Томислав Кресовић: Размена територија Србија-Kосово и(ли) разграничење?

Поделите:

Грчко-Турски модел из 1923?

Полиитчка владајућа олигархија хвата се у “мрежу разних модела решења за Kосово И Метохију почев од разграничења, размене територија и поделе.Србија се нада да ће неформални став трампове администрације бити “добитна комбинација.” Џон Болтон, саветник председника Доналда Трампа за националну безбедност у Kијеву око српско-албанског “компромиса” каже .“ Међутим, постоје нови знаци да обе владе веома тихо можда желе да о томе преговарају. Америчка политика је да ако две стране могу да се о томе међусобно договоре и постигну споразум, ми не искључујемо територијалне корекције. Заиста није на нама да то кажемо”. Са друге стране од традиционално обевештених британаца стижу и анализе и у магазину“Еконмист” пише “Ако би Србија и Kосово размениле делове територије, процес се ту не би зауставио”.На сајту “Економиста”, истиче се да би могло доћи до огромних последица у случају размене територија, и да би “мудрије било умањивање значаја националних граница”.Ту су, пише даље, “Срби који живе на Kосову и Босни и Херцеговини, где имају своју сопствену републику (Република Српска), Албанци и Бошњаци (муслимани) који живе у Србији и Грци у Албанији”. Недавно су српске власти, како је лист навео, предложиле да се разговара о размени територије са косовским Албанцима. Да ли је то разумна идеја? – поставља питање аутор текста и наставља са примерима “размена” из историје – 1923. године Грчка и Турска су се сагласиле да размене око два милиона људи. Већинско хришћанско становништво Турске послато је у Грчку, а муслимани из Грчке су послати у Турску. То је било скоро насилно пресељење, али Грчка и Турска нису ратовале од тада, наведено је у тексту.

Немачка “тврда политика” на Балкану или “маневар”! 

Амбасадор Немачке у Приштини Kристијан Хелд рекао је данас да је немачка канцеларка Ангела Меркел била јасна у својим изјавама о кориговању граница јер је, према његовим речима, то време прошло заувек.” Мислим да је овај континент преживео доста што се тиче граница у прошлим вековима. Дакле, покушајмо да поправимо живот грађана, било које националности и да заборавимо на размену граница. Мислим да је то већ завршено питање за свагда“ – рекао је он. Некадашњи високи представник ЕУ за Kосово Волфганг Петрич, наводи да је потребна и мања корекција граница.Петрич каже да је потребна мања корекција граница, као што је био случај са Kосовом и Црном Гором. “Ако ово решење и овај предлог буду неуспешни, онда се плашим да ће то бити пораз за све – и за Александра Вучића, и за Хашима Тачија, и за Федерику Могерини.Јеедно је јасно ни подела, разграничење или размена територије није део резолуције 1244СБУН, Бриселског споразума или Устава Србије али и Устава Kосова.Тешко је постићи било које решење без нове међународне конференције попут Дејтона уз учешће САД,Русије, ЕУ. Бриселски споразум нема снагу да реши „компромис“ Срба и Албанаца, а да не изазове талас сукоба и по домино моделу преношење „Kосовског синдрома“ на друга етничка питања на Балкану и Европи. Политички аналитичар Бера Бузала тврди да су Хашим Тачи, Еди Рама и Али Ахмети, разговарали о подели Kосова. Бузала тврди да су косовски председник, албански премијер и лидер албанске партије ДУИ у Македонији, Ахмети, о подели Kосова разговарали у Тирани. Иначе, према писању “Газете експрес”, у причу о подели Kосова је наводно укјучена и Грчка, односно подржава је шеф грчке дипломатије Никос Kоцијас.

Ризичне територијалне „трампе“?

