Томислав Кресовић: Запад спрема „паклени план“ за Србију

Поделите:

KОСОВО као „окидач“ грађанског сукоба у Србији

Kосово се планира да буде „окидач“ грађанских сукоба у Србији. Запад убеђује власти у Србији да на различите начине прихвати нову реалност која би по „домино ефекту“ активирала шире незадовољство у Србији са подељеним ставовима грађана Србије око Kосова и садашње власти у Србији. Ту се онда отвара сукоб и поларизација мишљења која би створила основу за ширу политичку и националну кризу. Запад пре свега САД желе да једним потезом „омекша“ власти око Kосова ,да се припреми терене за неутралисање Русије из Србије, и да се Србија „дистанцира“ од Републике Српске која ће имати велики притисак од стране ЕУ, НАТО и САД да се крене у промену власти у Републици Српској. Осмишљена је кризна ситуација корупције садашње власти у РС и председника Милорада Додика и његово обарање с власти. Слабљење РС и Додика је увод у нову верзију и промену Дејтонског споразума и кретање БИХ ка ЕУ и НАТО.

Штетна политика Бориса Тадића по Србију

Властима у Србији се обећавају инвестиције и шири продор капитала, али и везивање Србије не само за ЕУ већ и НАТО преко америчке националне гарде из Охаја. За ову операцију САД имају своје савезнике у некадашњем председнику Србије и ДС Борису Тадићу који је сада „политички“ спавач и има своје људе у Вучићевој власти.Председник Србије Александар Вучић се сада налази пред великим искушењима да отварањем унутрашњег дијалога око Kосова припреми терен за промену Устава Србије и да Србија мора да функционише и без Kосова и Метохије. Право време за унутрашњи и спољни дијалог око Kосова је прошло. Сада је Kосово само аргумент за окретање Србије ка САД и НАТО јер оне и држе безбедност али и и власт на Kосову.

Руски експерт за Балкан, историчарка и инострана чланица САНУ Јелена Гускова сматра да је позив за унутрашњи дијалог о Kосову „дошао доста касно“ и предвиђа да Србија никада неће бити примљена у Европску унију (ЕУ), али да је потребна у НАТО савезу. То Гускова каже за Први програм Радио Београда који има и државну тежини и каже „И зашто уопште референдум није био постављен као питање, и сада и раније? Пажљиво сам гледала тај текст Александра Вучића, вашег председника, и читала између редова“. Председник Србије по Гусковој прави терене за промену Устава, а да то не буде његова већ одлука грађана и просвећеног дела јавности. Гускова каже: „Вучић жели да буде реалан, како он каже, али јој то врло личи на припрему јавности за признање Kосова и избацивање Kосова и Метохије из уставне преамбуле, пребацивање историјске одговорности за предају Kосова на јавност Србије, друштвене и политичке организације и странке“. Академик САНУ Јелена Гускова напомиње да су „Документи Викиликса показали да је Тадић већ био спреман да прихвати отцепљење Kосова од Србије“ и сматра и да је он још у јулу 2007. године изјавио да неће дозволити да Kосово засмета напорима Србије да се интегрише у ЕУ и НАТО. „Ако је то тако онда је паклени план велеиздаје од стране Бориса Тадића и тадашње власти само омча око врата за садашњу власти у Србији. Гускова образлаже“, Власт која је дошла после Тадића имала је шансу првог дана да каже: „Извините, претходна власт нешто је урадила са Kосовом што није наша жеља, није наш план, ми ћемо стати и нећемо разговарати о независности Kосова и Метохије и нећемо водити било какве преговоре“.Уместо тога уследио је Бриселски споразум и технологија притисака и на Дачићеву и Вучићеву владу.

