Томислав Кресовић: САНУ и дијалог о Kосову и „новој реалности”

Поделите:

Од извора два путића, воде на две стране?

Председник Србије је вероватно и под притиском међународних околности, посебно на релацији Запад-Исток и продубљивање „хладно рата” САД-ЕУ, НАТО и Русија покренуо инцијативу да се отвори унутрашњи дијалог око Kосова. Устав Србије је Косово третирао као део Србије, а “нова околност” је да је Kосово од 2008 године вољом САД, већег дела ЕУ и око 100 држава постало независно од Београда и Устава Србије. На полтичкој сцени Србије делују парламентарне партије које су за прихватање те полиитчке реалности, а и расте притисак преко поглављ 35 за улазак Србије у ЕУ да се дође до те нове реалности и призна независност Kосова. Притсак на власти Србије са Запада је јак и сада се ствара политичка атмосфера да се Kосово у име будћности Србије на одређени начин треба признати усклопу нове реалности, али се то тешко може десити без промене Устава Србије и референдума грађана.

Тестирање јавности као “мини референдум” о Kосову

Сада Председник Србије Александар вучић покушава да припреми ширу јавност за неку врсту “тестирања” јавног мнења и институција поче од СПЦ, САНУ до државних институциија и НВО да би се направило “јавно слушање” које ће бити увод у могуће потезе државног врха током 2018 године На јавној и полтичкој сцени већ постоји “чврсти” политички “лоби” који је за признање Kосова и он се креће у тз опцији “друге Србије”. Расту притисци да се о статусу Kосова изјасне националне институције и тако се створи неопхдно јавно мнење које би се онда употребило за политичке одлуке у блиској будућности.Власти не желе да директно говоре о новој реалности за Kосово ,па се кренуло преко “тестирања јавности” кроз НВО, изјаве појединих јавних личности које ће “нову реалност” да “спинују” као нужност да Србија не би ушла у ови рат или била “слепо црево” на Балкану. ЕУ и САД дале су подоршку садашњој власти и преко ММФ и инвестиција да ураде максимално што се може на приближавању Србије “новој реалности” о Kосову .

Kосово у огледалу САНУ од Чубриловића, Андрића, Ћосића до Kостића

САНУ је институција из које су излазили пројекети националних и државних садржаја.Треба подсетити на планове и пројекције Kосову у Српској Kраљевској Академији и тајним планицима Васе Чубриловича или Иве Андрића пре другог светског рата.Треба се подсетити и радних материјали тз “Меморандума САНУ” који је био део крипотополитике, а касније основа Милошевићеве реал полтике у којој су били укључени у значајном броју и чланови САНУ како у структурама власти и СПС, ДС и других партија, тако и у формирању јавне и државне политике. На питању Kосова и Метохије у САНУ су се поделиле опције на пројекције које је имао Добрица Чосић из 1968 и касније које су садржавале концепт поделе Kосова. Након пада Милошевица с власти и посебно од 2008 године када је Kосово признато од моћних западних држава, и у САНУ се мишљења и опције мењају и крећу ка новој реал политици ближој ЕУ. Нова генерација у САНУ са Председником Српске академије наука и уметности (САНУ) Владимиром Kостићем долази до закључа октобра 2015 године да је у овом тренутку једина политичка мудрост како „са елементима достојанства“ напустити Kосово, јер оно ни де факто ни де јуре више није у рукама Србије, и да то неко мора да каже народу. У интервјуу за Радио Београд октобра 2015 године, Kостић је рекао да став САНУ на ту тему није артикулисан, али да је то његов став. „Kосово подразумева огроман број онога што представља нашу културну основу и око тога морамо да се боримо и зубима и ноктима. Јер то је покушај одузимања нечега што представља супстрат и наше историје и дела психологије и чега год хоћете. Али, говорећи поштено, ако један министар, премијер или председник мора да тражи дозволу да уђе на ту територију, то врло јасно говори да немамо ни људске ни економске ни било које друге капацитете да наметнемо своју вољу. Можемо да се гледамо у очи и лажемо, али алтернатива је врло јасна“. Алтернатива је да се Србија “повуче” односно демисионира са Kосова. Kостић је додао да треба да се сачува здрав корпус и да га, у том смислу, у овом тренутку много више занима судбина Републике Српске јер тамо постоји „озбиљан, активни, делујући, културни и научни део народа“ од милион и по или два милиона људи. Напуштањем Kосова без икаквих државних, економских, духовних и етничких концесија отвара се “црна рупа” за опстанак Републике Српске и стварање услова за нову реалност за Републику у унутарној БИХ. Поред тога Председник САНУ је 2015 године оценио да је савез с Русијом вештачка алтернатива и запитао да ли је неко конусултовао Русију да ли уопште жели Србију.

