Томислав Кресовић: Председник владе Србије др Зоран Ђинђић није убијен због Косова!?

Поделите:

Шта је истина око убиства др Зорана Ђинђића?

Председник владе Србије и некадашњи лидер ДС др Зоран Ђинђић није убијен 2003 године у политичком атентату од припадника ЈСО због Косова!.Логично питање је зашто би га изабрана група бивших припадниак ЈСО који су се борили за Косово, и на Косову и многи дали своје животе убили због његовог залагања да се „брани“ Косово!То је замена теза за стварање јавног мнења у Србији кроз таблоиде да слична судбина прети и садашњем Председнику Србије и лидеру СНС Александру Вучићу.

Зоран Ђинђић као анти-Хашка мета или…?

Председник владе Србије др Зоран Ђинђиђ страдао је пре свега што је Хашком трибуналу на Видовдан 2001 године испоручио бившег Председника Србије и СРЈ Слободана Милошевића.Мотиви су и могућа испорука Хагу бивших припадника ЈСО што је био и повод за тз „штрајк“ под оружијем и блокирање ауто пута код Сава центра припадника ЈСО.Поред тога др Зоран Ђинђић је против себе своје политике имао Председника СРЈ др Војислава Коштуницу, али и делове бившег РДБ као и „унутрашњу заверу „ у самој влади Србије међу својим „камарадима“.Косово као државна тема није била примарна „агенда“ у раду владе др Ђинђића већ Хаг,отварање Србије према свету,приватизације и односи са суседиима као и поларизација односа са Црном Гором и сукоби са ДСС и др Коштуницом.Лидер ДС и Председник владе др Ђинђић је више наде полагао у немачког канцелара Шредера него у владу Тони Блера која је била лидер у НАТО агресији на Србију 1999 године и антисрпској британској политици о Косову која је имала своје упориште и у врху ДОС-а .Сада се износе као „сензационалне „ информације предлози др Ђинђића тадашњем британском премијеру Тонију Блеру где је понудио могуће опције.По медија на основу архиве покојног председника владе Србије др Ђинђића истакануто је да се питању Kосова мора приступити “без одлагања и на одговарајућем нивоу”, и понудио следеће опције: “Прва опција је федерализација у којој би Албанци и Срби имали сличан статус као Муслимани и Хрвати у БиХ. Ово решење би омогућило довољно гаранције Србима да уживају своја права у складу са самоуправом на Kосову. Овакво конституисано Kосово би имало асиметричан статус у односу на Србију – више од покрајине, мање од федералне јединице. Друга опција, у случају да прва не успе, угледала би се на Kипар, са територијалном демаркацијом, али непромењеним границама. У овом случају, Срби би организовали свој политички живот углавном у северном Kосову. Трећа опција у случају да ове две не успеју, биће промена граница споразумом. У том случају, српска национална заједница би добила свој део територије”, истиче Ђинђић. Последњи је тренутак да покренемо одлучну акцију“, наводи се у овој Стратегији..

Косово и Метохија у „другом плану“

Ако погледамо шта се дешавало после смрти др Ђинђића то је био период државне политке без Косова као приоритета што је довело до мартовског погрома албанских екстремиста над Србима 2004 године и „пасивност“ владе др Коштунице и удвојена игра Црне Горе у оквиру државне заједнице на челу са Светозаром Маровићем.Онда долази 2008 година и признање Косова од већег дела ЕУ и САД и пасивност политике др Коштунице као председника владе и Бориса Тадића као Председниика Србије.Након тога 2008 године је коалициона влада ДС и СПС која крчи пут ка укључивању ЕУ у проблем Косова и потискивање резолуције 1244СБУН.Косово и Метохија је све даље од резлуције 1244СБУН и све ближе Бриселу који тежи да Србија призна државност Косова. Косово се поново враћа за и сто државне политике Србије у владама од 2012 до данас које су водили Ивица Дачић,Александар Вучић и Ана Брнабић са редукцијом овлашћења Србије на Косову по резолуцији 1244СБУН и реализовању неповољних и потписаних решења из Бриселског споразума.Када се све повеже др Зоран Ђинђић није убијен због Косова,али су страни фактори који су утицали на државну политику Србије, пре свега британски,немачки и амерички били „сагласни“ да им Зоран Ђинђић као Председник владе задаје „домаће задатке“,а да им је др Коштуница највише сличан Слободану Милошевићу.

Конзервативни и(ли) реал- политички Вучић?

Када је реч о Председнику Србије Александру Вучићу он је нешто прагматичнији у својој политици од др Ђинђића и др Коштунице и носи амалгаме политичке прагматике и Милошевића, др Ђинђића и др Коштунице и да је од сваког по нешто „покупио“ у свом политичком и државном „спину“ и наступу.

Томислав Кресовић

Поделите:

8 Коментари

  1. Konacno da neko kaze istinu i da se skine veo heroja i mucenika sa izdajnika Djindjidja.On nije ubijen zbog Kosova nego iz istog razloga zbog cega je ubijen Robert Kenedi koji je hteo da pusti niz vodu one koji su ga doveli na vlast.

    • Kako pronađe paralelu Nikola, ko bi se toga dosetio.Mora da si dobro prostudirao Kenedijevo ubistvo? A i Đinđića si vidim “ukapirao”.. e moj Nikola valja ti još čitati daleko ćeš dogurati !!!

  2. Djindjic je naneo sramotu i ponizenje cijelomSrpskom Narodu, na mnogo godina, kad je predao zakonito izabranof predsednika Srbije, na najsvetiji praznik Srpskog Naroda- Vidovdan. Bolesne ambicije za vlast su jadne.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here