Трамп се боји да би Бенон могао ићи на напад

Поделите:

Стив Бенон би могао бити опаснији за Доналда Трумпа споља него што је био изнутра. Док су републиканци подстакли „спаљивање“ спорног стратега из Беле Куће, страх је почео да се повећава код неких званичника администрације да ће Бенон, који се вратио на крајње десну медијску позицију његовог Брајбарт медијске групе у петак, покренути нападе који би могли угрозити председника у кључном сегменту његових присталица.

Бенонове мете вероватно би укључивале тројицу кључних сарадника Трампа са којима се сукобљавао у Бијелој кући: Гари Кон, директор Националног економског савета и демократа који је један од мање конзервативних гласова у Белој кући; Саветник за националну безбедност Х.Р. Мкмастер; и Дина Повел, заменик саветника за националну безбедност за стратегију, рекло је неколико бивших саветника Трумпа који су упознати са ситуацијом која је тражила анонимност.

“Ако Гари Кон и његови другови мисле да ће ствари постати боље, греше, оне ће бити само горе”, рекао је један бивши саветник Трампа. Али, сложили су се, Бенон вероватно неће директно ићи на Трампа – уколико председник не стратешки одступа од политике коју је подржавао у кампањи. Било какве критике Трумпа и његових људи које је покренуо Бенон биће само још једна главобоља председника који је већ дубоко заглибљен у бројне сукобе и нападе које трпи а пре свега вишеструке истраге о везама тима Трампа са наводним руским мешањем у председничке изборе 2016. године.

Бенон је у петак увече рекао Блумбергу да ће “отићи у рат” у име Трампа док он потискује политички и корпоративни естаблишмент. Нема речи да ли су то укључивале снаге унутар Беле куће. “Ако постоји нека конфузија, дозволите ми да то разјасним: напуштам Белу кућу и идем у рат не против Трампа већ против његових противника – на Капитол Хилу, у медијима и у корпоративној Америци”, рекао је Бенон.

Последњих дана, пошто је постало јасно да ће напустити Белу кућу, Бенон је дао неуобичајен и изузетно отворен интервју Америчком проспекту, чиме је поткопао ауторитет председника о најтежој претњи за националну безбедност, Северној Кореји, критикујући политику према Пјонгјангу. „Они су се упишали“ рекао је Бенон званичницима Трампа у државним и трезорским одељењима и Пентагону који су се супротставили његовој строжој трговинској политици са Кином.

Бенон се придружује и мега донатору Роберту Мерцеру, директору компаније за управљање инвестицијама Ренесансе Технологиес и његовој кћери Ребеки, у новом подухвату, можда у новој спољашњој групи за притисак заједно са људима који су учествовали у председничкој кампањи.

Брајбарт, основан 2007. године, већ је био изузетно критичан према неким помоћницима Беле куће у последњих неколико недеља. Мкмастер је био предмет бројних прича оптужујући га да је непријатељски према Израелу, те да је обећавао Сузан Рајс да може задржати њену безбедносне дозволе и да ће га она повезати са милијардером Сорошем, милијардером који важи за архинепријатеља Трампа.

Скот Џенингс, републикански стратег који је радио за Буша и близак је људима у Белој кући Трумпа, рекао је да проблем не би био оно што Бенон пише о Белој кући – већ како Трумп реагује на оно што пише. “Како ће председник реаговати на повећану критику својих преосталих саветника?”, Питао је Џенингс. “Он је погођен оним што види или чита. Није баш важно шта пише Брајтбарт, осим уколико то не утиче на председника. ” Недисциплиновани председник би могао да однесе на Твиттер, што он ради готово свакодневно, своје политичке ставове и да се сукобљава са онима који критикују његове сараднике.

Други републиканац који је близак људима Беле куће рекао је да Бенон неће победити ако покуша напасти администрацију. “Ако Бенон покуша да изврши кампању „атентата“ против Трампових сарадника то би искористили глобалисти да наштете Трампу и његовој политици Прво Америка, затим трговачкој политици и стратегији националне безбедности“.

http://www.kansas.com/news/politics-government/article168042757.html

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here