Томислав Кресовић: Србија испод Трамповог „радара“?

Поделите:

УН пред растакањем, а не реформом?

Генерална скупштина УН као и СБУН изгубила је углед ,поверење и снагу коју је имао у време „хладног рата“. Треба подсетити да је агресија на СРЈ-Србију 1999 године била без одлука СБУН као и низ војних акција САД и њених савезника.Светска политика је на ивици глобалинх сукоба ширих размера рачунајући исукобе великих сила и употребу нуклералног оружија што је претња опстанку човечанства. Међународни односи данас у мого чему подсећају на свет пред Други светси рат и крах Лиге Народа. По први пут у УН један амерички председник попут Донлада Трампа је изјавио да су САД спремне да униште Северну Kореју због поседовања и претњи нуклераним арсеналом, као и Иран који се третирају као „одметичке државе“ које добијају статус парије. Отворено призивање силе и претња ратом у УН отвара се питање будућности УН и СБУН. Амерички председник Доланд Трамп своју међународну полтику усмерава на интерес држава-нација који доминира над светским миром и дијалог. Овакве речи америчког председника изазивају страх и зебњу код многих малих народа и суревњивост код моћних држава света.

Србија да „забије главу у песак“?

Председник Србије Александар Вучић изјавио је у Њујорку да се свет данас налази у опасној и компликованој ситуацији, да се у седишту УН могло чути и “много тешких речи” у том контексту, те да је нама, као малој земљи, боље да останемо “изван сваког радара”. Остати “изван сваког радара” подразумева да Србија не буде колатерална жртва и штета сукоба моћних држава и њихових геополитичких интереса. Председник Србије каже „Наше је, да урадимо све да никада не будемо на списку земља, које је данас “у пакао слао амерички председник”, да водимо паментну политику, да своју земљу и народ сачувамо и, ако је потребно, а јесте, боље је да и он као председник не показује ни свој, ни наш понос на сваком месту, да би нашу земљу сачували, штитећи, при том, интересе Србије и наших грађана“.

Србија у три тачке „америчком радару“

Опште је питање да ли Србија може остати “изван сваког радара“ мочних држава пре свега САД или Русије?. Тешко је дати позитиван одоговор, јер је Балкан зона интереса ЕУ, САД, НАТО и Русије и Kине и Србија је само једна од „домино коцки“ међунродних интереса моћних. Међутим постоје бар три разлога зашто је Србија у домету геополитичких „радара“ САД,НАТО али и Русије.Kосово је део те „радарске контроле“ САД и НАТО које одржавају и контролишу Kосово и њену државност и притисаку Србију на радиклану промену полтике која иде од нормализације до признања Kосова. Тешко је проценти шта ће политика САД и НАТО учинити у односима Београда и Приштине,али је евидентно да ће бити више штетних резултата за Србију него за власти у Приштини. Друга „радарска тачка“ САД према Србији је њен однос према Русији  и потреба да се у наредних две године Србија што више удаљи од односа са Русијом на сваки начин као и и да се Русија неутралише на Балкану. Треба очекивати јаке притиске САД и ЕУ али и НАТО око односа Србије и Русије посебно до руских председничких избора 2018 године. Србија је у америчком фокусу и радару и по питању БИХ и статуса Републике Српске. Политика САД и НАТО је покушај унутаризања БИХ, уључивања БИХ у НАТО и смањења утицаја Републике Српске и председника Милорада Додика, који је за политику САД на Балкану „реметилачки фактор“ јер има стабилне односе са Русијом. Дакле, Србија и да хоће није у стању да буде изван америчког геополтичког радара утицаја и моћи ,али може покушати још неко време да балансира и буде конструктивна у одржавању мира на нестабилном Балкану.

