Томислав Кресовић: Вучићеви политички „шах потези“

Поделите:

Шах партија Србија са ЕУ и Приштином ( 0:2)

Председник Србије и лидер СНС Александар Вучић воли да игра шах. Непознато је коју ће шаховску стратегију изабрати пред партијом коју треба да игра око националног питања везаног за статус Kосова, као и потезе које ће повући према опозицији и грађанским простетима који ће се ширити и радикализовати током 2019 године. Евидентно је да је Председник Србије изгубио значајну подршку ЕУ пре свега Немачке око своје политике на Kосову, што се може видети са мирењем ЕУ око наметања пореза Приштине од 100 одсто Београду на све робе и институционализацији војске Kосова, као и мирењу са отварањем границе Kосова са Албанијом. Тако се ЕУ прогласила ненадлежном и неспособном пред читавим Бриселским процесом који је Приштини дао много слободе, а Београду и Србима на Kосову ускратио права сходно и резолуцији 1244СБУН и Бриселским споразумом који је очигледно постао ништаван пре свега за Приштину која своју политику усмерава према Тирани и Вашингтону. Сведоци смо самозаваравања власти у Београду да се неће стварати „велика Албанија“ као и самообмане да ће ЕУ бити „праведна „ према интересима Србије. Србија и њена власт је изгубила много времена играјући на карту ЕУ која је већински признала независност Kосова и одвојила се од СБУН и резолуције 1244.Може се рећи да је државна политика Србије на Kосову доживела низ промашаја и пораза.Проблем је што није вођена транспарентна државно институционална политика која подразумева глас посланика, владе, ширег јавног мнења и јасног става шта се Србија хоће сем „болног“ компромиса. Око Kосова се води више лична политика Председника Србије и уске политичке олигархије а не институција Србије.

Вучићева „симултанка“ са грађанским протестима и опозицијом?

Друга шаховска партија председника Србије везана је за конфронтацију владине и владајуће политике са већим делом опозиције и ширењем грађанских протеста који се не могу занемарити, игнорисати нити анатемисати и стигматизовати. Kада власт почиње да пребројава грађане на протестима по искуство милошевићеве политике закључци су јасни да је прекинута комуникација унутрашњих полиитчких фактора,и да то води у грађанске сукобе. Ако владајућа СНС и Председник Србије Александар Вучић желе стабилност Србије и утицај Србије око решавања статуса и интереса Србије на Kосову и Метохији мора да „уравнотежи“ и релаксира однос са опозицијом и грађанским протестима. Ако тога не буде било Србија и власти у Србији су у великом проблему. Јасно је да и страни фактрори желе да „припомогну“ заоштравању кризе у Србији како би Србија попустила и капитулирала на Kосову и Метохији. Председник Србије има и уставну обавезу да усклади своју полиитку са владом и парламентом и да води рационалну државну политику која не сме према опозицији и грађанима да заузима став „издајника и страних плаћеника”. Милошевићева политика нас учи да није паметно пребојавати и анатемисати грађане и њихове захтеве са протеста или игнорисати опозицију и опозционе посланике. Искуство политике Слободана Милошевића треба да буде поучно и за садашњу власт да се моћ и утицај код грађана мења, и то радикално и код оних који су бирачко тело владајућих партија.Председник Србије нуди опозицији превремене изборе који не желе да учествују због пуног монопола власти над медијима, финансијама, и полицијом. Тако је било и код Милошевића који је након своје убеђености да има неприкосновену моћ и вечину и пре времена изишао на председничке изборе 2000 године изгубио власт, а његови блиски сарадници су га брзо напустили, а СПС је био на ивици распада. Председник Србије и лидер СНС који је у време Милошевићеве власти био министар информација фактор грађанских али и политичких протеста треба озбиљно да схвати. Погрешни потези воде у „шах мат“ који меће бити само за власт већ и Србију и њене интересе на Kосову и Метохији.Такве лоше потезе очекују и мафијашке структуре у Приштини али и западни ментори политике Приштине и „Велике Албаније“. Памет у главу док није касно!

Томислав Kресовић

Видовдан

Поделите:

7 Коментари

 1. Kresovicev tekst, samo sto je kasno.Vuciceva vlast je ponovila apsolutno sve greske Miloseviceve, a nema ni milioniti deo njegove moci.Vucic je podrzavan od Zapada pricom “nece opozicija, mi je kontrolisemo” samom sebi namakao omcu, sada je samo pitanje kada ce mu izmaci stolicu!Kada shvate da zakoni i institucije stite i drzavu i vlast i vlast kada postane opozicija i pocnu da ih grade, umesto sto ih, sasvim suprotno, urusavaju i slabe i drzavu i svoju vlast, verujuci da jacaju vlast i unistavaju opoziciju, onda cemo imati drzavu otporniju na spoljasnje pritiske i homogeniju iznutra!Pravda i sloboda, zakoni i institucije homogenizuju, a ne srpstvo, pravoslavlje…

  • Уфф, сад си се налупао на брзину! Једино је сигурно да ова пронатовска “лоповзиција” на челу са Ђиласом, Јеремићем, Борком и Бошкићем неће доћи поново на власт, за неку другу не знам али за ову знам!

   • Мене код ове опозиције брине што о Космету мало говоре или је то за “њих” готова прича и реалност на терену. Нико од “њих” није “искочио” и био недвосмислен, да је то наше за вјек вјекова.

    • normalnim drzavama opozicija ni ne mora da se izjasnjava o suverenitetu i teritorijalnom integritetu, stav o tome je u-stav koji obavezuje sve, i vlast i opoziciju.Ali, posto sadasnji ustav Srbije ne obavezuje ni vlast da svojim izjavama ne narusava suverenitet i teritorijalni integritet, opozicija nema pred kime da se obavezuje, kada, vec, ustav nije bitan.A, sto se vekova tice, zakoni su pokusaj da se stege proslosti povezu sa apsolutnom slobodom sadasnjosti i time pokaze smer ka buducnosti, ali u Srbiji zakoni nikada nisu bili iznad vlasti.Otuda toliki diskontinuiteti i problemi sa “identitetom”.

 2. Текст је шупаљ ,не преговара се са издајницима и ови протести су минорни и снага те издајничке клике је само мало изнад нивоа статистичке грешке.Вучић је на време кренуо са сређивањем стања у колацији око снс и у самом снс.
  Игра са еу је била само куповина времна док се не седне за сто са онима којир еално одлучују о фактичком стању ствари,

 3. “Kurčićevi šah potezi”. Kurčić ce da prodje ko Čaušesku, skupa sa njegovim najuzim krugom naprdnjaka: Slinom, krmcima Dacicem i Cankom, hercegovnjcima Seseljom i Draskovicem i retardom Vulinom. Svi su oni deo jedne iste zlocinacke udruge ciji je jedini cilj zrtvovanje Srbije zarad Ruskih imperijalnih ciljeva.

 4. Odupiru se ulasku Srbije u Nato. Put kojim vode Srbiju je ista ona autostrada pakla i stradanja kojem su pošle Sirija i Irak. Nemojte misliti da nećete odvesti Srbiju u pakao a Srpski narod možda u nestanak,jer Srpski narod ne može da se odbrani ako bude rat ovdje.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here