Tomislav Kresović: Vučićevi politički „šah potezi“

Podelite:

Šah partija Srbija sa EU i Prištinom ( 0:2)

Predsednik Srbije i lider SNS Aleksandar Vučić voli da igra šah. Nepoznato je koju će šahovsku strategiju izabrati pred partijom koju treba da igra oko nacionalnog pitanja vezanog za status Kosova, kao i poteze koje će povući prema opoziciji i građanskim prostetima koji će se širiti i radikalizovati tokom 2019 godine. Evidentno je da je Predsednik Srbije izgubio značajnu podršku EU pre svega Nemačke oko svoje politike na Kosovu, što se može videti sa mirenjem EU oko nametanja poreza Prištine od 100 odsto Beogradu na sve robe i institucionalizaciji vojske Kosova, kao i mirenju sa otvaranjem granice Kosova sa Albanijom. Tako se EU proglasila nenadležnom i nesposobnom pred čitavim Briselskim procesom koji je Prištini dao mnogo slobode, a Beogradu i Srbima na Kosovu uskratio prava shodno i rezoluciji 1244SBUN i Briselskim sporazumom koji je očigledno postao ništavan pre svega za Prištinu koja svoju politiku usmerava prema Tirani i Vašingtonu. Svedoci smo samozavaravanja vlasti u Beogradu da se neće stvarati „velika Albanija“ kao i samoobmane da će EU biti „pravedna „ prema interesima Srbije. Srbija i njena vlast je izgubila mnogo vremena igrajući na kartu EU koja je većinski priznala nezavisnost Kosova i odvojila se od SBUN i rezolucije 1244.Može se reći da je državna politika Srbije na Kosovu doživela niz promašaja i poraza.Problem je što nije vođena transparentna državno institucionalna politika koja podrazumeva glas poslanika, vlade, šireg javnog mnenja i jasnog stava šta se Srbija hoće sem „bolnog“ kompromisa. Oko Kosova se vodi više lična politika Predsednika Srbije i uske političke oligarhije a ne institucija Srbije.

Vučićeva „simultanka“ sa građanskim protestima i opozicijom?

Druga šahovska partija predsednika Srbije vezana je za konfrontaciju vladine i vladajuće politike sa većim delom opozicije i širenjem građanskih protesta koji se ne mogu zanemariti, ignorisati niti anatemisati i stigmatizovati. Kada vlast počinje da prebrojava građane na protestima po iskustvo miloševićeve politike zaključci su jasni da je prekinuta komunikacija unutrašnjih poliitčkih faktora,i da to vodi u građanske sukobe. Ako vladajuća SNS i Predsednik Srbije Aleksandar Vučić žele stabilnost Srbije i uticaj Srbije oko rešavanja statusa i interesa Srbije na Kosovu i Metohiji mora da „uravnoteži“ i relaksira odnos sa opozicijom i građanskim protestima. Ako toga ne bude bilo Srbija i vlasti u Srbiji su u velikom problemu. Jasno je da i strani faktrori žele da „pripomognu“ zaoštravanju krize u Srbiji kako bi Srbija popustila i kapitulirala na Kosovu i Metohiji. Predsednik Srbije ima i ustavnu obavezu da uskladi svoju poliitku sa vladom i parlamentom i da vodi racionalnu državnu politiku koja ne sme prema opoziciji i građanima da zauzima stav „izdajnika i stranih plaćenika”. Miloševićeva politika nas uči da nije pametno prebojavati i anatemisati građane i njihove zahteve sa protesta ili ignorisati opoziciju i opozcione poslanike. Iskustvo politike Slobodana Miloševića treba da bude poučno i za sadašnju vlast da se moć i uticaj kod građana menja, i to radikalno i kod onih koji su biračko telo vladajućih partija.Predsednik Srbije nudi opoziciji prevremene izbore koji ne žele da učestvuju zbog punog monopola vlasti nad medijima, finansijama, i policijom. Tako je bilo i kod Miloševića koji je nakon svoje ubeđenosti da ima neprikosnovenu moć i večinu i pre vremena izišao na predsedničke izbore 2000 godine izgubio vlast, a njegovi bliski saradnici su ga brzo napustili, a SPS je bio na ivici raspada. Predsednik Srbije i lider SNS koji je u vreme Miloševićeve vlasti bio ministar informacija faktor građanskih ali i političkih protesta treba ozbiljno da shvati. Pogrešni potezi vode u „šah mat“ koji meće biti samo za vlast već i Srbiju i njene interese na Kosovu i Metohiji.Takve loše poteze očekuju i mafijaške strukture u Prištini ali i zapadni mentori politike Prištine i „Velike Albanije“. Pamet u glavu dok nije kasno!