Томислав Kресовић

ВИДОВДАН

Поделите:

12 Коментари

 1. Nešto kontam kad bi ovaj anlitićar probo da skonta i opiše sutacju u Bosni :))…ćoeće kaki bi to bućkuriš bi, ono pravo bosanski lonac. Jarane, šta ti oš da kažeš, ne kontam te…morel to malo lakše…nako, naš da normalna raja skonta ša oš da kažeš. Starem do sabaha kad bi konto neb ništ skonto…šo bolan tolko izvrćeš, motaš okolo naokolo…u glavu jarane, prićaj. Poenta je da te skontamo, kapiraš….

 2. Kerovi pocinju da laju ,treba im dati kosku ,kaze nas narod za uslovni refleks gluposti.To su ovi komentari.Tekst je veoma jasan. To je ta koska koja treba da se glodje za smarace i duhovne krpe koje zele nesto da napisu da bi bili na sceni sa maskama na licu.

 3. Pogledaj molim te ovu recenicu: Србија ис(под) Трамповог „радара“?

  Vec sam upozoravao jednom na brutalne greske koje jednostavno ne bi smele biti, dakle ovaj naslov treba da bude dvosmislen.

  1. Srbija iS Trampovog radara? (Sad upitnik je takodje dvosmislenost, ovde je kao dvosmisleno pitanje tipa – je li Srbija iS Trampovog radara?)

  2. Srbija iSpod Trampovog radara?

  Drugo moye, prvo nikako ne moze…ako u prvom stavi “iZ” onda optpada ono “pod”, ne moze “iZpod”…mislim stvarno.

  I treca najbitnija stvar: retorika je umetnost nagovaranja drugoga, ne naravno demoagski i lazima, vec argumentovano ili argumentovano-sugestivno, gde argumenti ne dosezu, gde se rdi kao o politici. Kresovic komlikuje da bi “pojasnio”, a tako i u naslovima, i samim izrazavanjem.

  I sad ces reci “kerovi”, a ti eto “argumentovano, civilizovano”…podeca me na nekog kulturologa.

  I cetvrta stvar, ponovo, imati kolumnu svaki drugi dan na “aktualna” desavanja znaci, ili da je kolumnista prorok, ili da smo u ratnom stanju po intenzitetu desavanja. Jer svaku recenicu koju neko lupi Kresovic pise kolumnu. Pa na sta to lici: gramticki, retoricki, analiticki, kako ti volja? Ne lici ni na sta! Lici na populizam autora! Eto ja “ker” a autor novi srpski Jeremije.

 4. Krace:

  1. iS radara(????)
  2. iZpod (????)

  U kom pravopisu to ima? Jednostavno ne moze se gramaticki kombinovati pokusana dvosmislenost! To nije stamparska greska, brzo kucanje, to je…sta je to? I kad bi na svaku Vucicevu recenicu ljudi pisali kolumne zaratili bi Srbi za 7 dana .

  • Pricas gluposti,jer nemas sta da kazes.
   A sta kazes,kao “patriota”, ok,mozda nisi srpski,ko zna koji,sto je 6 litara vode u hrvatskom marketa na Vracaru 184,99 dinara ili vise od 30 dinara po litru,dok u sprzenoj Spaniji ima vode u marketu,za 10 centi litar?
   Sta kazes ?
   Inace,ne znam o cemu pricas .

 5. Србија да „забије главу у песак“?
  —————

  Мала реторичка анализа:
  -У општој таблоидизацији, новинари да би подигли тираж прибегавају сензационалистичким насловима, који кад прочитате помислите да је неко чудо иза, а уствари -ћорак! За тај сензационалистички (читај лажљиво-сугестивни) приступ, најчешће се користи шта? Упитник! Ево примера: “Маца Дискреција трудна” (и онда упитник)? Дакле, на ррви поглед чини се да је Маца трудна, и риалити-читаоци – ТРК, кликћу. Кад отворе текст, имаш шта видети – Маца није трудна! Испразни трча, чак нема наговештаја о трудноћи. Међутим, то није лаж, јер је стављен фамозни УПИТНИК! Упитник решава све. Уствари, када би Маца тужила портал или новинара, он би рекао: то је питање, а не тврдња! То је, сттвари: ДА ЛИ ЈЕ Маца трудна.

