Томислав Кресовић: Србија све „даље“ од Русије и све ближе Западу

Поделите:

Запад господар Србије из „сенке“?

Србија је по свим економским, политичким, дипломатским и култрурним аспектима све даље од Русије. Ако би мерили политику од 2000 године до данас однос власти Србије према ЕУ је 70: 30 одсто у корист ЕУ и САД у односу на политички „Исток“ пре свега Русију и Kину. Запад односно ЕУ и САД не инсистирају за сада за битније одвајање Србије од Kине, јер је она и важан партнер Еу и САД, али кључ је да се Русија „избаци“ са Балкана преко Србије, а онда из Републике Српске.

Kонтинуитет прозападне политике у Србији од 2000.године?

Закони који су на курсу ЕУ, а донети су у парламенту Србије од 2000 године посебно од 2012 године су у значајној мери у супротности са руским интересима у Србији и на Балкану али и са националним интересима Србије. Политичке партије у власти али и и у опозицији су у односу на политику према ЕУ и САД и НАТО збирно 80:20 у односи на онај политички део који је за ближу сарадњу са Руском федерацијом. На војно стратешком плану однос сарадње са НАТО преко „Партнерства за мир“ и сарадња са националном гардом САД из Охаја или војних мисија у односу на сарадњу са Руском федерацијом је изједначен 50:50 што смета САД и ЕУ и НАТО. Политика првог премијрра Србије од 2000 године др Зорана Ђинђића је била 90 одсто окренута према Западу. Политика премијера др Војислава Kоштунице је била 70 одсто окренутости према Западу, Влада Мирка Цветковића је била 70 одсто кренутости према Западу. Владе Ивице Дачића и Александра Вучића је 80 одсто окренутости према Западу. Слично је и на плану инвестиција, страног капитала и односа у спољним пословима.

Kосово као НАТО и америчка база

Највећи прозападни интерес Србије је око Kосова и Бриселског споразума и пут „нормализацији“ односа Београда и Приштине, односно признање Kосова и пут Kосова у ЕУ.НАТО на Kосову има своје стратешке интересе, ракетне, радарске системе, ваздухопловне и обавештајне инсталације које су усмерене према русуким интересима на Балкану и против Србије. Политика Александра Вучића је у 80 одсто увезана са ЕУ и САД и притисци су све већи и расту почев од дипломата из САД и ЕУ у Београду до полтичких центара моћи у Бриселу, Берлину и Вашингтону. Руска полтика сагледава да је втх власти уСрбији у „лавиринту“ америчког притиска и утицаја ЕУ и ММФ и покушава да „балансира“ односно да не притеже Србију у својим хладноратовским суокобима са САД .САД преко Србије врше директан притисак на Републику Српску да се увеже у програм ЕУ и НАТО и да се „одлепи“ од руских интереса. Водећи провладини приватни медији, али и медијски јавни сервис ближи је политици ЕУ и САД него Русији.

Томислав Kресовић

ВИДОВДАН

 

Поделите:

3 Коментари

  1. Нема тог Србина који би издао Путина и Русију која Србији главу чува. ЕУ ће се распасти и поново ће се родити Европа, Западна и Источна, ми смо у Источној као некад Византија, само ће уместо Цариграда Москва бити наш центар, е када дође тај тренутак Срби ће се јасно и гласно определити где природно припадају а до тад усе и у своје Русе.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here