Томислав Кресовић: Притисак Меркелове, САД и НАТО на Вучића “Склонити Додика с власти”

Поделите:

Kако отргнути Републику Српску од Русије?
Председнику Додику је реално најугроженији живот у односу на све политичаре из региона. Тај закључак не произилази из обавештајно-безбедносних информација, већ из геополитичке анализе, интереса великих сила на Балкану и могућег резултата општих избора 2018. у Републици Српској и заједничким институцијама БиХ. Од времена кад се Додик окренуо Русији, САД га са мањим или већим интензитетом руше. То су радиле преко политичара из других странака, па и неких из СНСД-а, НВО сектора, чак и усмеравањем судских процеса. Био је покушај да се унесе сукоб између садашњег председника Србије Вучића и Додика, међутим због одговорности обојице и Додикове велике политичке снаге у Србији, до тога није дошло.
Обавештајни сценарији за рушење Додика?
У обавештајном извештају руске ФСБ набројано је пет фаза у рушењу Милорада Додика И увођењу протекторалне политике Запада у Републици Српској.. Прва фаза подразумева пласирање истинитих информација државним органима БиХ и Србије. Друга фаза обухвата пласирање дезинформација о догађају који је дестабилизовао политичко-безбедносну ситуацију. Трећа фаза је планирање, организовање и извођење одређених акција које могу утицати на политичко-безбедносно стање. Четврта фаза је произвођење ‘контролисаног хаоса’, односно планско изазивање демонстрација и нереда. У петој фази би дошло до промене режима на миран или насилан начин, уз агресивну медијску кампању која би то подржала. У извештају се наводи да “фазе три и четири те операције не искључују планирање и организовање атентата на неког од опозиционих политичара или јавне личности у Српској”.- Ова акција би се извела у добро испланирано и темпирано време, а убиство би извршила особа из криминалног миљеа – додаје се у овом извештају, уз упозорење да све информације указују да би се операција до краја извела уочи или током општих избора у БиХ, планираних у октобру ове године. Министар унутрашњих послова РС Драган Лукач потписао је 2015. године у Москви споразум о сарадњи који је предвиђао да руски стручњаци пружају контра-терористичку обуку у РС.
Додик фаворит“ Русије и Србије?
Уколико се председник Додик кандидује за члана Председништва БиХ из Републике Српске, што је реално, он ће са лакоћом победити ко год да су му противкандидати. Чак неки који су против њега гласаће за њега у смислу „ај сад доказуј се у Сарајеву“ надајући се да ће упасти у неку „сарајевску“ замку твде полтичке процене у врху власти Републике Српске.Евентуално увођење санкција Европске уније према лидеру СНСД Милораду Додику аутоматски би значило и његову елиминацију као кандидата за српског члана Председништва БиХ..Према тврдњама “Франкфуртер алгемајне цајтунга”, Министарство спољних послова Немачке већ дуго размишља о увођењу санкција против председника РС Милорада Додика и његових блиских сарадника, што би подразумијевало забрану путовања и замрзавање рачуна..
Додик против НАТО!?
Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је у Требињу да би чланство у НАТО било понижење за српски народ кога је НАТО бомбардовао у РС и Србији.” Ја сам против чланства у НАТО. Тај савез је без икаквог разлога бомбардовао Србе у РС и Србији”.Он је истакао да док Младен Иванић то није промијенио, свако значајно питање за РС је било продискутовано и у институцијама РС-“Ођедном смо добили стратегију која каже да ће БиХ пратити спољну политику ЕУ. БиХ није чланица ЕУ, нема ни кандидатски статус и нема потребе да се тако одређујемо. Иванић је склон шпекулацијама и рећи ће да нигђе не пише да ћемо увести санкције. Да, али то ће тражити Европа и морате пратити њихову политику. Иванић ће доћи и рећи да је против тога да БиХ иде у НАТО, али није био спреман да гласа за то да будемо неутрални“ – истакао је Додик.Додик је додао да кад Србија каже да иде у НАТО онда ће се о томе разговарати и у РС.“ Суштина је у томе да не може на Дрини бити НАТО граница. Наш интерес је РС и српски народ, а не БиХ“- закључио је председник РС.
Западна карта на Младен Иванића!?
Истраживања која су рађена у последње време показују да је Младен Иванић најпопуларнији политичар на опозиционој страни. Међутим, што се тиче одлуке о томе ко ће, поред њега, бити званични кандидати, и за коју функцију, она ће бити донесена заједнички после састанка чланица Савеза за промене, а ту, прие свега, главну реч имају СДС, ПДП и НДП.Одређене западне амбасаде и службе тражиле су од опозиције у Републици Српској да актуелни члан Председништва из реда српског народа Младен Иваниц́ стане на „црту“ лидеру СНСД-а Милораду Додику након његове потврде да ц́е бити кандидат за српског члана Председништва БиХ, „Дипломатски извори, навели су да је „Иваниц́ за њих још 2011. године на скупу у Вилтон Парку постао политичар велике наде“.„Ако је веровати добро упуц́еним изворима, највец́е заслуге за то имају Џозеф Базби и Ентони Монктон, енглески обавештајци, који су годинама кројили капу Србима на Балкану и који су званичном Лондону тада указали на перспективног Младена Иваниц́а. Да су Енглези преузели персоналну бригу не само за Младена Иваниц́а говори и одлазак министра безбедности БиХ Драгана Мектиц́а, познатог западног лобисте који се странцима наметнуо јавно и упорно кидишуц́и на интересе Републике Српске, у Лондон на позив челних британских безбедносних и обавештајних служби.Процена запада је да је Младен Иванић једини кандидат који може победити Милорада Додика у трци за место члана Председништва БиХ. Зато се од Србије и Председника Вучића тражи да се фазно „ослободи“ Милорада Додика и да у „интересу“ Србије али и Републике Српске прихвати опцију Младена Иванића бившег премијера РС и члана Председништва БИХ као заступника интереса српског народа.То од Вучића тражи и канцеларка Ангела меркле,ЕУ и САД и високи представник за БИХ.
Томислав Kресовић