  Дакле у овом поднаслову класичан теблоитизам, а текст претендује да анализира судбину човечанства и Србије – машала!

  -Следеће нелогичност (читај небулоза) су наводни знаци испред упитника, који, како смо рекли, има за циљ да, сам по себи, покаже “да је Маца трудна” а, сутвари, није трудна. Значи, упитник је већ “полупао лончиће” у мозгу читаоца, али то није све – имамо наводнике “забија главу у песак”. Наводници у овом случају немају улогу да цитирају директно, него цитирају општекориштену фразу “забијања главу у песак”, која има не буквалан, него метафорички смисао. Дакле шта имамо? Имамо метафору и упитник, пренесено значење и двосмисленост упитника – двосмислена двосмисленост.

  И кад то неко чита, пошто аутор није ништа појасни, није насловом заинтригирао пажње да би читао даље, него направио “кратки спој” у глави…човек се окрене, помисли у најбољем случају: Боже, свакавих…хмкмм…има, и иде даље, не чита глупости.

  Мала анализа аналитике:

  -Имамо Цвијановићев текст, БРУТАЛНО супротан и по форми и по поруци. Но искористимо форму. Оно што Цвијановић каже у 10 реченица, Кресовићу треба 110. Текст не претендује “да зна”, “да паметује”, једноставно ЗАПАЖА! Не, Кресовић и по форми и по садржају кад пише (настрану грешке интерпунктивне), једноставно штрчи из текста следеће: Драги читаови, ви сте марва, сад ће вама чича објаснити неке ствари. Све то “запржи” са десетине општепознатих ствари (али он мисли да су непшознате), те онда “измикса” и “изблендује” – заврши.
  ————–

  Госн Патриоте,

  Надам се да је ово аргументовано, од једног кера, којем треба јебати матер. Нећу ставити одмах упитник, него ћу упитати буквалније – ДА ЛИ ЈЕ довољно аргументовано?

  Или ти сматраш аргументима следеће: неко има пророчку моћ да нам каже да ће ускоро нуклерани рат, а ја, да му покажем његовога бога, ћу да будем мало већи Јеремиа и “аргументовано” му докажем да неће рат?

  Могли људи, кад покушавају дакажу нешто о великим стварима, ако већ не могу да сами себи одузму улогу дубокоумних мислилаца, познавалаца и процењивача, да МАКАР један прости поднаслов формучишу без таблоидних, интерпунктивних фора-и-фазона. Узгред и на крају, кад неко производ нож, онда не треба да то ради иконописачким методама. Нож треба да буде оштар, да добро “лежи у руци” и то је то. Аналитички текстови везани за глобалну политику (да макар овде не буде фамозно “ГЕО”) не треба да се пишу са метафорама као у Дневнику о Чарнојевићу (сигурно наметафоричнија проза у српској књижевности), али ни таблоидним, сугестивно-лажљивим, као таквим ниским и јефтиним форама!

  Ако имате контрааргумент на анализу аналитике, Ви драги ПариЈото, ивол(апостроф)те!

  • Pored upitnika i znaka navoda,zaboravio si glavni sastojak za sludjivanje sludjenih,a to su ZAGRADE DELA RECI,sto sugerise dvosmisao.
   Ne vidim sta je Cica hteo da kaze ,napisavsi:
   “IS(POD)”?
   P.S.redaktor mi izbacuje mini psovku upucenu “patrioti”,kada mu rekoh,j…te Tramp,ali pustaju izvesnog “Petra Maljevica” da se ovde najvulgarnije izivljava i psuje?
   Cudna redakcija,cudna vremena…
   Usrana vremena.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here