Томислав Кресовић: Шаховска „симултанка“ Београда и Приштине!?

Поделите:

Ко је бољи „играч“ Вучић  или Харадинај и Тачи?

Председник Србије и лидер СНС заоштрену ситуацију „програмираног типа“ власти у Приштини око увођења мера царинског и трговинског рата против Србије и БИХ али Срба на Косову и Метохији види као отворени притисак и уцена харадинајеве владе да се призна незавионост Косова.Приштинска влада прави следећи корак и најављује са Тираном отворене границе и трговину што значи „Велику Албанију“ .Ова опција смањује политички капацитет Србије да настави дијалог у Бриселу и тражење „компромисног решења“.Председник Вучић каже„ Видим да Срби и грађани Србије не желе решавање проблема на Косову и Метохији, а чини ми се да не разумемо са чим се суочавамо. Истраживања кажу да би грађани највише волели да остане статус кво, а то је немогуће стање. Ко вам гарантује да ћете задржати статус кво, то не желе ни Европа, ни свет, ни Албанци којих има 91-92 одсто на Косову и који већ имају потврђену државност од Запада“  рекао је Вучић за РТС.Председник Србије поручује да нема другог решења него „компромис „ који може нешто Србима на Косову и Метохији и Србији и понуди ,више него што се сада има односно чега нема.Председник Србије је негде у спору са ставом СПЦ,опозиције и Устава Србије који не усваја појам разграничења.Сада га можда треба на други начин кризом обновити.

Како вратити поверење у „разграничење“ и „компромис“ ?

Председник Србије и лидер СНС отвара могуће опције „Косовске олује“ и насилног протеривања Срба са Косова и Метохије, или држање Срба у економској блокади која доводи до исељавања .

Председник за РТС каже „ Питање је шта ћемо радити ако дође до неког сукоба, зато сам говорио све време да нађемо компромис. Била је то моја борба као Давида пред Голијатом који се зове цео Запад и Албанци. Борим се да добијемо нешто за Србију и српски народ, нисам био на домак томе да добијемо нешто али су неки почели да нас слушају али не и у Србији“Председника Србије и владајућу коалицију брине пад поверења код грађана у политку ЕУ и њену агенду која је постала „мантра“ садашње власти и свих власти од 2000 године као пут у ЕУ који нема алтернативу.Председник Србије каже да подршка грађана уласку Србије у ЕУ “никад није била нижа” што је како је рекао, последица чињенице да она “није правична према нама” и што се не понаша “апсолутно неутрално у односу према Албанцима и нама”..Послата је порука ЕУ али чланству СНС и грађанима „ Морамо да се боримо да останемо на европском колосеку јер воз не може да иде ван шина. Потребна нам је политика да будемо тврди да нешто покушамо да вратимо и да не изгубимо ништа што никада нисмо губили“. 

Ко ће коме дати шах-мат или ремизирати?

Председник Србије воли да игра шах и каже „Oснова витештва је да пустите другода да игра.Кад научите шах научили сте најважнију животну лекцију“ Овде се сада игра шаховска партија симултанка унутар Србије,власти Србије према властима у Приштини ,игре власти Србије са ЕУ .Албанска страна је кренула у своју игру политичког и царинског односно економског рата против Србије и политике Александра Вучића.Сада је Вучић повукао свој потез преко својих људи на Косову и Метохији,На седници скупштине северне Косовске Митровице, на којој је градоначелник Горан Ракић поднео оставку, потписана је и декларација којом се прекида свака комуникација са властима у Приштини. Како је саопштено на конференцији за медије, након завршетка ванредне седнице, у декларацији су у четири тачке наведени разлози одлуке о напуштању функција и сваке комуникације с властима у Приштини. Како тачка један наведено је да је таква одлука донесена због увођења нехуманих такси од 100 одсто на српску робу, чиме је косовским Србима угрожено право на живот, лечење и опстанак и што води у још дубљу кризу. У другој тачци је наведено да се декларација потписује због континуираног насиља, пребијања Срба, неоснованих хапшења и покушаја убиства Милана Радоичића, што такође угрожава право на живот Србима на Косову. Под тачком три наводи се кршења свих међународних споразума, од Резолуције 1244, Бриселског споразума, као и ЦЕФТА споразума, а под тагчком четири истиче се да се одлука доноси због приштинског кршења сопствених правних аката по којима се морају поштовати права Срба.Потез Приштине употреба полицијских снага на северу Косова и застрашивање,100 одсто царине и најава економске уније са Тираном дају властима у Србији и локалнимсрпским полиитчарима на Косову и Метохији аргумент да повуку свој „шаховски потез“Који су то потези? .Потез Србије прекид дијалога у Бриселу,замрзавње политичких односа Срба на Косову и Метохији са властима у Приштини .Шта иза овога следи?.Потези САД и ЕУ да присиле Приштину на враћање стања у „нормалу“, и наставак дијалога под другим оквирима .Друга опција одговор Приштине да уведе привремне мере у српским локалним зајединицама и ново заоштравање на штету Србије и Срба.Могући пад владе Рамуша Харадинаја и превремени избори уз велике политичке потресе и сукоби са Тачијем .Стварање шире политике и кампање у Србији да је једини пут „компромис“ кроз став око разграничења или добијања облика шире самоуправе Срба на КиМ.Можда се у сенци најављује припрема за међународну конференцију о Косову са поделом Косова преко моћи САД , НАТО м Русије и ЕУ! .Можда се отвара питање да Срби сами на северу Косова прогласе ЗСО као основу за спровођење договора из Брисела!.Да лису ту отворене кризне ,компромисне или закулисане опције остаје да се види ускоро?

