja ne znam sta je sa Bosnjacima u BiH, zatvorili su se u geto. Prirodno je da se povezu sa Srbijom i onda dalje sa Turskom.

  3. Svak ima neki interese i treba se uklopiti u njih. Nas interes je da povezemo krajeve naseljene Srbima i da trgujemo sa susednim narodima. Autoput Sarajevo-Pale-Visegrad-Kraljevo-Nis-Istanbul je stari Carigradski drum, u interesu je i Bosnjaka i Srba i ide dolinom reka i gusto naseljenim krajevima. Amerima je u interesu da se povezu sa Rumunijom kao branom “malignog” 🙂 Ruskog interesa a to je najprirodnije da ide od Bara preko Beograda do Temisvara i jedan krak preko Kragujevca do Zajecara i Bukuresta. Ne mozemo samo sedeti i kukati nad nasom sudbinom. I drugi su na vetrometini pa prave vetrenjace umesto zidova.

  4. I postojeci okvir pruza sasvim dovoljno mogucnosti za saradnju i povezivanje. Trenutni odnos snaga je takav da Srbija treba da bude u NATO u svemu osim po imenu (tj da se to ne zove tako) da ne isprovocira Rusiju. Toliko smo duboko u Americkoj zoni da je nerealno da bude drugacije. Isto tako imamo interese u Rusiji, Turskoj i Kini tako da treba da saradjujemo sa njima ko i sve ostale drzave na Svetu, ali bez iluzija: mi smo Evropska drzava u Evroatlanskom krugu (za vecinu Srba dobrovoljno, za manji deo Srba hteli to ili ne). Nesvrstanost nije realna opcija inace ce Ameri da isteraju Rusiju odavde milom ili silom.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here