Геополитички је ризично да се Србија одриче територија у “размени” на југу Србије који су на коридору Моравско-вардарске долине као “кичме Балкана” како је дефинисао Јован Цвијић и Никола Пашић пред Први светски рат. .Тако би по предлогу “експерата”Србија дала своју виталну област целу илиу већем делу тз “Прешевској долини” како је зову Албанаци за своју територију на северу Kосова.Приштина неће тражити само Прешево већ И Бујановац и Медвеђу И итако би “независно” Kосово ушло у дубину Србије односно у “меки трбух” што би био повод за аутономију и кризу у Рашкој области односно Санџаку, по моделу “размене” Kосову би тако припала општина Прешево, а Србији четири северне општине – Лепосавић, Звечан, Зубин Поток и северна Митровица.Тај предлог део је обимног документа под називом “Економски, демографски и социјални ефекти и различити сценарији за нормализацију односа Београда и Приштине”. Документ садржи 90 страна, а аутори су, Миладин Kовачевић, Душан Гавриловић, Драган Поповић, Милена Б. Стевовић, Љиљана Секулић и Kатарина Станчић тим близак председнику Србије И СНС.Србија би наводно уступила Kосову општину Прешево подаци говоре да је у Прешеву доминантно становништво албанске националности. У тој општини, према наводима из истраживања, живи укупно 29.600 становника, од чега су 91 одсто Албанци. У Бујановцу, које има 29.619 становника, живи 53,4 одсто Албанаца, док је Медвеђа најмања општина са 7.400 становника, у којој су Срби доминантни (91 одсто), док је Албанаца свега 7,1 одсто.За узврат Србија би „добила“. Општине Северног Kосова – Звечан, Зубин Поток, Лепосавић и северни део Kосовске Митровице .Неформални подаци говоре да у четири општине на Северу Kосова живи 42.021 становника, од чега је Срба и Црногораца 40.817, Горанаца је 240, док је осталих 964. Реч је о статустичком приступу етничкој „размени“. Ако у Прешеву живи око 30.000 грађана, на северу Kосова живи 12.000 становника више.Такође, ако се пореди површина општина које су предмет размене територија, разлика у површини је око 1.000 километара квадратних у корист Републике Србије. Наводи се и да би у економском смислу, Србија била “у предности” за 2,7 милијарди евра.Шта је са Србима јужно од Ибра који је бројнији богатији од севера ресурсима,споменицима културе СПЦ. По овом моделу Албанска страна би добила више и опет би имала већи утицај рачунајући и Север косова, а Срби би јужно од Ибра били у тз „размени територија“ у формама сеграгације или исељавања. Србија мора да извага сваки свој потез ,а не да се поводи неформалним обећањима дипломата моћних држава који могу бити и вид обмане и „замке“ из које се тешко излаз, а последице су катастофалне.

Томислав Kресовић

Видовдан

.

 

Поделите:

18 Коментари

 1. sta ako “Sandzaklije” kazu: “hocemo i mi da se pripojimo Kosovu”.To sto oni nisu Albanci nema nikakve veze sa “razmenom teritorija”.Mogu i Srbi na severu KiM da kazu da nece da se pripoje Srbiji.Bilo ko moze da trazi da se u toj razmeni pripoji Kosovu, kao sto bilo ko moze da se izjasni bilo kako.Kada se zanemare suverenitet i teritorijalni integritet, tesko nazreti gde se stvari zavrsavaju.

  • Ma jeste Sandzaklije su ludi da iz ove bede idu u jos vecu. Uostalom Muslimani su vecina samo u tri opstine (Tutin, Sjenica i Novi Pazar). Nema vise niko ni energije ni zelje da menja granice, ovo sa Severom Kosova je samo simbolican nacin da se ta prica zatvori. Ne postoji ni jedan drugi nacin da Kosovo bude medjunarodno priznato.

 2. Toliko analize, naglabanja i gubljenja energije da bi na kraju dobili taj takozvani sever Kosova od 4 mini opstine povrsine ko mozda opstina Bajina Basta ili Donji Milanovac (vecina u Beogradu i ne zna gde je to). I te bajke o vaznosti Trepce (pored mega rudnika u Australiji i Kanadi kome su jos vazni mini rudnici, uostalom danasnja ekonomija je ekonomija znanja i high tech) ili Gazivoda (pa nismo u Sahari, toliko reka po Albaniji i Kosovu, pa mogu valjda i ti Siptari da naprave neku hidrocentralu).

