Томислав Кресовић: Превремени избори у Србији до краја 2018. године?

Поделите:

 

Србија све даље од ЕУ?

Позиција Србије у региону је све компликованија како у комуникацијама са Хрватском тако је и под притиском око БИХ пред изборе у БИХ и Републици Српској.Владина политика заснива се на чврстом концепту ЕУ без алтерантиве,подршке ММФ и стабилности у региону.Притисци Немачке,Велике Британије ,Франуске и САД према Србији око Косова су све јачи и постају терет политици Александра Вучића .Стране инвестиције ће бити знатно редуковане, а домаће су све слабије или их нема.

Три разлога за изборе у Србији?

Србију очекују превремени парламентри избори до краја 2018 године!.Зашто?.Три су основна разлога.Први разлог је међународни притисак пре свега запада према државној политици око Косова да се „нормализују“ односи, односно да се припреми терен за признање Косова што се види и пролониграње формирања ЗСО најмање за годину дана или на неодређено време.Председник Србије и влада Србије губе видно кредибилтет и подршку ЕУ и САД око Косова и то би значило увод у превремене изборе како би владајућа коалиција изборима нашла привремено излазну стратегију за своју политику, .Поред тога и Русија све мање има поверење у потезе владајуће коалиције и „искрености“ власти у Србији за одржавање Руског утицаја на Балкану и у Србији.Други разлог је поларизација и све израженији сукоби,полемике и разлике у ставовима међу министрима и неслагањима са начином рада председника владе Србије.Односи увлади су све тежи и влада за сада опстаје под утицајем Председника Србије. Постоје и извесне поделе и деобе у врху СНС на локалном нивоу што је индикација „врења“ политике СНС а што се може видети и око спора са локалном влашћу у Нишу око државног преузимања аеродорма и грађанског отпора .Трећи разлог је све тежа социјална ситуација међу грађанима Србије упркос трендовима привредног раста.Постоје и неслагања са препорукам ММФ који би да држе рестриктивне мере и владе која би да у име одржавања на власти мало „попустила“ социјални „каиш“.Све наведено није само аналитичка процена ,већ стање у Србији ,односи у власти на свим нивоима,и и процене релевантних „западних“ и „источних“ познаваоца ситуације и политике у Србији у сфери дипломатије и безбедности

Томислав Кресовић

Поделите:

4 Коментари

  1. Opet Udbaske fore, imaju dve struje i koja god pobedi pobedila je Udba. Imas pro-rusku strut koja preti, i kobajagi-zapadnu koja je na vlasti. A zapad naravno stalno nesto nama “sprema”…..a kako se niko ne zapita zasto Srbija ne povuce par koraka unapred pa da zapad razmislja sta mi “njima” spremamo. Recimo da kazemo, hocemo sutra u NATO. Primite nas, Rusija nam ne treba. A i tzv opozicija tipa Jeremic, Jankovic su takodje satro za napredak i zapad. Nema leba DOK NE UDJE NATO U SRBIJU, NA KRAJU MOZDA TU BUDE I POTREBNO KOPNENIM TRUPAMA……ovo mrcvarenje nigde ne vodi. Udbaski kreteni tipa Kresovic samo zamaraju……Ulazak NATO-a u Srbiju bi bio najsrpskiji moguci akt u zadnjih 73 godine koje bi Srbija videla.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here