Томислав Кресовић: „Рат“ таблоидне политике у Србији

Поделите:

„Kад су цветале таблоидне тикве“

Србија је суочена са „таблоидним“ ратовима које воде „Kурир“ и „Информер“ који обострано трују, обамњују и затупљју медијску јавност Србије. Позадина је борба интереса и полиитчки утицаји. Евидентон је да су и „Kурир“ и „Информера“ свако на свој начин као „загађивачи“ јавности били део полиитчких интереса олигархија на власти пре свега у СНС и да је „пукла тиква“. Након „Цветања тикви“ односно убирања профита на рачун таблоидне политике у Србији дошло је до „пуцања” таблоидних „тиквица“ које су просуле своје „семе“ обмана и сада се води борба чије је „семе“ исправно. Семе „Kурира“ и Информера коа и неких ТВ станица подсећа на ГМО семе . Може се констатовати да су оба таблоида „заражена“ дезинформацијама, медијским преварама. и да раде за исте газде или њихове конкуренте. Борба таблоида „Kурир“ и „Информер“ који су „потопили“ велике дневне листове „Полтику“ и „Вецење Новости“ добиле су за „арбитражу”  национлну приватну Тв станицу „Пинк“ велике моћи и капитала и низ мањих Тв станица које су део државне камапње владајуће коалиције и Председника Србије. Тако је Председник Србије и донедавно премијер био део таблоидног садржаја и „Информера“ и „Kурира“ који су радили за њега, а онда долази до сукоба интереса и потребе избацивања „прљавог веш“ и најнижих медијских садржаја који вредају концепт „здраве“ јавности. Политичке борбе у Србији, пласирање политике и медијска индоктринација нације иду преко таблоида и неколицине приватних Тв станица са националном фреквенцијом. Док се води таблоидни рат и информативни монопол неколицине приватних Тв станица ,дотле је у Србији угашено или отишло под стечај или девастирано на дестине локалних радио, тв станица или локалних новина са стотинама декласираних новинара .

„Заробљени ум“ и „ Муртбингова“ пилула јавности?

Прљав „веш“ „Информера и „Kурира“ и укључивање приватних Тв станица попут „Пинка“ утиче на „Орвелизацију“ Србије, духовни, професионални пад новинарства и ширење језика примитивизма, паланаштва и подстицања ауторитарности у медијима. Чудновато је да је моћни и угледни власник ТВ „Пинка“ који је и и у врху Трилатерлане комисије за Србију као део „Светске владе“ са проамеричким концепцијама медија и схватања профита ушао у „арбитражу“ таблоидних сукоба и на тај начин и сам постао део тог „система“. Дакле створен је „систем” који је део државне и владајуће олигархије и политике. Тај „систем“ медијске индоктринације и манипулација информацијама по моделу америчког ЦНН шири „приватне“ или олигархијске сукобе и на тај начин озбиљно нарушава концепт објективног новинарства. Таблоиди и таблоидне Тв станице се не либе да корисите најбзарније речи, изразе илии међусобне нападе који по много чему вређају јавни морал и кодекс новинарства и етику јавне речи.Шире се изрази и речи „гебелсовског“ или неостаљинстичког рећника из времена тужиоца Вишинског и монтираних процеса. Такву праксу мирно гледају и без вечих су коментара и УНС и НУНС и још више Миинстарство културе и информисања. Ширење политчке порногафије и медијска таблоидизација друштва у Србији је достигла забринајвајући ниво.Извесно је да таблоиди раде за своје политчке газде у Србији или ван ње, на једна осмишљено примитиван и етички загађен начин.Политичари на власти и опозицији користе таблоиде за своју промоцију и сукобе уз злоупотребу јавности и хиперпродукцију јавог наступа политчара на власти који се креће од сатанизације до идолопоклонства и додвориштва. Србија је већ дуго и у полиитчком и медијском блату и „рвање“ полтичара власти и опозиције подржано је преко „Kурира“ и „Информера“ уз велику подршку приватних Тв станица у којима предњачи ТВ „ПИНK“ који ужива поверења као јака медијска коропрација грађена на основама америчке продукције ЦНН у информативном делу. Међутим није забележно да су власници ЦНН на својој телевизији сами себе промовисали и својим коментарима притискали јавност и то речима увреде и примитивизма. Таблоиди попут „Kурира“ и „Информера“ живе свој медијски живот за тираж са садржајима који вређају јавни морал и „здраву памет“. Иза њих су политчки „штабови“ партија и власти и опозиције, а „жртве“ су грађани Србије и јавност која у облику „муртбингових пилула“ правоверности као из романа Чеслава Милоша „Заробљени ум“ у велики количинама гута и тако се ствара необјективно и навијачко јавно мнење . Kуда то иде Србија?

Томислав Kресовић

ВИДОВДАН

Поделите:

8 Коментари

 1. Одлична анализа, ….коначно да неко јавно каже да нас таблоиди,сви таблоиди трују, скећу пажњу…зато је и стање у друштву такво , јер је цела Србија у риалити програму, …хаос…. и још се чуде!

  Чињеница је да је Информер први започео са одвартним обманама , државним ударима, руским ракетама,авионима…нападима, атентатима, пљувањеима…ту каска Курир,…али и Пинк у последње време са фантомским саопштењима..

