Тродневна жалост у Србији због смрти патријарха

Поделите:

У Србији ће бити проглашена тродневна жалост због смрти патријарха Иринеја, потврђено је Спутњику у Влади Србије.

Влада ће за дане жалости прогласити данашњи дан, суботу и недељу.

Законом је предвиђено да се дан жалости може прогласити у случају смрти личности која је имала високе заслуге за земљу, као и поводом неког трагичног догађаја, кад Влада тако процени.

Органи и организације, као и друга правна лица која истичу заставу, дужна су да у време дана жалости заставу Србије спусте на половину јарбола, односно копља, уз одговарајуће осветљење ноћу.

Радиодифузне организације за информисање јавности на територији Републике Србије, дужне су између осталог да у својим програмима, на дан проглашења дана жалости уместо хумористичких, забавних, фолклорних и других емисија са забавном и народном музиком, емитују музику и емисије прикладне дану жалости и ускладе детаљну програмску шему у време дана жалости.

Новинско-издавачке организације које издају дневне новине дужне су да на дан жалости своје листове одштампају у црној боји, наводећи на првој страни одлуку о проглашењу дана жалости и проглашењу његовог обележавања.

У образовним установама дан жалости обележава се минутом ћутања на првом часу наставе, а програм наставе музичког образовања прилагођава се дану жалости.

Музеји, позоришта, биоскопи, организације које имају музичко-сценске програме, архиве и друге установе у области културе обавезни су да своје програме прилагоде дану жалости.

За време дана жалости је забрањено емитовање народне и забавне музике, односно одржавање програма забавног карактера на јавним местима.

Спутњик

Поделите:

1 коментар

  1. A SADA NEKA GA ČUVAJU ANĐELI!

    Srpskoj pravoslavnoj crkvi i vernicima izražavam najiskrenijeg saučešća povodom upokojenja u Gospodu Njegove svetosti arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko – karlovačkog i patrijarha srpskog gospodina Irineja. On je svoj život posvetio SPC i narodu i borbi za nacionalne interese i jedinstvo građana. U želji da mu Bog podari rajski blagoslov u carstvu nebeskom i neka mu bude laka sveta zemlja. Uspomena na blaženopočivšeg gospodina Irineja neka bude podstrek za jedinstvo građana u svim zemljama gde žive srbi i za očuvanje nacionalnog bića na teritoriji Srbije, za šta se blaženopočivši Irinej nesebično zalagao i za šta se molio tokom svog bitisanja.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here