Tomislav Kresović: Srbija ispod Trampovog „radara“?

Podelite:

UN pred rastakanjem, a ne reformom?

Generalna skupština UN kao i SBUN izgubila je ugled ,poverenje i snagu koju je imao u vreme „hladnog rata“. Treba podsetiti da je agresija na SRJ-Srbiju 1999 godine bila bez odluka SBUN kao i niz vojnih akcija SAD i njenih saveznika.Svetska politika je na ivici globalinh sukoba širih razmera računajući isukobe velikih sila i upotrebu nukleralnog oružija što je pretnja opstanku čovečanstva. Međunarodni odnosi danas u mogo čemu podsećaju na svet pred Drugi svetsi rat i krah Lige Naroda. Po prvi put u UN jedan američki predsednik poput Donlada Trampa je izjavio da su SAD spremne da unište Severnu Koreju zbog posedovanja i pretnji nukleranim arsenalom, kao i Iran koji se tretiraju kao „odmetičke države“ koje dobijaju status parije. Otvoreno prizivanje sile i pretnja ratom u UN otvara se pitanje budućnosti UN i SBUN. Američki predsednik Doland Tramp svoju međunarodnu poltiku usmerava na interes država-nacija koji dominira nad svetskim mirom i dijalog. Ovakve reči američkog predsednika izazivaju strah i zebnju kod mnogih malih naroda i surevnjivost kod moćnih država sveta.

Srbija da „zabije glavu u pesak“?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Njujorku da se svet danas nalazi u opasnoj i komplikovanoj situaciji, da se u sedištu UN moglo čuti i “mnogo teških reči” u tom kontekstu, te da je nama, kao maloj zemlji, bolje da ostanemo “izvan svakog radara”. Ostati “izvan svakog radara” podrazumeva da Srbija ne bude kolateralna žrtva i šteta sukoba moćnih država i njihovih geopolitičkih interesa. Predsednik Srbije kaže „Naše je, da uradimo sve da nikada ne budemo na spisku zemlja, koje je danas “u pakao slao američki predsednik”, da vodimo pamentnu politiku, da svoju zemlju i narod sačuvamo i, ako je potrebno, a jeste, bolje je da i on kao predsednik ne pokazuje ni svoj, ni naš ponos na svakom mestu, da bi našu zemlju sačuvali, štiteći, pri tom, interese Srbije i naših građana“.

Srbija u tri tačke „američkom radaru“

Opšte je pitanje da li Srbija može ostati “izvan svakog radara“ močnih država pre svega SAD ili Rusije?. Teško je dati pozitivan odogovor, jer je Balkan zona interesa EU, SAD, NATO i Rusije i Kine i Srbija je samo jedna od „domino kocki“ međunrodnih interesa moćnih. Međutim postoje bar tri razloga zašto je Srbija u dometu geopolitičkih „radara“ SAD,NATO ali i Rusije.Kosovo je deo te „radarske kontrole“ SAD i NATO koje održavaju i kontrolišu Kosovo i njenu državnost i pritisaku Srbiju na radiklanu promenu poltike koja ide od normalizacije do priznanja Kosova. Teško je procenti šta će politika SAD i NATO učiniti u odnosima Beograda i Prištine,ali je evidentno da će biti više štetnih rezultata za Srbiju nego za vlasti u Prištini. Druga „radarska tačka“ SAD prema Srbiji je njen odnos prema Rusiji  i potreba da se u narednih dve godine Srbija što više udalji od odnosa sa Rusijom na svaki način kao i i da se Rusija neutrališe na Balkanu. Treba očekivati jake pritiske SAD i EU ali i NATO oko odnosa Srbije i Rusije posebno do ruskih predsedničkih izbora 2018 godine. Srbija je u američkom fokusu i radaru i po pitanju BIH i statusa Republike Srpske. Politika SAD i NATO je pokušaj unutarizanja BIH, uljučivanja BIH u NATO i smanjenja uticaja Republike Srpske i predsednika Milorada Dodika, koji je za politiku SAD na Balkanu „remetilački faktor“ jer ima stabilne odnose sa Rusijom. Dakle, Srbija i da hoće nije u stanju da bude izvan američkog geopoltičkog radara uticaja i moći ,ali može pokušati još neko vreme da balansira i bude konstruktivna u održavanju mira na nestabilnom Balkanu.

