Tomislav Kresović: Šahovska „simultanka“ Beograda i Prištine!?

Podelite:

Ko je bolji „igrač“ Vučić  ili Haradinaj i Tači?

Predsednik Srbije i lider SNS zaoštrenu situaciju „programiranog tipa“ vlasti u Prištini oko uvođenja mera carinskog i trgovinskog rata protiv Srbije i BIH ali Srba na Kosovu i Metohiji vidi kao otvoreni pritisak i ucena haradinajeve vlade da se prizna nezavionost Kosova.Prištinska vlada pravi sledeći korak i najavljuje sa Tiranom otvorene granice i trgovinu što znači „Veliku Albaniju“ .Ova opcija smanjuje politički kapacitet Srbije da nastavi dijalog u Briselu i traženje „kompromisnog rešenja“.Predsednik Vučić kaže„ Vidim da Srbi i građani Srbije ne žele rešavanje problema na Kosovu i Metohiji, a čini mi se da ne razumemo sa čim se suočavamo. Istraživanja kažu da bi građani najviše voleli da ostane status kvo, a to je nemoguće stanje. Ko vam garantuje da ćete zadržati status kvo, to ne žele ni Evropa, ni svet, ni Albanci kojih ima 91-92 odsto na Kosovu i koji već imaju potvrđenu državnost od Zapada“  rekao je Vučić za RTS.Predsednik Srbije poručuje da nema drugog rešenja nego „kompromis „ koji može nešto Srbima na Kosovu i Metohiji i Srbiji i ponudi ,više nego što se sada ima odnosno čega nema.Predsednik Srbije je negde u sporu sa stavom SPC,opozicije i Ustava Srbije koji ne usvaja pojam razgraničenja.Sada ga možda treba na drugi način krizom obnoviti.

Kako vratiti poverenje u „razgraničenje“ i „kompromis“ ?

Predsednik Srbije i lider SNS otvara moguće opcije „Kosovske oluje“ i nasilnog proterivanja Srba sa Kosova i Metohije, ili držanje Srba u ekonomskoj blokadi koja dovodi do iseljavanja .

Predsednik za RTS kaže „ Pitanje je šta ćemo raditi ako dođe do nekog sukoba, zato sam govorio sve vreme da nađemo kompromis. Bila je to moja borba kao Davida pred Golijatom koji se zove ceo Zapad i Albanci. Borim se da dobijemo nešto za Srbiju i srpski narod, nisam bio na domak tome da dobijemo nešto ali su neki počeli da nas slušaju ali ne i u Srbiji“Predsednika Srbije i vladajuću koaliciju brine pad poverenja kod građana u politku EU i njenu agendu koja je postala „mantra“ sadašnje vlasti i svih vlasti od 2000 godine kao put u EU koji nema alternativu.Predsednik Srbije kaže da podrška građana ulasku Srbije u EU “nikad nije bila niža” što je kako je rekao, posledica činjenice da ona “nije pravična prema nama” i što se ne ponaša “apsolutno neutralno u odnosu prema Albancima i nama”..Poslata je poruka EU ali članstvu SNS i građanima „ Moramo da se borimo da ostanemo na evropskom koloseku jer voz ne može da ide van šina. Potrebna nam je politika da budemo tvrdi da nešto pokušamo da vratimo i da ne izgubimo ništa što nikada nismo gubili“. 

Ko će kome dati šah-mat ili remizirati?

Predsednik Srbije voli da igra šah i kaže „Osnova viteštva je da pustite drugoda da igra.Kad naučite šah naučili ste najvažniju životnu lekciju“ Ovde se sada igra šahovska partija simultanka unutar Srbije,vlasti Srbije prema vlastima u Prištini ,igre vlasti Srbije sa EU .Albanska strana je krenula u svoju igru političkog i carinskog odnosno ekonomskog rata protiv Srbije i politike Aleksandra Vučića.Sada je Vučić povukao svoj potez preko svojih ljudi na Kosovu i Metohiji,Na sednici skupštine severne Kosovske Mitrovice, na kojoj je gradonačelnik Goran Rakić podneo ostavku, potpisana je i deklaracija kojom se prekida svaka komunikacija sa vlastima u Prištini. Kako je saopšteno na konferenciji za medije, nakon završetka vanredne sednice, u deklaraciji su u četiri tačke navedeni razlozi odluke o napuštanju funkcija i svake komunikacije s vlastima u Prištini. Kako tačka jedan navedeno je da je takva odluka donesena zbog uvođenja nehumanih taksi od 100 odsto na srpsku robu, čime je kosovskim Srbima ugroženo pravo na život, lečenje i opstanak i što vodi u još dublju krizu. U drugoj tačci je navedeno da se deklaracija potpisuje zbog kontinuiranog nasilja, prebijanja Srba, neosnovanih hapšenja i pokušaja ubistva Milana Radoičića, što takođe ugrožava pravo na život Srbima na Kosovu. Pod tačkom tri navodi se kršenja svih međunarodnih sporazuma, od Rezolucije 1244, Briselskog sporazuma, kao i CEFTA sporazuma, a pod tagčkom četiri ističe se da se odluka donosi zbog prištinskog kršenja sopstvenih pravnih akata po kojima se moraju poštovati prava Srba.Potez Prištine upotreba policijskih snaga na severu Kosova i zastrašivanje,100 odsto carine i najava ekonomske unije sa Tiranom daju vlastima u Srbiji i lokalnimsrpskim poliitčarima na Kosovu i Metohiji argument da povuku svoj „šahovski potez“Koji su to potezi? .Potez Srbije prekid dijaloga u Briselu,zamrzavnje političkih odnosa Srba na Kosovu i Metohiji sa vlastima u Prištini .Šta iza ovoga sledi?.Potezi SAD i EU da prisile Prištinu na vraćanje stanja u „normalu“, i nastavak dijaloga pod drugim okvirima .Druga opcija odgovor Prištine da uvede privremne mere u srpskim lokalnim zajedinicama i novo zaoštravanje na štetu Srbije i Srba.Mogući pad vlade Ramuša Haradinaja i prevremeni izbori uz velike političke potrese i sukobi sa Tačijem .Stvaranje šire politike i kampanje u Srbiji da je jedini put „kompromis“ kroz stav oko razgraničenja ili dobijanja oblika šire samouprave Srba na KiM.Možda se u senci najavljuje priprema za međunarodnu konferenciju o Kosovu sa podelom Kosova preko moći SAD , NATO m Rusije i EU! .Možda se otvara pitanje da Srbi sami na severu Kosova proglase ZSO kao osnovu za sprovođenje dogovora iz Brisela!.Da lisu tu otvorene krizne ,kompromisne ili zakulisane opcije ostaje da se vidi uskoro?