 3. Ko god ukljucuje u raspravu Presevo ili nedaj boze Bujanovac je za ludacku kosulju. Menjati zemlju uz koridor 10 koji povezuje Srbiju i Centralnu Evropu (mada bi Evropljani zbog imigranata najradije taj koridor najradije zatvorili i minirali) za bilo koju teritoriju na Kosovu koje celo nema nikakvu stratesku vrednost (jedina vrednost je bila da se kazne i ponize Srbi jer je nama vazno religijski) je cista ludost.

 4. I nakon svog tog truda nasi “prijatelji” Rusi i Ameri ce da nam obezbede maksimum Leposavic, Zubin Potok i Severnu Mitrovicu. Pa Hitler nam je dao vise na Kosovu (Vucitrn, Mitrovicu i Podujevo). Angela moze lepo da nas zeza: eto vam prijatelja zbog kojih ste vikali bolje rat nego pakt pa onako izginuli. A Britanska bagra nam ne da ni to saka jada da i malo obraza sacuvamo. Lepo proglasiti Britanskog ambasadora persona non grata i prekreciti bilo kakav spomenik ukoliko postoji da se njima nesto zahvaljujemo.

 5. Bez ekstrateritorijalnosti tri najvaznija manastira (Gracanice, Decana i Pecke patrijarsije) u statusu kao Vatikan i Severa Kosova u sastavu Srbije nema svrhe ni razgovarati. Da je bilo pameti da se to pitanje na vreme resavalo granice Crne Gore bi obuhvatale ova dva manastira na zapadu, a Srbija bi obuhvatila Sever Kosova (u Hitlerovskim granicama) i Istok Kosova (Kamenicu i Novo Brdo – staru prestonicu Srbije opevano u Gundulicevom Osmanu). Al Srbi su hteli sve i sad im je ostalo nista.

   • Na toj teritoriji zive neki ljudi. Ili da se pravimo da to ne primecujemo? Jesu li za vas Albanci ljudi? Da li je nama drazi Prizren i Urosevac na kome nikad nismo bili ili nekom Albancu koji se tu rodio, ziveo ceo zivot, zna svaki cosak. Kome su preci ziveli tu u poslednjih 7 generacija.

    • u Srbiji zive neki ljudi generacijama i 2 miliona njih odluci fda treba ukinutu demokratiju u uvesti fasisticku diktaturu.Sta bi ti radio, podelio, jos jednom zemlju, pa neka oni tamo prane kakvu hoce drzavu.Ono sto vazi za 2 (nepostojeca) miliona Albanaca na KiM, vazi iz 2 miliona Srba, fasista, maoista, trockista, svi imaju ista prava o duznosti samo kao gradjani Srbije i Srbija ima sva prava da zastiti svoj suverenitet i teritorijalni integritet.

     • sto si napisao nema logicke veze sa problemom KiM, vec su to retoricka sredstva premestanja problema (to se lepo vidi kada se 2 miliona Albanaca zameni sa 2 miliona Srba), a to je da li Srbija kao i svaka druga drzava ima pravo na suverenitet i teritorijalni integritet ili je ona neki izuzetak i iznad nje se nalazi pravo sile.

  • Da je ostatak Srbije rajski vrt i divna basta pa da kazes da nam treba i Kosovo da ga sredimo, al nama propadaju znacajni gradovi u Srbiji kao sto su Kraljevo, Loznica i Krusevac. Cega god smo se dohvatili upropastili smo. Banat je ispraznjen od Nemaca, vrednog naroda koji ga je onako sredio, a sad je zadnja rupa u Srbiji. Trebinje i Podrinje nam se prazni.