Tomislav Kresović

VIDOVDAN

Podelite:

12 Komentari

 1. Nešto kontam kad bi ovaj anlitićar probo da skonta i opiše sutacju u Bosni :))…ćoeće kaki bi to bućkuriš bi, ono pravo bosanski lonac. Jarane, šta ti oš da kažeš, ne kontam te…morel to malo lakše…nako, naš da normalna raja skonta ša oš da kažeš. Starem do sabaha kad bi konto neb ništ skonto…šo bolan tolko izvrćeš, motaš okolo naokolo…u glavu jarane, prićaj. Poenta je da te skontamo, kapiraš….

 2. Kerovi pocinju da laju ,treba im dati kosku ,kaze nas narod za uslovni refleks gluposti.To su ovi komentari.Tekst je veoma jasan. To je ta koska koja treba da se glodje za smarace i duhovne krpe koje zele nesto da napisu da bi bili na sceni sa maskama na licu.

 3. Pogledaj molim te ovu recenicu: Srbija is(pod) Trampovog „radara“?

  Vec sam upozoravao jednom na brutalne greske koje jednostavno ne bi smele biti, dakle ovaj naslov treba da bude dvosmislen.

  1. Srbija iS Trampovog radara? (Sad upitnik je takodje dvosmislenost, ovde je kao dvosmisleno pitanje tipa – je li Srbija iS Trampovog radara?)

  2. Srbija iSpod Trampovog radara?

  Drugo moye, prvo nikako ne moze…ako u prvom stavi “iZ” onda optpada ono “pod”, ne moze “iZpod”…mislim stvarno.

  I treca najbitnija stvar: retorika je umetnost nagovaranja drugoga, ne naravno demoagski i lazima, vec argumentovano ili argumentovano-sugestivno, gde argumenti ne dosezu, gde se rdi kao o politici. Kresovic komlikuje da bi “pojasnio”, a tako i u naslovima, i samim izrazavanjem.

  I sad ces reci “kerovi”, a ti eto “argumentovano, civilizovano”…podeca me na nekog kulturologa.

  I cetvrta stvar, ponovo, imati kolumnu svaki drugi dan na “aktualna” desavanja znaci, ili da je kolumnista prorok, ili da smo u ratnom stanju po intenzitetu desavanja. Jer svaku recenicu koju neko lupi Kresovic pise kolumnu. Pa na sta to lici: gramticki, retoricki, analiticki, kako ti volja? Ne lici ni na sta! Lici na populizam autora! Eto ja “ker” a autor novi srpski Jeremije.

 4. Krace:

  1. iS radara(????)
  2. iZpod (????)

  U kom pravopisu to ima? Jednostavno ne moze se gramaticki kombinovati pokusana dvosmislenost! To nije stamparska greska, brzo kucanje, to je…sta je to? I kad bi na svaku Vucicevu recenicu ljudi pisali kolumne zaratili bi Srbi za 7 dana .

 5. Mane ,pozdravlja te Tramp ,i kaze da si mu u radaru zbog Melanije!.Sta si to crni sine radio? .Da li hoces zbog Melanije a ne zbog Kosova da zaratimo sa Trampom.?

  • Pricas gluposti,jer nemas sta da kazes.
   A sta kazes,kao “patriota”, ok,mozda nisi srpski,ko zna koji,sto je 6 litara vode u hrvatskom marketa na Vracaru 184,99 dinara ili vise od 30 dinara po litru,dok u sprzenoj Spaniji ima vode u marketu,za 10 centi litar?
   Sta kazes ?
   Inace,ne znam o cemu pricas .

 6. Srbija da „zabije glavu u pesak“?
  —————

  Mala retorička analiza:
  -U opštoj tabloidizaciji, novinari da bi podigli tiraž pribegavaju senzacionalističkim naslovima, koji kad pročitate pomislite da je neko čudo iza, a ustvari -ćorak! Za taj senzacionalistički (čitaj lažljivo-sugestivni) pristup, najčešće se koristi šta? Upitnik! Evo primera: “Maca Diskrecija trudna” (i onda upitnik)? Dakle, na rrvi pogled čini se da je Maca trudna, i rialiti-čitaoci – TRK, klikću. Kad otvore tekst, imaš šta videti – Maca nije trudna! Isprazni trča, čak nema nagoveštaja o trudnoći. Međutim, to nije laž, jer je stavljen famozni UPITNIK! Upitnik rešava sve. Ustvari, kada bi Maca tužila portal ili novinara, on bi rekao: to je pitanje, a ne tvrdnja! To je, sttvari: DA LI JE Maca trudna.