Томислав Кресовић

 

Поделите:

2 Коментари

  1. Симултанка је егзибициона приредба у игри на табли – шаху, где један играч (обично мајстор) игра одједном против више играча. Светски рекорд држи мађарски велемајстор Сузан Полгар, која је играла симултанку против 326 играча у једном шопинг-молу, Палм Бич, Флорида, САД. При томе, остварила је и феноменалан резултат (+309 =14 -3), што је 96,93%.
    Знам, знам да и Ви, ауторе текста, и Вучић се играте фигуративним изражавањем. Забораваљаате да Вучић игра ту симултанку (условно и ја употребљавам ту ријеч) против 200 ирача, од тога великих и прљавих мајстора ( а он сам није мајстор) као што су Њемачка, Француска, Империја зла, или како је неки зову САД, Енглеска и др. Значи, не игра Вучић симултанку, ако већ употребљавате ту ријеч, само против Харадинаја и Тачија. Нормално (није нормално, та ријеч је поштапалица) нема један проценат да добије неког од играча. Зато ни фигуративно није требало да употребљавате реч “симултанка”. Поново морам рећи (као што сам то и раније у неким приликама радио) да Вам је и овај текст једно пуко набрајање, може бити, а не мора, биће шта ће бити, пун је разних опција, “Да лису ту отворене кризне ,компромисне или закулисане опције остаје да се види ускоро? итд, итд. Не морате о свему да пишете.
    Пријатељу, овде се ради о једној од четири основне теорије у међународним односима а то је Теорија игре (остаале три су – Теорија интеграције, Кибернетика и комуникацијска теорија, Системска теорија). Аутори Теорије игре су познати светски теоретичари, писци политчких књига од Макијавелиа до данс. Теорија игре је била у доба Кубанске кризе, зна се који је играч побиједио, затим Берлинског зид, такође зна се који је играч био побједник и низ других конфликтних ситуација, светских криза. То је за Србију данас игра са, прије свега, Импријом зла (нису шиптари отели Космет, већ
    Империја зала, што би треако сви да запамтимо), а што је најгоре је игра са сусједима, непријатељима Србије: Црном Гором, Хрватском, Албанијом, непостојећом државо званом БЈРМ, Бугарском, која једва чека да ускочи и отме све до Ниша, Власима хоће у Румунија, на челу са извјесним Вукадиновићем. Као што сам навео, разни теоретичари, од Макијавелиа (писао о игри између двојице владара) до данс, наводим пример америчког аутора Шелингера који критикује Кахнов приступ Теорији игре, у коме два возача на крају дуге и луде трке, ниједан неће да одустане, оба гину, сматра, односно дијели игре:”Координационе игре у којима су интереси или мотиви већином сагласни и Игре цјенкања у којима постоје мјешовити мотиви учесника, а њихови инереси су супротни”, што упућује на то, како каже. 1) ” да се противнику нанесе директна штета, која ће се изражавати у жртвама, трошковима, губитку територија или другим губицима” (типичан примјер са шиптарима, прим, ККС) и 2) “да се и себе и противника постави пред могућност повећавања оипасности од избујања сукоба, не само локалног карактера” , што ових дана раде и Шиптри по инструкцијама
    Империје зла, Њемачке, Енглеске, Брисела.

  2. Nema tu nikakve simultanke sve se zna tj.znalo se davno samo je sada zavrsnica tj.ono BOLNO kako ga Veliki Vodja zove,a to je priznavanje Kosova i Metohije tj. UN i to ce se desiti samo da promeni Ustav.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here