Tomislav Kresović

Vidovdan

Podelite:

7 Komentari

 1. Kresovicev tekst, samo sto je kasno.Vuciceva vlast je ponovila apsolutno sve greske Miloseviceve, a nema ni milioniti deo njegove moci.Vucic je podrzavan od Zapada pricom “nece opozicija, mi je kontrolisemo” samom sebi namakao omcu, sada je samo pitanje kada ce mu izmaci stolicu!Kada shvate da zakoni i institucije stite i drzavu i vlast i vlast kada postane opozicija i pocnu da ih grade, umesto sto ih, sasvim suprotno, urusavaju i slabe i drzavu i svoju vlast, verujuci da jacaju vlast i unistavaju opoziciju, onda cemo imati drzavu otporniju na spoljasnje pritiske i homogeniju iznutra!Pravda i sloboda, zakoni i institucije homogenizuju, a ne srpstvo, pravoslavlje…

  • Uff, sad si se nalupao na brzinu! Jedino je sigurno da ova pronatovska “lopovzicija” na čelu sa Đilasom, Jeremićem, Borkom i Boškićem neće doći ponovo na vlast, za neku drugu ne znam ali za ovu znam!

   • Mene kod ove opozicije brine što o Kosmetu malo govore ili je to za “njih” gotova priča i realnost na terenu. Niko od “njih” nije “iskočio” i bio nedvosmislen, da je to naše za vjek vjekova.

    • normalnim drzavama opozicija ni ne mora da se izjasnjava o suverenitetu i teritorijalnom integritetu, stav o tome je u-stav koji obavezuje sve, i vlast i opoziciju.Ali, posto sadasnji ustav Srbije ne obavezuje ni vlast da svojim izjavama ne narusava suverenitet i teritorijalni integritet, opozicija nema pred kime da se obavezuje, kada, vec, ustav nije bitan.A, sto se vekova tice, zakoni su pokusaj da se stege proslosti povezu sa apsolutnom slobodom sadasnjosti i time pokaze smer ka buducnosti, ali u Srbiji zakoni nikada nisu bili iznad vlasti.Otuda toliki diskontinuiteti i problemi sa “identitetom”.

 2. Tekst je šupalj ,ne pregovara se sa izdajnicima i ovi protesti su minorni i snaga te izdajničke klike je samo malo iznad nivoa statističke greške.Vučić je na vreme krenuo sa sređivanjem stanja u kolaciji oko sns i u samom sns.
  Igra sa eu je bila samo kupovina vremna dok se ne sedne za sto sa onima kojir ealno odlučuju o faktičkom stanju stvari,

 3. “Kurčićevi šah potezi”. Kurčić ce da prodje ko Čaušesku, skupa sa njegovim najuzim krugom naprdnjaka: Slinom, krmcima Dacicem i Cankom, hercegovnjcima Seseljom i Draskovicem i retardom Vulinom. Svi su oni deo jedne iste zlocinacke udruge ciji je jedini cilj zrtvovanje Srbije zarad Ruskih imperijalnih ciljeva.

 4. Odupiru se ulasku Srbije u Nato. Put kojim vode Srbiju je ista ona autostrada pakla i stradanja kojem su pošle Sirija i Irak. Nemojte misliti da nećete odvesti Srbiju u pakao a Srpski narod možda u nestanak,jer Srpski narod ne može da se odbrani ako bude rat ovdje.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here