Трамп започео предизборну кампању убиством

Поделите:

Мање од годину дана пре председничких избора у САД, Доналд Трамп изјављује о ликвидацији лидера “Исламске државе” Абу Бакра ел Багдадија који се крио на северу Сирије. Међутим, ово изгледа као тактичка манипулација којом амерички председник покушава да заради политичке поене и подигне рејтинг.

Према речима главног републиканца, бројни телохранитељи ел Багдадија покушали су да спрече ликвидацију лидера “Исламске државе”, али након резултата специјалне операције америчке војске, сви телохранитељи вође су уништене, а вођа те терористичке организације разнео се у тунелу са троје своје деце. Међутим, скреће се пажња на чињеницу да је тако детаљна, и што је најважније изненадна, изјава о ликвидацији милитаната објављена усред покушаја демократа опозову Трампа. Подсетимо, говоримо о суђењу због наводног притиска на украјинске власти и украјинског председника Владимира Зеленског да истраже случај против Бајденовог сина, који је главни конкурент актуелног америчког председника на предстојећим изборима. Такође, ликвидација лидера Исламске државе на позадини Украјинагејта не поништава чињеницу да са Руске Федерације још нису одбачене оптужбе за мешање у америчке изборе.

Развија се занимљив систем догађаја. У Украјини је покренут случај против Бајденовог сина, који представља велику претњу Трампу на изборима, због чега амерички Представнички дом покушава да заустави Трампа. Русија је и даље оптужена да се мешала у америчке изборе, што се савршено уклапа у општу антируску хистерију, али супротну здравом разуму – у најбољим традицијама Запада. Истовремено, Трамп најављује успех операције за елиминацију вође терориста. То је, с једне стране, сигурност и беспрекорност америчког друштва под сумњом, али с друге стране, Трамп се брзо подиже и опет сви око њега говоре само о њему, али у другом светлу – као о спаситељу. Овај случај није први у америчкој политици. Постоји само једно питање – а шта је спречило хапшење вође ИД-а раније? Као и у случају ликвидације вође ал Каиде, медији су раније објављивали да је Абу Бакр ел Багдади ликвидиран.

Трамп против Обаме: Ко има најбољи ПР потез?

Горе наведена “случајност” није једина, прича се понавља чак до детаља. Како се наводи, Доналд Трамп је лично надгледао операцију, окружен високим званичницима, у којој је 44. амерички председник Барак Обама надгледао операцију уклањања лидера ал Каиде Осаме бин Ладена 2011. године.

Земља која је потакнула тероризам бори се против њега, организујући изборне кампање. Ово није први пут да је амерички председник, подиже рејтинг елиминишући још једног у низу вођу терористичке групе. Међутим, тело терориста су утопили у мору, фотографије и видео снимке из изведених операција обећавају да ће објавити, а након тога ће заборавити на своја обећања.

За све је “крива” Русија

Сједињене Америчке Државе више пута су изјавиле да је њихово присуство на Блиском Истоку оправдано нагомилавањем тамошњих терориста. Медији су у више наврата открили истините циљеве војних представника америчких “партнера” у нафтним пољима Сирије и трговина оружјем. Поред тога, стални маневари између “повлачења трупа” и појачавања положаја воде ка идеји да у стварности Запад следи за својим интересима у рату на Блиском Истоку.

Истовремено, није тајна ни за кога на свету ко је тај ко се заиста бори против тероризма у Сирији и помаже у успостављању живота у региону – Русија, док су САД забринуте само због богатства. Тако Трамп има још један мотив да најави елиминацију ел Багдадија – да сакрије пораз одважне америчке војске која стоји на стражи међународној безбедности.

https://blogs.mediapart.fr/matberg-kate/blog/091119/trump-begins-campaign-killing

Поделите:

1 коментар

  1. Трампове шансе за нови мандат су мање од шанси које је имао за председника Србије (некада) славни Шећероски (без “в”!).

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here