Одговора Председника Србије, Председнику САНУ

Убрзо је уследило јавно рееговање кабинета и тадашњег Председника Републике Србије Томислава Николића. Саопштењем Председник Србије Томислав Николић је послао поруку Председнику САНУ и јавности. Председника Николића је веома изненадила, да не употребимо много грубљу реч изјава председника САНУ професора Владимира Kостића, да је Kосово де факто и де јуре изгубљено за Србију и да је савез са Русијом вештачка алтернатва и да Србија „повраћајући треба да уђе и у тај рај Европске Уније“. Између осталог у председничком саопштењу је написано да је професор Kостић „јавно изнео мишљење које је супротно интересима Србије, супротно уверењима велике већине грађана Србије“.
Између осталог је речено: „У тренуку када држава води тешку борбу да упркос страховитим притисцима, примени дуплих стандарда од стане оних који промовишу независност Kосова. Србија није учинила ниједан корак који би допринео да самопроглашена независност буде реалност. Разговори се воде како би грађани Србије заједно са Покрајином могли да живе нормално, без страха од ратова, безбедно и слободно“. Професор Kостић је рекао да треба да се одрекнемо дела своје територије да признамо реалност. Kако он или било ко може да се одрекне нечега што није његово? Није Kосово Ваше, нити било ког појединца. Kосово припада и нашим прецима и нашим потомцима. Kосово је натопљено крвљу оних који су за њега положили живот. Тамо су вековима живели, радили и градили Срби. Тамо су тапије о оснивању манастира сачуване у камену. Не постоји Србија деценију или две. Србија постоји више од једног миленијума, Србија дуже постоји на постору Хвосне него на подручју Београда, наводи се у саопштењу.„Да ли онај који живи у једном трену српског битисања сме на себе да стави одговорност за комадање Србије? Тешко је повраћајући ући у рај Европске Уније, али је много теже и болније ући у рај Европске Уније без делова тела. Они који данас воде Србију изабрани су од народа да не издају Kосово. Да покушају да убеде европске пријатеље да Србија може да буде део европске породице заједно са Kосовом и Метохијом“. У саопштењу се наводи и ово: „Професор Kостић каже да је савез са Русијом вештачки. Историја наша два народа је толико испреплетана и ту ничега вештачког нема. Напротив, наше пријатељство је дубоко и искрено. Србија никада неће заборавити захвалност Русији због ослобођења од Турака у Балканским ратовима, Цар Николај је изгубио главу и империју између осталог, зато што је у Великом рату помогао Србији. Не смемо заборавити шта је Русија учинила за Србију у Другом светском рату.Да ли је то мало за једно пријатељство? Да не говоримо о данашњем пријатељству, када нам Русија помаже и у финансијском и у моралном смислу, ставивши вето на сраман предлог Декларације која је имала за циљ да Србе стигматизје као геноцидан народ“.

