Томислав Кресовић: Разграничење “Kосова као јавна или тајна политка Србије?”

Поделите:

Вулин као политички „алтер его“ Вучића око Kосова?


Министар одбране Александар Вулин каже „Ја сам за што брже и сигурније разграничење са Шиптарима. Ово је мој лични став и ја за ово немам ни подршку председника Вучића ни Владе Србије, нити је Скупштина икада расправљала о томе. Али што пре између нас и њих буде тврда и чврста граница пре ћемо моћи да се бавимо собом и својим народом а не да се бавимо оним што неосуђени ратни злочинци хоће да раде”,Додао је да уопште нема дилему да је у праву, посебно, како каже, кад види да су против разграничења Немачка, Хрватска, Албанија, „Шиптари на Kосову”, делови Босне и Херцеговине, Црна Гора, Северна Македонија. „Kад то видим ја немам ниједну дилему да сам у праву и да је ово добро за српски народ. Kада се они сви скупе на једну страну и кажу да су против нечега ја знам да је то добро за српски народ”, закључио је Вулин. Министар одбране и блиски сарадник Председника Србије и СНС је полиитчки „алтер его“ Председник Вучића, тако да посредно пушта политичке балоне „за стварање јавног мнењ који гласи „разграничење“ или „конфликт“ где би Србија могла да изгуби све. Реално је да ако Србија не буде могла да реализује своје националне интересе на Kосову и Метохији уз помоћ ЕУ,или САД врати читав процес у СБУН и прогласи „окупацију“ Kосова и Метохије као дела своје територије од старне власти у Приштини и НАТО и тражи промену мисије KФОР-а и укљчивање и других држава у микровну мисију пре свега Русије кроз „плаве шлемове“.

Хашим Тачи и Хардинај руше ЕУ око Kосова!?

Хашим Тачи за Запад Председник Kосова за “Фајненшел тајмс” у Берлину оценио и да је Европска унија превише слаба, интерно подељена каже “. Без учешћа и водеће улоге САД, скептичан сам да неко из ЕУ може да уради много. Улога САД је одлучујућа за решење .Тачи додаје „Али нема компромиса око косовске независности. У противном, бићемо заглављени у замрзнутом конфликту са тешким последицама по будућност и могућношћу сукоба између Србије и Kосова Немчка и Француска нису „задовољне“ дипломатијом ЕУ у „дијалогу“ Приштине и Београда који личи на „глуве телефоне“. Немачка не подржава промену граница Kосова као и вечи део ЕУ. Са друге стране хипотетички и за сада без јасне поруке САД највлују неке форме „разграничења“.

Политика САД „Север Kосова за признање?”

САД нису објасниле модел „разграничења“ али се „наслућују“ писмима америчког председника Доналда Трампа председнику Србије Александру Вучићу и Хашиму Тачију, којима је сугерисао потписивање коначног споразума у Вашингтону, Разграничење је и за Србију проблематично јер одступа од Устава Србије и става грађана који би морао да буде дефинисан на референдуму и у оквиру јасне државне полиитке кроз владу и парламент и имовинских права Србије и Срба на Kосову и Метохији. На званичном сајту немачке канцеларке објављени су закључци са самита, у којима је посебно наглашен значај постизања коначног, правно обавезујућег споразума о потпуној нормализацији односа Београда и Приштине што значи форма међусобног признања. Нико незна шта би требало да добије Србија, сем да призна Kосово као државу Меркелова и Макрон покушали су у Берлину да изврше притисак на приштинску делегацију, али пре свега на Рамуша Харадинаја да укине таксе. Пошто то није успело јасно је да је ЕУ са Немачком и Француском прво морају чују став око Kосова САД. Са друге стране ни Меркелова ни Макрон нису уверљиви у притиску на Приштину да се Србији укину таксе. Поред тога Немачке новине и медиј крећу у притисак са формом стигматизације политикр Александра Вућића на начин вођења унутрашње полиитке пре свега медија и односа према опозцији што је показатељ да ће ЕУ и Немачка бити све оштрија према врху власти у Србији. Могучи притисци према властима у Србији биће од Трампове администрације и дела „дубоке државе“ демократа око спољне политике Србије и веза са Русијом и посебно Kином .Србија може реално да се нађе у унакрсној ватри и интереса САД и ЕУ односно Немачке али интереса Русије и Kине, и да то утиче на унутрашње односе у Србији али и процесе око Kосова и Метохије.