Tomislav Kresović

 

Podelite:

2 Komentari

  1. Simultanka je egzibiciona priredba u igri na tabli – šahu, gde jedan igrač (obično majstor) igra odjednom protiv više igrača. Svetski rekord drži mađarski velemajstor Suzan Polgar, koja je igrala simultanku protiv 326 igrača u jednom šoping-molu, Palm Bič, Florida, SAD. Pri tome, ostvarila je i fenomenalan rezultat (+309 =14 -3), što je 96,93%.
    Znam, znam da i Vi, autore teksta, i Vučić se igrate figurativnim izražavanjem. Zaboravaljaate da Vučić igra tu simultanku (uslovno i ja upotrebljavam tu riječ) protiv 200 irača, od toga velikih i prljavih majstora ( a on sam nije majstor) kao što su Njemačka, Francuska, Imperija zla, ili kako je neki zovu SAD, Engleska i dr. Znači, ne igra Vučić simultanku, ako već upotrebljavate tu riječ, samo protiv Haradinaja i Tačija. Normalno (nije normalno, ta riječ je poštapalica) nema jedan procenat da dobije nekog od igrača. Zato ni figurativno nije trebalo da upotrebljavate reč “simultanka”. Ponovo moram reći (kao što sam to i ranije u nekim prilikama radio) da Vam je i ovaj tekst jedno puko nabrajanje, može biti, a ne mora, biće šta će biti, pun je raznih opcija, “Da lisu tu otvorene krizne ,kompromisne ili zakulisane opcije ostaje da se vidi uskoro? itd, itd. Ne morate o svemu da pišete.
    Prijatelju, ovde se radi o jednoj od četiri osnovne teorije u međunarodnim odnosima a to je Teorija igre (ostaale tri su – Teorija integracije, Kibernetika i komunikacijska teorija, Sistemska teorija). Autori Teorije igre su poznati svetski teoretičari, pisci politčkih knjiga od Makijavelia do dans. Teorija igre je bila u doba Kubanske krize, zna se koji je igrač pobijedio, zatim Berlinskog zid, takođe zna se koji je igrač bio pobjednik i niz drugih konfliktnih situacija, svetskih kriza. To je za Srbiju danas igra sa, prije svega, Imprijom zla (nisu šiptari oteli Kosmet, već
    Imperija zala, što bi treako svi da zapamtimo), a što je najgore je igra sa susjedima, neprijateljima Srbije: Crnom Gorom, Hrvatskom, Albanijom, nepostojećom državo zvanom BJRM, Bugarskom, koja jedva čeka da uskoči i otme sve do Niša, Vlasima hoće u Rumunija, na čelu sa izvjesnim Vukadinovićem. Kao što sam naveo, razni teoretičari, od Makijavelia (pisao o igri između dvojice vladara) do dans, navodim primer američkog autora Šelingera koji kritikuje Kahnov pristup Teoriji igre, u kome dva vozača na kraju duge i lude trke, nijedan neće da odustane, oba ginu, smatra, odnosno dijeli igre:”Koordinacione igre u kojima su interesi ili motivi većinom saglasni i Igre cjenkanja u kojima postoje mješoviti motivi učesnika, a njihovi ineresi su suprotni”, što upućuje na to, kako kaže. 1) ” da se protivniku nanese direktna šteta, koja će se izražavati u žrtvama, troškovima, gubitku teritorija ili drugim gubicima” (tipičan primjer sa šiptarima, prim, KKS) i 2) “da se i sebe i protivnika postavi pred mogućnost povećavanja oipasnosti od izbujanja sukoba, ne samo lokalnog karaktera” , što ovih dana rade i Šiptri po instrukcijama
    Imperije zla, Njemačke, Engleske, Brisela.

  2. Nema tu nikakve simultanke sve se zna tj.znalo se davno samo je sada zavrsnica tj.ono BOLNO kako ga Veliki Vodja zove,a to je priznavanje Kosova i Metohije tj. UN i to ce se desiti samo da promeni Ustav.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here