Томислав Кресовић: Саша Јанковић ради против опозиције и у корист власти?

Поделите:

Логика јавног и политичког „брлога”

Некадашњи вишегодишњи Заштитник грађана Саша Јанковић који је био председнички кандидат и имао је подршку дела опозиције пре свега ДС, данас ради на разбијању опозиције и компромитовању већ компомитоване ДС и отворено ради у интересу власти Александра Вучића и СНС.

Преко његових скупова где се афирмишу јавне личности противници режима попут контраверзног глумца Сегеја Трифуновића некадашњег „пријатеља“ Милорада Улемека Легије шаљу се поруке бизарних претњи и некофилског карактeра упућених на рачун шефа државе. Неумереним језиком улице Трифуновић и њему слични раде на јачању ауторитет Александра Вучића у јавности и руши и онако слабу и неорганизовану опозицију. Дакле Саша Јанковић је политичка „марионета“ власти на задатку јавног политичког „циркузанта“ као што је то перфидније али у другој форми својевремно био лидер СРС др Војислав Шешељ у критици Слободана Милошевића и Мире Марковић или Вук Драшковић.

Саша Јанковић је “политички атлетски зец“ који трчи трку у корист владајуће коалиције смањујући капацитет опозиције да буде организована. У овој оркестрацији јавног иритирања, претњи и увреда на име Александра Вучића утицај имају и неки таблоиди попут листа „Таблоид“ и њеног уредника који је незванично постао „гуру“ по ставу провладиних приватних медија у рушењу председника Србије с власти са морбидним политичким сценаријима. Србија је већ имала ликвидацију од стране Милошевћевог режима Ивана Стамболића и др Зорана Ђинђића и јавно позивање на политичко насиље је не само кривично дело већ је и контракампања за опозицију да се озбиљније супротстави владајућој коалицији на власти.

Логика Kарла Шмита –Пријатељ-непријатељ

Преко оваквих крајње примитивних изјава крију се „штабови“ медијског „подземља“ који јачају позицију владајуће коалиције и председника Србије управо кроз коришћење такве реторике. На овај начин се отвара политичка садо-мазохистичка кампања тзв. „опозиције“ и мазохистичко реаговања провладиних медија које на крају отварају врата насиљу.

На најнижим увредама јача концепт већ виђеног политичког ријалити програма из „Фарме“ или „Парова“, у којима се не води рачуна о јавном моралу, поштовању јавне речи, угледа институција већ се ствара психологија „приземља“ и „подземља“ која девастира појам пристојности, грађанства, демократије, јавности и афирмише анархистичке поруке које су карактеристика за ауторитарна политичка друштва. Таква логика рађа неофашистичку психологију насиља и позивања грађана на побуну, а код власти јача механизам ауторитарне контроле друштва. Морални пад јавне речи и неодговорности људи на јавним функцијама било да су у политици, привреди, медијима стварају психологију да је све дозвољено и да је реч о прљавим играма.

На овај начин Саша Јанковић деградира себе као политичара и опозиционара. Борба примитивизма и бизарности доводи до девистирања јавног и грађанског морала и дубље хипокризије друштва и политике и превођење друштва у матрицу идеологије Kарла Шмита „пријатељ-непријатељ“, овде је реч о систему „спојених судова“ власти и провладиних медија и дела опозиције и таблоида који су против власти да у међусобној борби користе логику друштвеног „брлога“. Сваки човек, институција се морају уважити и аргументи борбе не могу бити насиље, вулгарност или жеља за осветом и реваншизмом. Овде је реч о виду политичке кампање дела опозиције око Саше Јанковића који очигледно у немању програма ради за власт и Александра Вучића на бизарни али ефикасан начин.

Са друге стране власт која је постала апсолутна. Овакав облик политичке арене или „кориде“ вређа интелигенцију грађана Србије, стварајући оквир за најниже пориве и страсти који се на крају претварају у траги-комедију. Они који позивају носиоце јавних институција на линч или пропагирају насиље не само да раде против закона већ и против интереса грађана Србије. Таква логика само јача власт и моћ Председника Србије и деградира опозицију на најбруталнији начин.

Томислав Kресовић

ВИДОВДАН

Поделите:

8 Коментари

 1. U pravu si,ovaj ubica iz namere ili nehata,svakako,iz pistolja,koji kaze da je bio genicid u Srebrenuci,jeste kurvin sin.
  A sta kazu Dude Ivkovici,akademici,koji su isli sa njim u kampanji???
  Cute ko picke.Niko ga ne napusta.Lova na vidiku.
  Jedino,nije ovo “korida”,jer to nisu bikovi.
  Ovo je KOMPOST,sa crvima,glistama i bakterijama.

 2. Taj Saša Janković i nije političar (OK. i Toma majmun nije političar već neka lopovska budala, pa je postao predsednik države, tako može i ovaj! Zašto da ne?) Saša Janković je isto budala svoje vrste (kao i Toma majmun) s’tim što tog Sašu Jankovića progoni osećaj nesigurnosti kao kompleks, sindrom koji se zove “nerazjašnjeno (samo) ubistvo?” i koje visi nad njim kao senka. On misli da mu ne veruju (i u pravu je) pa bi postavši “predsednik Srbije” konačno i sam sebe uverio da je stvarno u pitanju samoubistvo i da je on tu potpuno nevin! Čovek koji bi da postane predsednik države!? (kao Toma majmun) pa onda (verovatno) i “akademik” SANU (kao Toma majmun) i da ide po svetu da se protkolarno rukuje (i majmuniše, baš kao i Toma majmun) a može mu zapadne i da drži neko “svečano slovo” iz oblasti (ili iz života) nekog naučnika. (Baš kao i Toma majmun) I sve to uz veoma profitabilne financiske nadoknade koje su daleko od očiju poreznih organa (tako je radio i Toma majmun pa je postao i “ktitor crkve” i “zadužbinar”!

 3. Ko smatra kao i Sasa Jankovic da je u Srebrenici bio genocid,neka glasa za njega pa da se prebrojimo vec jednom.Licno mislim da je onog dana kada je posetio Srebrenicu zavrsio politicku karijeru.Videcemo brzo..

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here