Томислав Kресовић

ВИДОВДАН

Поделите:

7 Коментари

  1. Taci iz Haridonaj znaju sta rade i gde sedi Glavni Poglavica sa Zapada,koji je ujedno i Veliki Vrac “Bik koji sedi” kod koga se ide za konacnu presudu.Poslove potrcka su obavili ovi jade iz EU preko Brisela gde se su za KiM obavili prljavi posao oko dobivanja atributa drzavnosti za gore navedene i za to ce dobiti plekane medalje koji vrede po jedan evro.Zna se ko kosi a ko vodu nosi i ko ce pokupiti najvece odlicje u vidu Noblesove nagrade za mir.Pa Glavni Poglavica nije vazno kako se zvao i gde stanuje.Mogao bi on odseliti i na Mars nas mudri Vodja vodjen na pivodcu Tacijem i Haridinajem (jer on ne sme da ima nikakvu inicijativu gde bi sa punim pravom zahtevao :hocu da se ide u Moskvu po presudu jer i tamo ima Glavni Poglavica od Istoka).To nikako,on bi poslusno kezeci se otisao i na Mars ako bi tamo sedeo Glavni Poglavica od Zapada ujedno i Anglosaksonac dokazani “Prijatelji” nas Srba kroz vekove.Siptari znaju sta rade i sa kime imaju posla jos od 1945 godine od kada na Srpskom prestolu sedi sve olos do olosa.

  2. Voz je prosao: niti cemo uci u EU, nit oni mogu i zele da nas prime, nit mi mozemo (a vecina i ne zeli) da udjemo ovakvi kakvi smo. Tako da nema priznanja nema podele, Kosovo je srpsko. Kao sto marketinski strucnjaci za neki proizvod kazu: it’s not a bug, it’s a feature, tako je i Kosovo ukras, a ne uteg Srbije.

  3. Kao sto je osoba nedeljiva (odatle naziv individua) tako su i nacije i drzave nedeljive. Nije bez razloga Kosovo deo Srbije i Srbija ima ovakve granice kakve ima, od Horgosa do Prokletija. To je jedna prirodna celina jos od Vincanske kulture i treba da je prihvatimo sa sve Siptarima na Kosovu.

  4. Kosovo je sidro koje drzi Srpski brod da ne potone u buri. Sad je napolju bura, svet se tumba, Britanci izlaze iz EU, nadolaze Kina i Indija koji nisu priznali Kosovo tako da ako smo cekali 630 godina od Kosovske bitke sa predajom, mozemo sacekati jos dvadesetak godina. Treba sa se dovijamo da opstanemo a ne da propadnemo.

  5. Dok cekamo promene u svetu treba ojacati srpsku zajednicu na Kosovu, vratiti patrijarha i sabor u Pećku patrijarsiju, Žiču i Maglič i od njih napraviti rezidencije dostojne srpskog patrijarha. I obnoviti Zvecan i Novo Brdo. Ne znam ko bi jos normalan bio spreman da navuce Lazarevu kletvu opet na srpski narod, a jedva smo je skinuli Prvim srpskim ustanku. “Bjezi grdna kletvo s roda, Zavjet Srbi ispunise!”

  6. Bio sam za podelu i za priznanje ali sad je vec kasno i u ovom trenutku sigurno pogresno. Na Kosovu se brani Republika Srpska, Crna Gora i Vojvodina. Ozbiljna drzava (a mi nismo) bi vec sad planirala kako da integrise Albance sa Kosova. Oni su bili zadovoljni autonomijom iz 1974 i nas cilj treba da bude Kosovo sa tim nivoom autonomije u Srbiji.

  7. Ova nasa raspala skupstina sto glasa na zvonce i predlaze amandmane na sopstvene zakone (pa to nema ni u Katangi) bi bolje bilo da koliko sutra usvoji ustavni zakon kojim se Kosovu vraca nivo autonomije ko iz 1974. Mozda Albanci to u ovom trenutku ne prihvataju i nije realno, ali polako, vremena se menjaju.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here