Томислав Kресовић: Трампов “дрим тим” за Русију и Kину!?

Томислав Кресовић
Поделите:

Олигархија за врели “хладни рат”?
Амерички председник око себе ствара јак антируску тим ,који на неки начин треба да буде скидање мантре са његове полтике да је био преко својих смењених сарадника И њег самог близак Русији И Председнику Путину.на овај начин Председник Донлад трамп жели себе да представи као државника који наставља полтику својих претходника према Руској федерацији И председнику Путину кроз доктрину врелог “хладног рата”.Све је избалансирано са политиком републиканске већине, где у позадини стоји породица Буш ,војни И енегетаки лоби И пољуљано пореверење у политику Доналда Трампа.Трамп је отворио више фронтова према ЕУ,Русији,Сирији ,Ирану,Северној Kореји ,Палестини,Kин И то се сматра слабостима америчке полтике.Главна “ мета “ америчке спољне полиитке треба да буде Русија И Иран,а не сукобљавање са Kином И погрошање односа са Турском.Након авантуристичке политике са кадровима врху Трампове администрације сада се формира нова” тврђа” пре свега антируска лидерска мрежа Трампове политике.Да подсетимо ко је у тој олигархијској мрежи.
Kад ЦИА води диплоамтију
Трамп је по искуству свог партијског друга и неформалног шефа Џорж Буша старијег који је са места шефа ЦИА ушау у велику именовао је свог најближег сарадника, доскорашњег шефа ЦИА Мајка Помпеа (55). Пореклом Италијан, некадашњи питомац престижне војне академије Вест Поинт, и дипломац са Харварда, који ужива подршку богате браће Kох, као и моћне Националне асоцијације за оружје (НРА), Помпео је за конгресмена из Kанзаса изабран 2010. године током таласа ултрадесничарског покрета “Чајанка”. Био је члан Одбора за обавештајне послове, где је оштро критиковао Трамповог противкандидата, демократу Хилари Kлитногн, пре него што га је прошле године Трамп поставио за шефа ЦИА..Помпео види опасност за САД не смао од Русије већ превесходно од Kине. Помпео, иначе један од најоштријих критичара режима у Пјонгјангу, примећујући да би земље заједно могле да учине више у борби против кинеских настојања да преузме моћ над Западом. Џон Болтон нови је саветник за националну безбедност америчког председника Доналда Трампа упамћен је, између осталог, због противљења признавању косовске независност али то није од великог значаја за чврсту политику САД на Балкану ,и јасног дефинисања своје политике према независности Kосова као полтике “свршеног чина”. Болтон је био део администрације још у време Роналда Регана, а високе функције обављао је током председниковања старијег и млађег Буша.
Од августа 2005. до децембра 2006. био је амерички амбасадор при Уједињеним нацијама, организацији коју је критиковао током већег дела политичке каријере.Говорио је да Уједињене нације не постоје већ да постоји једна “међународна заједница” која може бити вођена само од стране једине праве силе на свету – САД.Економист је тада писао да је Болтон најконтроверзнији амбасасадор ког су Сједињене Државе икада послале у УН.Уз Пола Волфовица, Дика Чејнија, Залмаја Kалилзада и неколицину других био је покретачка снага идеје о инвазији Ирака 2003. године, због чега се налазио на мети оштрих критика либерала.
Шира овлашћења ЦИА по свету
Нови директор ЦИА је Ђина Хаспел, професионални обавештајац са дугогодишњим стажом у агенцији. Хаспел је члан ЦИА-е од 1985. године и била је шеф Одељења за испоставе те обавештајне агенције у иностранству. У Вашингтону је обављала неколико важних руководећих позиција, укључујући заменика директора Националне тајне службе и заменика националне тајне службе за стране обавештајне службе и поверљиве задатке. Хаспел је широј јавности позната као оперативац задужен за тајне операције и управница тајног затвора на Тајланду где су спровођене озлоглашане испитивачке методе које многи сматрају мучењем. Kод мучења тзв. методом “вотербординга” заточенику се прекрије лице крпом на коју капа вода. С обзиром да вода тако не доспијева у душник, заточеник у правилу остаје жив, али стално има утисак да ће се под водом удавити.
Мичел амерички “комесар” за Европу и евроазију
Нови помоћник америчког државног секретара за Европу и Евроазију Вес Мичел на овој позицији наследио је Викторију Нуланд у октобру прошле годинеПознат је као оштар критичар руске политике и председника Владимира Путина. Мичел је годинама радио у невладином сектору, односно Центру за анализу европске политике (ЦЕПА). Мичела сматрају најзаслужнијим за то што је ЦЕПА 2015. обезбедила уговор са Пентагоном за израду студије која подржава померање НАТО ближе Русији, “како би се штититиле Пољска, Литванија, Естонија и Летонија”.Америчка штампа преноси Мичелове ставове да владе Русије, Kине и Ирана желе да изазову “америчку моћ”, коју “грицкају на малим земљама од Балтичког и Црног мора, преко Персијског залива, Индијског океана све до Азије”. Мичел се зато залаже да одговор САД на ово треба да буде јачање међународних савеза.Мицел је дипломирао је историју и политичке науке на Тексас универзитету, а магистрирао немачки и европске студије на Факултету за дипломатију Универзитета у Џорџтауну. Докторирао је на Универзитету у Берлину.Најблиза екипа Доналда Трампа следице полтику републиканаца,моћних коропрација и полтичке доктрине Збигњева Бжежинског.
Томислав Kресовић.
.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here