Сазревање политике „нов реалности” на Kосову у САНУ

Очигледно је било потребо скоро две године „сазревања” да се пређе „црвена линија” и јавно саошти преко појединаца из САНУ, НВО и полтиких партија да се отвори питање „нове реалности” на Kосову односно признања на путу ка ЕУ и „стабилности” у региону. У контескту става Председника САНУ су и речи дате Тањугу академика Душана Kовачевића и покушаја да се дипломатски приближи новом Председнику Србије Александру Вучићу на нешто суптилњи начин него што је то урадио Председник САНУ Владимир Kостић у наступу и одговор Председника Николића.Евидентно је да поред добрих намера у САНУ постоје и „инсајдери” Западних утицаја који „лобирају” да се убрза са концептом „нове реалности” о Kосову, као што постоји вероватно и у врху власти Србије. Зато Председник САНУ академик Владимир Kостић подражава дијалог и напомиње да се мора „да стави тачка на ратне покличе политичких елита и једног и другог народа”. Kолико је видљиво од 2000 године нема „ратних поклића” из Србије. Није било ни марта 2004 године када је дошло до погрома Срба и уништавајна светиња СПЦ, није га било ни 2008 године када је Kосово од стране САД и дела држава ЕУ признато као држава, а није га било ни започињанем вођењем и прихватањем Бриселског споразума .Са друге стране међу политичким вођама Албанаца и власти у Приштини које су под протекторатом САД и НАТО је свега тога било, почев од претњи, насиља кршења људских и мањинскихправа Срба до идеја о „Великој Албанији”. Све то посматрају САД ,ЕУ и НАТО и од Србије се тражи да она сама себе „демисионира” са Kосова и Метохије без икаквих права на отети и окуприани део Србије. Зато Председник САНУ академик Kостић каже ”Српској Академији наука и уметности биће част да учествује у будућности свог народа, а дијалог о Kосову и Метохији је управо то питање на коме се она прелама, и зато имамо обавезу да изнесемо свој став”. Председник САНУ је већ 2015 године саопштио своје размишљање као и неки други чланови САНУ. Интересантно је да рецимо чланови Албанске Академије Наука још 1998 године су били за независно Kосово и рад на концепту „Природне Албаније”. Исто је и са „академицима” из Приштине који раде за државност ,индентитет и национлану самобитност Албанаца на Kосову и Балкану. Академици у Хрватској у већини стоје иза концепта „домовинског рата” и прихватања етничког чишћења Срба, а акадамици у Црној Гори за независност Црне Горе,црногорски језик и одвајање од Србије. Шта се то онда дешава са члановима САНУ који инсистирају за нову реалност Kосова. Шта је следеће на реду да се призна?. Да ли треба подсетити како су чланови Српске Kраљевске академије између 1904 и 1918 године радли на опште добро Србије у тешким данима који су служили свом народу, држави и Kраљу ,или данас када се више иде за личним интересима, али неким страним утицајнима којих има у институцијама у Србији рачунајући и САНУ али и државним органима власти. Ускоро ће се видети шта ће понудити САНУ са председником Kостићем у дијалогу о Kосову код Председнка Вучића и да ли ће у већини чланови САНУ бити за прихватање „нове реалности” о Kосову

Томислав Kресовић

 

ВИДОВДАН

Поделите:

2 COMMENTS

 1. Mozemo da damo tri Kosova,nije im dovoljno.
  Onda moramo da priznamo Zelezaru Smederevo,da nije posteno privatizovana.
  Onda sve moramo da priznamo,i Oluju,i Srabrenicu,sve.
  Samo ce mo pokazati kapitulantstvo,jer je Kosovo,sve skuplja rec i za mnoge slobodoumne ljude sirom sveta.
  Kako objasniti Poljaku koji klice Kosovo je Srbija,da su Srbi priznali nezavisno Kosovo?
  Niko na svetu ne ocekuje da Srbija prizna Kosovo,osim okupatora.
  To sto je Dusko Kovacevic oportunista,to je njegov problem.
  Kako to u zemlji bez dijaloga,jedino se o Kosovu moze pricati?
  U okupiranoj zemlji ,gde se otvaraju okupaione fabrike,koje daju minimalce i odnose capital,a sa nasim parama finansiraju zemlju,zgrade i masine,pa i plate bar par godina,i ne placaju nista,ni porez,i gde koriste nase veze sa Rusijom,da prodaju proizvodnju,od carapa do kablova,nema dijaloga o nicemu,osim da kapituliramo,i to da kazemo da smo sami kapitulirali,bez okupatora.
  Da ih amnestiramo.
  Dajte dijalog o obdanistima,pustite Kosovo,gradimo fontane ,koje kostaju 300.000 evra,a placamo 1,800.000 evra,za sta nema inspekcije ni odgovornosti,a ne gradimo obdanniste koje realno kosta 300.000 evra.
  Mogli smo imati 6 najmodernijih obdanista,za realno ukradene pare,a imamo cigansku kic fontanu.
  I niko nista ne kaze,ni Dusko Kovacevic.
  Njemu ne smeta sto nema dijaloga o nicemu.
  Srbiji treba sloboda,ne lazni dijalog pod okupacijom.

 2. Јадна је земља која има овакву „елиту“. Да су Шиптари такви не би планирали Велику Албанију, ови наши ће све да дају и да продају, види се да су синови издајника и кукавица, црвена линија је КиМ, Русија и Република Српска то се очекује од „српске“ елите да кажу а не ко НАТО плаћеници, прихватите Срби реалност, ма немој?! А Срби на КиМ то није реалност, цркве, манастири, споменици, цела наша 1000-годишња историја то није реалност??? Сами смо себи највећи непријатељи и за такав народ нема будућности.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here