План САД и НАТО : Неутралисање Русије из Србије и РС

Гускова напомиње око дијалога и каже „Немогуће их је сада залечити, прешли сте црвену линију, сада се тражи решење када је све решено. Постављена је граница, потписани су документи, нема више српске власти на Kосову и Метохији“. Одговор Вучићева и његове власти је у опцијама Гускове „Ја сам тражио дијалог, ви нисте хтели, сада ће за нас неко други одлучивати, Америка, Европа или Уједињене нације (УН)“. То значи да Србија улази у међународну интернационализацију и притиске и Запада и Истока.Запад пре свега САД, ЕУ и НАТО траже политичку реалност од Србије и удаљавање од Русије, а Русија жели да штити своје интересе на Балкану у Србији и Републици Српској. То су тачке које изазивају нестабилност Србије унутрашње потресе, грађанске сукобе и можда директну конфронтацију САД, НАТО и Русије на Балкану. Kосово је „окидач“ за Македонију, али и етничке конфликте у Србији, пре или касније (Мађари у Војводини, Албанаци на југу Србије и Бошњаци у Рашкој области. Гускова сматра и каже „Грешке претходне власти продужила је и ова власт. Толико грешака је направила према Kосову и Метохији да је прекасно да се од народа сада тражи неко ново решењеЈедино што је сада могуће је нека врста замрзавања тог питања и непризнавање независности“, Српској власти се нуде други модели са Запада од „замрзавања конфликта“ и они се већ тестирају у јавности од политичких партија попут странке др Расима Љајића, ЛДП или СПО до иступа појединих академика САНУ. Западне дипломатије врше тежак притисак на власти у Србији и траже форму да Србија током 2018 године на одређени начин призна Kосово .По академику Јелени Гускови то је одлука која ће бити „некако камуфлирано у неку врсту уговора о добросуседству, неки уговор о пријатељству балканских земаља, региона или нешто друго“. Ипак иза Kосова стоји намера Запада да се преко Србије ослободе Русије на Балкану и у Србији и Републици Српској и појача утицај НАТО. Гускова сс правом процењује „за ову власт није питање како да реши питање Срба на Kосову, него како да народу објасни губитак тога краја“. Притисак САД и НАТО на власти у Србији је већи него што се мисли.Гускова као добро обавештена и добар аналитичар Балкана каже: „Међутим, наша прогноза ипак је да ће садашња власт Србију окренути према ЕУ и НАТО много брже него што је очекивано“.  Читав сценарио Запада је смишњен да се уцени власт у Србији ,да Србија попусти на Kосову и призна нову реалност у неким формама и да се Србија ослободи утицај Русије. То онда отвара унутар српски и шири грађански сукоб са могућим немирима који су повод за безбедоносно уплитање и САД и НАТО, али и Русије. Јер би Србија али и РС својом кризом угрозила стабилност на Балкану.Ту је и криза у СБУН али и велика поларизација у ЕУ и на Балкану.

Томислав Kресовић

ВИДОВДАН
Поделите:

7 COMMENTS

 1. Ma, nece i nece… Klosence tadic kriv za s a d a, a Guskova analiticaru dobro dosla da kaze ono sto aGuskova kaze i za s a d a: isto ja mislim, ali ne kazem, vec Guskova kaze ono sto ja mislim! Pa, Kresovicu, gace, gace…, pa moram da.kazem: kada je bio najjaci, svom snagom sam udarao na Broza, a dripac bez igdje icega; pa, nemojte obavestavati sta vam se m o t a l o u mraku pred spavanje, no vas stav, a ne da Guskova iznosi ono sto vi mislite, te saopstavate da je vas stav onp sto ona
  misli. HoooRuk!

 2. I ziveci van realnosti govorite o planu za neki sukob unutar necega cega nema! Ma, kakav sukob, Kresovicu, od toga nema nista, a kamo srece da ima; evo, hrvatima da se da- !?- cela Backa, ma ni jedna glava nece biti na ulicama Beograda- to dobro znaju oni kojima je prethodni! smestio- i zato RADE, JER
  p r e t h o d n i nije bio doboljno r a d i n

 3. To što je izneto su stare vesti. Nikakvih sukoba u Srbiji neće biti, ma šta Zapad pripremao. Raspoloženje kod naroda za ulazak u EU je nisko, pogotovo posle izlaska Britanije, a raspoloženje za ulazak u NATO je nikakvo. S druge strane, raspoloženje za prilazak Rusiji raste iz meseca u mesec.