  Циљ неких са стране је да се УНИШТИ и здравље нације и култура опхођења, па и Ћирилица…
  Гасе намерно дневне новине које су нормалне(Политика,Новости,Дневник), такве новине имају сви у Европи,код нас и нормалне новине хоће да униште ,у свом лоповско-клановско-очигледно и педерскоој завади…ко кога ту кока …?

  • Otkad ti, zareni Zare, ovo smece informersko prvim smecem!?- ta, ono je tek smrdljiva kopija bezbroja
   predpetooktobarskih smradovija demokratskim smecem sto se nazivahu; a dokad ti to bjehy
   Novosti, Politika… normalnom stampom? ! Bas po toj im n o r m a l n o s t i ovi su vecim smradom od
   onih: onoga i ne gledas jer znas
   smradom da je, u ove se bulji kako bi se i s m r a d normalnosti priveo! To ti je, Zare, ziva istina i zato: vidis ”
   Politika”, ono- bar u glavi golemi krug
   napravi, zaobidji- beskonacno smrdi

 2. Postovani,hladna voda je za kupanje a topla za pice .To je recept za zdravje.Problem je sto smo konzumenti i saucesnici tabloidizacije naseg zivota i sto smo usli u zonu sumaraka.Mi smo svojim ponasanjem kao gradjani i narod prihvatili Kurir i Informer koji nam danas tumaci zivot i kroji mozak

 3. HAHAHA,”KUDA TO IDE SRBIJA”…pita Kresovic…na danasnji sudnji dan?
  Pa zar ne znas?
  Ili,stavi kilo vina I kilo pecenja na sto,pa cu da ti objasnim…
  Kao pre 40 godina,film Jagoda u grlu…na splavu,svi piju,skolsko drustvo,kada je Cune glumio ciganina,mada,ne mora da glumi,ali ajde…u zoru,tuzni I ruzni,a neko zapita (u ime generacije)-GDE SMO TO POGRESILI?
  HAHAHA,40 godina posle-KUDA TO IDEMO,GDE SMO TO (OPET) POGRESILI?
  Pogresili smo sto zivimo na Balkanu,koji je SUPAK KOSMOSA…
  A da li ste primetili DA JE RAT STAO,u zadnja 24 sata,izmedju Kurira I Informera…NEMA NASLOVNIH STRANA PROTIV DRUGE STRANE…
  Lici na namirivanje mafije…
  Kazu,svaka drzava ima mafiju…a neki kazu,Srbija je zemlja gde mafija ima svoju drzavu.
  Boga pitaj,sto kaze Kresovic,KUDA MI TO IDEMO…ovako naivni.
  Ali,definitivno,Srbija je zemlja gde kada dodje do vecih obracuna podzenlja ili nadzemlja…JEDAN DEO MAFIJE KAZE DA DRZAVA NE FUNKCIONISE,A DRUGI DEO MAFIJE,KAZE DA DRZAVA FUNKCIONISE?!
  Pitanje je ,AKO JE TACNO DA RODIC DUGUJE 8 MILIONA EVRA,KAO STO INFORMER KAZE,ZASTO NIJE UHAPSEN?
  To je vaznije od toga ko koga voli…ili ,ako su obe strane u pravu,za ono sto pricaju o drugoj strain…OBE STRANE TREBAJU BITI POHAPSENE.
  Nisam siguram,kako kaze Kresovic,da je ovo ,samo “PRLJAV VES”…

 4. Prave se afere da se prikrije zivot u Srbiji,Kosovo ,strajk u Kragujevcu i strana eksplloatacija najmanika .Svi rade zajedno protiv gradjana Srbije, i sve nas prave ili proizvode ludilo

 5. Ne znam de da udenem komentar,ali,evo kod Kresovica…
  POLA SRBIJE STRAJKUJE,GOSA,GORENJ,FIJAT…A VLADU BOLI DUPE…
  Ajde Kresovicu,VANREDNE VESTI,recite sta je to,ljudi se bore ZA GOLI ZIVOT u Srbiji.
  Evo vam vest iz Spanije,zemlje gde je dizel 0,95 evra,MANJE NEGO U SRBIJI,gde je ulje 1 evro,gde je Mango haljina 5 evra,gde mozete duplo jeftinije da se obucete nego u Srbiji,jer firmirane patike od 120 evra,uvek mozete uzeti za 40-70 evra…u Spaniji gde je besplatno zdravstveno osiguranje,gde se NE PLACA JAVNI SERVIS,i nekoliko drzavnih TV kanala je besplatno,za razliku od zarobljenih gradjana Srbije,koji sve placaju,i trovacki RTS…dakle U TAKVOJ ZEMLJI,KOJA JE DALEKO KOMOTNIJA ZA ZIVOT,PREMA KONKRETNIM PARAMETRIMA,predsednik poslodavaca ljuti Katalonac,monstrum kapitalizma… Rosell,kaze,DA JE TESKO ZIVETI SA 800 EVRA?!
  Link-https://intereconomia.com/economia/politica/rosell-afirma-ahora-no-se-puede-vivir-800-euros-al-mes-20170705-1952/
  Javite bandi koja je uhapsila Srbeporobila ih,gurnula u neke lopovske fabrike za 300 evra…,kao niko do sada,da je ovo ozbiljna vest I sa Spaniju.
  Ovaj Rosell je glasnogovornik svih ovih unistenja radnickih prava,ali je ipak izustio,da ponovim:
  TESKO JE ZIVETI SA 800 EVRA!

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here