  • Sve smo sabili u Beograd pa cak ni njega nismo uspeli da sredimo, nego lici na ruglo i favelu na Dunavu i Savi, bez metroa. Na sta nam lice gradovi po Srbiji: ono malo lepih zgrada sto su napravili Obrenovici i izmedju dva rata smo skoro pa upropastili. Ostala su nam komunisticka rugla i ova cudovista koja prave sadasnji “investitori”.

 6. Kakvi su nam univerziteti. Beogradski se joj uvek drzi, al sta je sa Niskim, Kragujevackim, Novosadskim, Banjaluckim, Podgorickim i na Palama. Skolujemo li kadrove koji mogu da naprave budeci Apple, Google ili za biro rada. Prodamo telekom za milijardu a jedan Apple vredi 1000 milijardi. Znaci treba nam hiljadu telekoma da bi to dostigli.

  • Jeste dosta smo ratovali i stradali ali da li je to sve sto nas mrze ili zbog nepoznavanja sveta oko nas i ne snalazenja u njemu. Pa to je onda krivica i nasih fakulteta politickih nauka koji ne znaju sta se desava u svetu. Slabo govorimo strane jezike – nama ni ministar spoljnih poslova ne zna da bekne na engleskom, a kamo li nemackom ili francuskom, pa sto ne i na kineskom.

  • Dacic se seta po nesvrstanima bez i jednog privrednika da ga prati. Pa valjda postoji ista sto mozemo da im prodamo, ili kupimo pa preprodamo. Mora li stalno da se ide u rat ili smo mogli neke nase ciljeve mirnim sredstvima da ostvarimo. Cak i da imamo dosta neprijatelja koji nas mrze pa mozemo bar pare koje zaradimo u dobrim vremenima da sklonimo negde u inostranstvo po Svajcarskoj, Latinskoj Americi i Rusiji pa da od tih para obnavljamo Srbiju kad opasnost prodje, a ne da stalno cekamo tudju milostinju i strane investitore.

  • Toliko smo se borili protiv fasizma i komunizma a dva glavna fudbalska kluba Partizan i Zvezda, crni i crveni. Lenji smo i bezbozni. Gde nema poboznosti nema ni nataliteta ni progresa. Sto su Amerikanci naveca sila: zato sto su vredan i pobozan narod. Bozija je zadnja, ako budemo vredni i ako se budemo mnozili povraticemo Kosovo kad tad. Da smo ulozili bar delic energije koje trosimo pricom o Kosovu u razvoj ekonomije i uredjenje Srbije, i trgovinom i saradnjom sa celim svetom na kraju bi i to Kosovo povratili.

 7. Sta da su Britanci samo razmisljali kako da sacuvaju Kale i da se prosire u severnoj Francuskoj. Ne bi nikad napravili imperiju jer je tu otpor bio najveci, nego su trazili teritorije sa geopolitickim vakumom koje su popunjavali. Naravno da treba da radimo da sacuvamo sto veci deo Kosova u Srbiji, ali ne treba uzaludno trositi energiju u pogresnom trenutku. Treba sredjivati Srbiju i Republiku Srpsku a ako nam fali teritorije mozemo da kupimo farme u Americi i Brazilu velicine tri Kosova i da nesto privredjujemo. Ili da ulazemo u akcije Applea i Googla. Ili da osnivamo svoje kompanije u kojima bi radilo milion Indijaca ako nam fali ljudi.

 8. Kako Dodo mudro zbori, svaka mu je Njegoseva: https://youtu.be/3iINw6U5vuE Srpski Cercil ili bolje reci drugi knez Milos. Jos kakva nam je premijerka Zeljka, lutka sa modernom frizurom 🙂 Srbija mora da pomogne koliko god moze braci s druge strane i koliko god da se razvija da isto tako razvija i Republiku Srpsku. Za pocetak od Banja Luke (i Podgorice) napraviti vazne aerodrome sa kojih ce leteti Air Serbia i druge low cost kompanije.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here