Томислав Кресовић: Власт породичне „задруге““ Kркобабић

Томислав Кресовић
Поделите:

Kркобабићи као „Топаловићи“

Фамилија Kркобабић која је на политичкој сцени од 2003 године ,а у власти од 2008 године до данас са СПС или са СНС делује као политичко „предузеће“ односно „задруга“ попут породице Топаловић из драме Душана Kовачевића и „Маратонци трче почасни круг“.

Да подсетимо да је ПУПС створен као политичка коалиција др Небојше Човића и др Јована Kркобабића вештог и прагматичног лидера ПУПС-а 2003 године .

Kркобабић је био део СПС-а а после 2000 године је направио ПУПС. ПУПС-а има у сенци „монопол“ на значајну имовине Пензионера Србије ињиховог пословног простора и чланства. Преко тог „система“ делује моћна породица Kркобабић. Покојни лидер ПУПС-а Јован Kркобабић умео је вешто да плива између Ивице Дачића као дела коалиције и ДС а онда и са СНС и Александром Вучићем.

Поред Јована Kркобабића као лидера ПУПС-а његов заменик постаје син Милан који је суверено владао ЈП „Пошта Србије“ са Штедионицом и био је „краљ“ „живог новца“ у Србији.

Након смрти Kркобабића „сениора“ на сцену као лидер ПУПС-а наступа Kркобабић „јуниор“ Милан који се из градске политике Београда и посланичког рада ангажује у влади Србије. Милан Kркобабић ангажује у градској политици и свог сина а онда и у Привредној Kомори Београд.

Моћ партије ПУПС-а са 1,5 одсто бирачког тела
Тако породица Kркобабић која не може да добаци на 1,5 одсто бирачког тела прво влада Министарством за рад и социјалну политику преузевши ресор од др Расима Љајића, и суверено поставља своје људе скроро четири године. Милан Kркобабић као банкарски службеник рано одлази у пензиј и учи од свог оца полиитчку вештину.

Милан излази из коалиционог и посланичког клуба СПС, и улази у клуб СНС са својим посланицима у влади СНС .Милан Kркобабић задржава фотељу као министар без портфеља, и ради на формирању задругарског система у Србији.Док Милан Kркобабић „шпарта“ по Србији његова „ штићеница” вд директорка “Поште” Мира Петровић по писању медија И протесту синидиката “Поште” делује самовољно “диктаторски”.Тако Милан Kркобабић “ њену неспособност да руководи овако великим системом, који све више посустаје под њеном диригентском палицом због чега данима протестују радници, жели да преведе на политички терен.

Отишао је толико далеко да је чак изнео сумњу да су неке странке које су у власти умешале прсте у протесте радника, који трају већ две недеље, како би се уклонила са чела Мира Петровић, која је високи функционер његове партије. Толико се заборавио да она тамо није постављена због стручности већ због припадности ПУПС, да је поручио да би политичари требало да држе руке даље од “Поште”.Милан Kркобабић из њему познатих разлога штити Миру Петровић која као вд дирекоторка је овој компанији за девет месеци смањила добит(умањена) и пала је за близу 700 милиона динара.
Политичка димензије кризе “Поште Србије” ?

Потпредседник владе Србије др Расим Љајић који је од стране Јована Kркобабића својевремено “ потиснут” као министар за рад и социјалну полтику, креће у офанзиву политичког карактера и на последњој седници Владе покренуо је питање решавања ситуације у “Пошти”, јер, према његовим проценама, ситуација није безазлена и прети опасност да се протести радикализују.

Милан Kркобабић се као директор “Поште Србије”попут “фараона,” као да је то његова лична компанија,а ту логику је пренео И на своју заменицу Миру Петровићу која га до крајности слуша. Радници и службенииц Поште Србије због самовље вд директорке Мире Петровић и њеног “дрила” И неповољних услова рада И зарада прете генералним штрајком.Уколико би радници Поште Србије ушли у штрајк могло би да дође до “парализе” Србије, пре свега исплате пензија али плата које иду преко овог јавног предузећаи шире блокаде послова и услуга .

Србија би могла да се нађе у хаосу. Лидер СПС Ивица Дачић је рекао да питање “Поште” и штрајка врло лако може да постане и политичка ствар. Дачић је рекао да иду избори, и да ова тема може да се искористи као политичка ствар. Онда се у причу убацила и премијерка и рекла да ће одржати састанак са директорком “Поште” и покушати да се нађе решење Да ли ће влада Србије задржати вд директорку Миру Петровић на функцији и испунити захтеве Синдиката ПТТ Србије и Синдиката ПТТ саобраћаја Србије “Независност” ускоро ће се видети.Они се се залажу за бољи социјални и материјални положај запослених, исплату 13. плата, односно зарада из прошлогодишње добити, док ће увећање зарада за 15 посто и избор новог руководства сачекати наредну годину.

Тако вд дирекорка Поште Србјије Мира Петровић ведри и облачи овом моћном пословном систему.

Томислав Kресовић

 

Поделите:

2 Коментари

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here