Поделите:

4 Коментари

  1. Председник РС је многима кост у грлу и није му лако, али како успева да маневрише са рогатима? Сазнало се да има извесне жидове који га бране, старији ћовек је у питању и једанпут му је на ноге дошла ЕУ коммесарка жидовка Ештон и покупила се и вратила у Брисел, а РС ликује. Како то? Тако, видите како се обраћа америчкој амбасадорки у лице! За сада му се може.

  2. Zabranama se nista ne postize. Srbi i Hrvati se osecaju ugrozeno od Bosnjaka u BiH, i treba raditi da se osecaju sigurno, a ne ih jos dodatno pritezati. Koliko je ozbiljna situacija vidi se po tome da su Srbi paktirali sa Zapadnohercegovackim Hrvatima (po onoj narodnoj: oj Turcine u nevolji druze) koji su bile najgore ustase u Drugom svetskom ratu. BiH je konfederalna drzava sastavljena od 2 entiteta, tri naroda i 10 kantona i ko god to ne prihvata je protiv mira. I Svajcarska (CH – Confoederatio Helvetica) ima 26 kantona pa sta im fali. Hrvati imaju dovoljno mehanizama kroz kantone da se zastite i ne treba im entitet, samo Bosnje ne bi smele da im biraju predstavnike. Slati BiH politicare na obuku u Svajcarsku da vide kako to tamo funkcionise.

  3. A šurovanje s Rusima ne moze nista dobro doneti. Imaju Ameri i Rusi terena za igranje po Siriji, Iraku i Ukrajini, nek bar nas konacno vise ostave na miru, dosta smo krvarili. Ekonomija nam je unistena, fakticki smo na nivou Eritreje u srcu Evrope.

  4. Jos sad krenula ova poplava izbeglica. Pa imaju li ti svetski mocnici imalo obzira i duse da kazu: aj da malo ostavimo ove mucenike na miru, idemo da razj.bemo neke druge zemlje. Ako ovako nastave vecina drzava u Svetu ce docekati Kineze ne ko okupatore nego kao oslobodioce.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here