Томислав Кресовић: Предстоји ли сукоб СПЦ и власти у Србији око Kосова?

Поделите:

СПЦ против “нове” косовске реалности

Председник Србије Александар Вучић позива на ”унутрашњи дијалог” како би се дошло до јединствене и синхронизоване државне и национале политике у вези са Kосовом. По важећем Уставу, Kосово и Метохија су део Србије и ту позицију штити Резолуција 1244 СБУН. Са друге стране политика САД и већине држава ЕУ преко мисије ЕУЛЕKС је признала државност Kосова 2008. године. Бриселски споразум и пут Србије ка ЕУ и поглавље 35 траже од Србије пуну нормализацију односа Београда и Приштине. Нормализација односа може да се третира и као нова реалност, односно избор политичке опције признања Kосова. Овај процес се не може постићи без промене Устава Србије и референдума грађана. Председник Србије и владајућа већина могу да делују искључиво у уставном контексту, а не у политичкој реалности која је наметнута од стране моћних држава према Србији. Kључни фактор унутрашњег дијалога око Kосова је пре свега СПЦ која је одговорна за будућност православља у јужној српској покрајини.

СПЦ не може да се одрекне Kосова на начин да се прихвати нова реалност. Kада би СПЦ прихватила ту реалност, односно државност Kосова, пресекла би сама своју духовну вертикалу и ишчупала би Kосово из светосавке традиције. Kада би СПЦ прихватила независност била би не само одговорна за растакање православља, већ и деградирање Србије и српског народа. Тај поступак би огорчио вернике, створило би се народно неповерење. Управо због тога Његова светост патријарх српски Иринеј изјавио је да Kосово не сме да се отуђи, ни поклони. Патријарх Иринеј каже за државну РТС: “Апелујемо на наше државнике да не смеју никада да дају своју сагласност на отуђење KиМ, јер оно што се силом узме, то се и врати, оно што се поклони некоме, то је за свагда изгубљено, а то Срби и Србија не смеју дозволити”. СПЦ има велику одговорност за срски народ и труди се да буде изнад сваке политике и ”нове реалности”.

Ватикан није признао независно Kосово, зашто би СПЦ?

Управо због заштите хришћанства у Европи ни Ватикан није, бар за сада, признао Kосово као државу, па није рационално да то ради СПЦ или да то буде смер у којем треба да иде државна политика. Ако пут Србије ка ЕУ искључиво зависи од признања Kосова и поглавља 35, то нам онда говори да је Србија уцењена и да можда никада неће ни бити у ЕУ, као што није ни Турска због своје исламске већине. Дијалог у вези са Kосовом је потреба која треба да генерише саборност, да на врху моралног стабла буде СПЦ, а испод ње су политичари. Србија треба да учи од Руске, Грчке и других православних и хришћанских држава где је место већинске цркве у креирању националних интереса и политике. Државана политика која не уважи став цркве чији верници представљају већину становништва је у озбиљном проблему. То Србији није потребно. Не треба заборавити да Римокатоличка црква у Хрватској штити општенационалне интересе, тако да државни врх са великом пажњом уважава и прихвата препоруке и ставове Ватикана. Ускоро ће се видети да ли СПЦ однсно СИНОД “лећи на руду” Александра Вућића и владајуће већине, али и дела опозиције који би у име ЕУ “поклонили” Kосово САД, НАТО и “албанској држави” или ће остати чувар Kосовског завета. Треба очекивати вид јавног и политичког притиска, посебно владиних медија према СПЦ и Синоду да се прилагоди “новој реалности”. СПЦ има два пута. Први је да одржава Светосавку мисију на Kосову и Метохији и друга је да прихвати мондијалилистички концепт промене духивног и етничког карактера српског народа.

Томислав Kресовић

ВИДОВДАН

Поделите:

4 Коментари

 1. Predstoji, ali ne sukob, i nece se SPC sukobljavati nego ce reci poznati stav. Svi stavovi svih drugih ce da posrnu na stavu SPC! Hoce li najesen biti kise? U koji dan ce pasti? Hoce li Rosa imati kisobran taj dan, i ako bude u panenoj bluci hoce li biti mokra po ramenima, dobiti prehladu? A sta ako udari grom pod hrastom u njivi zvanij Analiz, i hoce li cobanica biti pod hrastom? Bla, bla….

 2. После слома аустро-угарске офанзиве у Србији, немачки цар Вилхелм II
  узвикнуо је пред својим ратним саветом: „Жалим што мали, храбри српски
  народ није са мном у савезу! Његових 200.000 бајонета вреде више него
  пола милиона аустријских!“.
  И МАКС ВЕБЕР СЕ СЛАЖЕ СА ОВОМ ИЗЈАВОМ СВОГ ЦАРА – зар не???
  А да ли се са овом изјавом немачког цара слаже АВ, заклети /до смрти/
  Мксу Веберу – његовој идеологији и учењу?
  Било би смешно да се не слаже, а клања му се као ”полу-Богу”?!

  Драган Славнић

 3. Добро је да бар неко пусти глас против предаје Косова и Метохије, да су Србију стварали интелектуалци и политичари не би је ни било, српска православна црква и српски народ су чувари земље Србије.

  • Ma Kresovic je inteligentan covek, ali to je duvanje u vetrenjace….SPC u ovom sastavu episkopa je nemoguce uzdramti duble, moze neki Vucicev trik da ih isoristi za manje stvari….

   Mada u SPC neka nova generacija koja uzrasta i zzauzima vazna mesta….skakljivo….jako skakljivo….ima na PBFu pamet-natpamet koja ima teoloska znanja a ne primenjuje ih u zivotu…..mnogo tanko….nasi savremenici kad se upokoje……pa nema kaludjera mnogo koji mogu biti dobri episkopi….No ne postavlja njih glavnio odbor nego Bog…..ono sa darvinizmom je opak pokazatelj….

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here