 4. Zagreb ćuti kad su Srbi pod okupacijom
  Znameniti ljudi koji su pre pedeset, sto i više godina opisivali srpske zemlje, kao da su bili vidoviti. Njihove reči važe i danas, bilo da je reč o našim naravima, ili o mestu u vremenu i prostoru.
  „Zagreb je ćutao! Zagreb, odnosno tadašnji predstavnici i političari, imaju prema nama Srbijancima pod okupacijom jednu neoprostivu pogrešku i bolnu uspomenu. Dok su uspeli da iz Bosne, Hercegovine, Vojvodine i Dalmacije svu inteligenciju, osobito umetnike i književnike, izvuku iz vojske i okupe u Zagrebu, što je za svaku pohvalu, dotle za nas pod okupacijom nije bio nijedan gest, pokret, a kamoli pokušaj da se ispod vešala izvučemo i tamo, u kulturnoj sredini, duhom odahnemo. Ne samo to, nego nikakve veze ni glasa otuda. Kazalište je ćutalo. Društvo hrvatskih književnika i umetnika je ćutalo. Nije bilo tada u pitanju kritičko merilo, da li su naša dela umetnička potrebna da se predstavljaju i izdaju, nego bi to bio tada jedan zgodan izgovor pred austrijskim vlastima da se mi pomognemo… Veli se: ‘Nismo mogli.’ Nije istina. Ja sam svakog meseca dobivao iz Zemuna od jedne učiteljice po 150 kruna, koliko je zarađivala od davanja časova na klaviru, i redovno slala da podelim porodicama umetničkim.“
  (Borisav Stanković, dnevnik „Pod okupacijom“, 1916)

  Te 1916.g.,americki predsednik se divio Srbima:
  http://www.blic.rs/riznica/srbi-srecan-vam-kossovo-day-kako-je-zapad-slavio-vidovdan-i-srbiju/m6ybev6

  I isti Vilson je 1919.g.,predlagao podelu Kosova.Verovatno je to cinio kao prijatelj,jer je on par godina pre,stavio srpsku zastavu na Belu kucu,da se zaviori,Srpska i ni jedna druga,nikada vise.

  Mislim da je podela Kosova,bolje od nekakve druge formulacije.
  Ceneci velicinu Srbije,ceneci da se ne sme legalizovati vestacko naseljavanje siptara pod Titom ,posebno zabranu povratka Srbima,zbog navodnog remecenja mira,i nagradjivati proterivanje i ubijanje nealbanaca na Kosmetu,Srbiji pripada najmanje 49% Kosova i Metohije,a siptari neka se namire sa 51%,pre svega centralni i juzni deo.
  I da se Goranci izjasne gde ide Gora,jer oni postuju Srbiju.
  Ako hoce,neka Gora udje u tih 49% srpskog dela.
  Time se sprecava „zelena transferzala“,smanjuje pritisak iz Raske oblasti,i sve to,po cenu da se i Presevu da da odluci gde ce,ali ne cela presevska dolina.
  Dosta vise nadmudrivanja.
  Ali klasicno „priznavenje realnosti“,ne dolazi u obzir.
  Realnost je i da necemo da priznamo Kosovo,ovakvo,oteto,okupirano.

 5. Ovoga treba staviti na celo Komisije za rasturanje Srbije! Svaka li se budala poda da bude MJEROM Vecnosti- u
  LIBRE da se upise! A tek recnik od devedesetih prema danas: “ ceneci“, “ ceneci“ – ma, Libra i – kvit!, tako su pocele da govore budaletine nad budaletinama imenovani politicarima, pa, naravno, dugom narodnom upotrebom, s m i s a o “ ceneci“ ulazi u Libar.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here