Твртко Маронић: Италија више не верује у Европску унију

Поделите:

Заменик италијанског премијера министар унутрашњих послова Матео Салвини у свом интервјуу за Вашингтон Пост рекао је да не верује анти-руској реторици у земљама ЕУ и мисли да Рим треба уклонити санкције Москви, које имају катастрофалан утицај на италијански извоз. Према његовим речима, Италија ће ово питање покренути у Европској комисији пре краја године.

“По нашем мишљењу, санкције не доносе корист, укључујући и италијанску економију. Током ове године ми ћемо поставити питање у Бриселу о ревизији ове неефикасне политике. Користи од ових санкција нема, а губитак од седам милиона евра дневно је озбиљан. Тај новац италијанска економија губи данас и изгубиће га сутра, док друге земље које зарађују на овим санкцијама повећавају свој промет”, изјавио је потпредседник италијанске владе.

Поред економије, нови министар унутрашњих послова такође се дотакао питања великих политика, посебно – Крима и Украјине. Он је рекао да је на Криму одржан референдум, где је више од 90% становника изразило мишљење да треба да наставе да буду део Русије за разлику од Украјине са лажном револуцијом, организованом уз помоћ западних специјалних служби.

Приметио је Салвини и погрешан приступ ЕУ питању миграција. Према речима министра, не би требало улогати новац у обезбеђивање миграната, али треба дати прилику владама њихових земаља да побољшају живот својих грађана.

Изгледа да Европска унија ускоро може изгубити јединство и кохезију својих чланова. Брегзит је већ постигао значајан ударац политичком престижу ЕУ. Свака земља се сада поново труди да буде вођена сопственим интересима, а не интересима Уједињене Европе, што следи из речи министра унутрашњих послова Италије. Европска унија треба да направи компромисе у циљу очувања преосталих чланица. Могуће је да ће један од праваца тог компромиса бити престанак економског рата против Русије, која је важан трговински партнер многим земљама.

Твртко Маронић, Видовдан

Поделите:

1 коментар

  1. Mislim da je vise to da srpske sluzbe bezbednosti ne veruju u Uniju nego Italija. Ali pukli ste crveni. Kad cete vec prestati sa tom glupom propagandom, mislili ste nikad Srbija nece predati Karadzica, pa Mladica…….da necemo u NATO….znate da gubite.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here