  Dakle u ovom podnaslovu klasičan tebloitizam, a tekst pretenduje da analizira sudbinu čovečanstva i Srbije – mašala!

  -Sledeće nelogičnost (čitaj nebuloza) su navodni znaci ispred upitnika, koji, kako smo rekli, ima za cilj da, sam po sebi, pokaže “da je Maca trudna” a, sutvari, nije trudna. Znači, upitnik je već “polupao lončiće” u mozgu čitaoca, ali to nije sve – imamo navodnike “zabija glavu u pesak”. Navodnici u ovom slučaju nemaju ulogu da citiraju direktno, nego citiraju opštekorištenu frazu “zabijanja glavu u pesak”, koja ima ne bukvalan, nego metaforički smisao. Dakle šta imamo? Imamo metaforu i upitnik, preneseno značenje i dvosmislenost upitnika – dvosmislena dvosmislenost.

  I kad to neko čita, pošto autor nije ništa pojasni, nije naslovom zaintrigirao pažnje da bi čitao dalje, nego napravio “kratki spoj” u glavi…čovek se okrene, pomisli u najboljem slučaju: Bože, svakavih…hmkmm…ima, i ide dalje, ne čita gluposti.

  Mala analiza analitike:

  -Imamo Cvijanovićev tekst, BRUTALNO suprotan i po formi i po poruci. No iskoristimo formu. Ono što Cvijanović kaže u 10 rečenica, Kresoviću treba 110. Tekst ne pretenduje “da zna”, “da pametuje”, jednostavno ZAPAŽA! Ne, Kresović i po formi i po sadržaju kad piše (nastranu greške interpunktivne), jednostavno štrči iz teksta sledeće: Dragi čitaovi, vi ste marva, sad će vama čiča objasniti neke stvari. Sve to “zaprži” sa desetine opštepoznatih stvari (ali on misli da su nepšoznate), te onda “izmiksa” i “izblenduje” – završi.
  ————–

  Gosn Patriote,

  Nadam se da je ovo argumentovano, od jednog kera, kojem treba jebati mater. Neću staviti odmah upitnik, nego ću upitati bukvalnije – DA LI JE dovoljno argumentovano?

  Ili ti smatraš argumentima sledeće: neko ima proročku moć da nam kaže da će uskoro nuklerani rat, a ja, da mu pokažem njegovoga boga, ću da budem malo veći Jeremia i “argumentovano” mu dokažem da neće rat?

  Mogli ljudi, kad pokušavaju dakažu nešto o velikim stvarima, ako već ne mogu da sami sebi oduzmu ulogu dubokoumnih mislilaca, poznavalaca i procenjivača, da MAKAR jedan prosti podnaslov formučišu bez tabloidnih, interpunktivnih fora-i-fazona. Uzgred i na kraju, kad neko proizvod nož, onda ne treba da to radi ikonopisačkim metodama. Nož treba da bude oštar, da dobro “leži u ruci” i to je to. Analitički tekstovi vezani za globalnu politiku (da makar ovde ne bude famozno “GEO”) ne treba da se pišu sa metaforama kao u Dnevniku o Čarnojeviću (sigurno nametaforičnija proza u srpskoj književnosti), ali ni tabloidnim, sugestivno-lažljivim, kao takvim niskim i jeftinim forama!

  Ako imate kontraargument na analizu analitike, Vi dragi PariJoto, ivol(apostrof)te!

  • Pored upitnika i znaka navoda,zaboravio si glavni sastojak za sludjivanje sludjenih,a to su ZAGRADE DELA RECI,sto sugerise dvosmisao.
   Ne vidim sta je Cica hteo da kaze ,napisavsi:
   “IS(POD)”?
   P.S.redaktor mi izbacuje mini psovku upucenu “patrioti”,kada mu rekoh,j…te Tramp,ali pustaju izvesnog “Petra Maljevica” da se ovde najvulgarnije izivljava i psuje?
   Cudna redakcija,cudna vremena…
   Usrana vremena.

 7. Citajte mister En ti Cvijanovica , niko Vam ne brani. Od njega mozete mnogo sta nauciti sto ne mozete od spomenutog Kresovica.Uzivajte u Orvelu posebno sadasnjem

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here