Tomislav Kresović: Premijerka Ana Brnabić se “ograđuje“ od Rusije

Podelite:

Koga zastupa Ana Brnabić?

Građani Srbije veruju Vučiću, pa onda ne veruju nikome, pokazalo je najnovije istraživanje agencije IPSOS Adria, koje je još pokazalo da vladajuća SNS ima rekordnu podršku od 53 odsto, te da je njen lider, Vučić u najdužem periodu na vlasti sa najvišom podrškom građana. Na osnovu ove agencije posle Aleksandra Vučića značajnije poverenje ima lider SPS Ivica Dačić sa 27 pozitivni ocena, a sledi premijerka Ana Brnabić. Ako se ova analiza uticaja može prihvaiti kao realnost onda dolazimo do značajnih pitanja karaktera vlade i vlasti u Srbiji gde vladu vodi Ana Brnabić koja nema poltičku partiju, birače i javni ugled, ali preko Aleksandra Vučića kao lidera SNS i Predsednika Srbije i Ivice Dačića kao lidera SPS i prvog zamenika premijerai i ministra spoljih poslova ima delegirani autoritet. Ključno je pitanje koga zastupa ipak Ana Brnabić?. Mentore spolja ili mentore u Srbiji i na koji način. Izbor Ane Brnabić za predsednika vlade Srbije može da se tretira i kao Vučićeva poltička igra, igra Zapada prema Srbiji, a protiv Rusije ili neka vrsta ucene koju EU ima prema Srbiji.

Oprečna ili „dogvorena” mišljenja premijerke i predsednika Srbije?

Predsednik Srbije o EU za agenciju “Sputnjik” kaže “Srbija želi u EU kao što nećemo da uvodimo sankcije Rusiji i da im zabadamo nož u leĐa”. Moj sin Danilo mi kaže ajde ti i tvoja EU”. Ja mu kažem da sačeka 15 godina pa će razumeti ovu politiku kao što razume i odnos prema Rusiji. Ulazak u EU više ne zavisi samo od nas. Predsednik Srbije od EU traži datum mogućeg prijema u EU, iako i sam zna da je to za sada „nemoguća misija”. Ono što zabrinjiva je oprečan stav premijerke Ane Brnabić koja kaže „Ukoliko Srbija bude primorana da bira između bližih veza sa Rusijom i članstva u Evropskoj uniji, odlučiće se za ovo drugo”. Ovo govori premijerka Brnabić američkoj novinskoj agenciji „Blumberg”. Kao svoj lični stav, stav vlade ili ima podršku za taj stav Predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Sa druge strane Predsednika Srbije za rusku agenciju „Sputnjik” priča jedno oko odnosa sa Ruskom federacijom, a premijerka drugo za američku agenciju ”Blumgerg”. Šta je suštinski državni stav koji je bitan za odnose Srbije sa Ruskom federacijom? premijerka Brnabić kaže „EU je tamo gde mi idemo – to je jasno” i dodaje „Mi imamo emotivne veze sa Rusijom zbog tradicije, kulture i vere” govoreći da veliki broj ljudi u potpunosti doživljava Rusiju kao našeg velikog brata, našeg zaštitnika. Ako je tako zašto premijerka Ana Brnabić govori bez stava vlade ili odluke građana na referendumu?. Zašto premijerka Srbije prejudicira stav građana oko EU i odnosa sa Rusijom, iako i sama zna da je put Srbije ka EU neizvestan u narednih desetak godina. Ovo samo govori da je premijerka Srbije ipak „na zadatku” SAD i EU u Srbiji i da je ona „političko rešenje” iz „velike nužde” SAD i EU. Premijerka se mnogo „zaigrala” i deluje „sigurno” u sebe i kaže da nikada nije imala razloga da sumnja da će imati Vučićevu punu podršku za teška pitanja, ali i odrešene ruke da radi šta misli da je najbolje. Na pitanje da li će moći da donosi odluke bez njegovog nadzora, ona je rekla “bila bih iznenađena kada ne bih”. Ovaj stav premijerke Ane Brnabić oko „žrtvovanja” odnosa sa Rusijom za dugi i neizvestan put ka EU nije ipak bez odobrenja ili puštanja „probnog” balona predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Ako nije tako onda je Ana Brnabić već prvih dana svoje vlasti počela da „okreće leđa„ vladi koju vodi i (ili) Aleksandru Vućiću kao predsednku Srbije. Ili je reč o „velikoj igri” koja može skupo da košta Srbiju.

Tomislav Kresović

 

VIDOVDAN

Podelite:

3 Komentari

  1. Nije Vas bilo dugo g. Kresovicu. Sa nestrpljenjem smo cekali Vase stavove o aktuelnim desavanjima. Ne znamo sta da mislimo dok nam ne pojanite.

    Mene licno brine Ruzic. Covek daje veoma oprecne stavove. Jako je temperamenan, apetit mu oslabio. Napisite nesto o njegovom delovanju kako bi ga dokucili…

    A i Kurir je izaso sa 50-tak udarnih vesti za koje je neophodno bjasnjenje. Kakava nam je buducnost?

  2. Pod hitno da se ta retarduša smeni ali pod hitno!!! Ona je najveća sramota u istoriji Srbije, bez RUSIJE SRBIJA NE POSTOJI, raskomadaće je u paramparčad, kakav Zapad, kakva EU, samo srljaju, igraju se sa državom što kaže dr Šešelj.

  3. Tekst obiluje duhom donetim sa izbeglicama sa raznih strana. ZAŠTO takvi MORAJU da imaju GOSPODARA? Da li poznaju pojam “slobodan čovek” koji bi olakšao razmišljanje i umanjio rpedrasude? Potreba nekih Srba za gospodarima i dovela je do ovoga – Srbi se kolju međusobno, za tuđ račun, “krste” se pred TUĐIM velikim crkvama, i pevaju tuđe pesme ‘od Slovenije do Čoka republike. Titini podrepaši, obrazovani na brzim, večernjim kursevima, samo su zacementirali srpsko konvertitstvo na katolike, muslimane, komuniste i anarhiste.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here