Tomislav Kresović: SAD „teraju“ Rusiju sa Balkana ?

Podelite:

Trampova „miroljubiva” politika na Balkanu Trampova politička „doktrina“ za Balkan je smanjenje budžeta koji bi se usmeravao za Balkan kao i, prebacivanje odgovornosti EU u održavanju ekonomije na Balkanu. Strategija spoljne politike SAD je u zadržavanju uticaja i širenju NATO na Balkan uz neutralisanje i „protverivanje“ Rusije sa Balkana.


SAD posebno brine širenje uticaja na Balkanu Rusije, Kine i Turske čime se slabi decenijska politika SAD na Balkanu. SAD preko „meke moći“ drže Balkan pod kontrlom uz poršku ili izvesne razlike sa Nemačkom koja nema uvek ista mišljenja sa SAD oko politike prema Balkanu i Rusiji pre svega gasna i energetska. SAD smeta ruski uticaj na Tursku preko gasovoda i prodor Kine u Evropu preko Balkana. SAD i velika Britanija su „zapalile“ Bliski i srednji Istok, podstakle vojni udar u Turskoj i aktivirale migrantsku krizu u Evropi. Balkan pod američkom „čizmom“? Najvažniji rezultat Trampove, još uvek nedefinisane politike na Balkanu, jeste uspostavljanje američkog „kišobrana” u BJR Makedoniji preko formiranja proameričke vlade Zorana Zaeva, i političkog „slamanja” predsednika Đorđa Ivanova pod pritiskom EU i posete američkog zvaničnika Hojta Jia. Druga pobeda Trampove administracije je pristupanje Crne Gore NATO paktu čime je Tramp zauzeo poziciju jačanja, a ne slabljenja američke politike na Balkanu. Američka spoljna politika na Balkanu ostala je dosledna u poslednjih par administracija, pa tako (za sada) i u ovoj amdinistraciji. Ništa se bitno nije dogodilo u odnosima SAD prema državama i krizama na Balkanu od vremena Bila Klintona, Buša mlađeg preko Baraka Obame. Opšta karakteristika Trampove neomilitarne politike jeste gušenje uticaja Rusije na Balkanu i veliko ulaganje u vojni i bezbednosni sektor. Srbija u američkim „lancima”? Očigledno je da će Trampova politika biti još restriktivnija i oštrija na Balkanu, pre svega prema Srbiji po pitanju pritiska na tz. humanitarni rusko-srpski centar u Nišu. Namera američke administracije je da se Rusija oslabi ili „protera” iz Srbije preko humanitarnog centra, i da se tako pokaže da je predsednik Tramp učinio bitnu stvar za neutralisanja Rusije na Balkanu. Pod pritiskom demokrata i republikanaca administracija Donalda Trampa će pritiskati vlasti u Srbiji da Rusija ne dobije status kao što to imaju SAD i NATO u međusobnim sporazumima sa Srbijom, čime bi se Srbija „udaljila” od Rusije i privezala prema SAD i EU odnosno NATO. Velike su pogreške u procenama političara i javnosti u Srbiji da će administracija Donalda Trampa prema Srbiji i Balkanu biti „bolja” od prethodnih adminitracija.
Spoljnu politiku ne menja predsednik SAD, već vladajući establišment i moćni interesni lobi. SAD imaju moćne mreže uticaja u Srbiji, jače i moćnije nego Rusija i Nemačka zajedno. Veći deo Vučićeve finansijske, medijske i druge oligarhije je proamerički i pro NATO, Pored toga jak je lobi tz. američko-srpske privredne komore.

Udruženje „Privrednik” je proameričko. Pored toga SAD imaju uticaj na najmanje 60 odsto NVO preko USAIDA, Soroš fonda, ili uticaja Rokfeler fondacije koja kontroliše Trilateralnu komisiju u Srbiji i masonske lože kao i Rotari klubove. Politika Aleksandra Vučića nije u stanju da bude samostalna bez moći SAD i Nemačke. Najveći deo političkih saradnika i savetnika Aleksandra Vučića je uvezan u američko-britanske mreže kao i u funkcionisanje ministarstava u Vladi koje kontrolišu ministri i savetnici iz MMF i svetske banke. Zato je i Vučićev izbor za mandatara nove vlade Ana Brnabić zapravo rezultat moći politike SAD u Srbiji i interesnih lobija i kompanija.

Tomislav Kresović

Vidovdan

Podelite:

4 Komentari

  1. Po portalima su počeli da pljuju Putina, ej PUTINA VELIKOG koji je toliko učinio za ovu Srbiju, NATO je definitivno u ofanzivi na srpske duše.

  2. Samo SNS-ovce zive u opseni da gospodar Vucic suvereno vlada Srbijom kada pocne da av av av …na izjave guvernera Skota,koji moze da ga svrgne sa vlasti na mig Americkoga cara.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here