UBIJAO JE, MUČIO I OTIMAO SRBE: Evo ko je glavni TAČIJEV ČOVEK!

Podelite:

Šukri Buja (53), bivši komandant OVK za zonu Nerodimlja i bivši gradonačelnik Lipljana, koji je juče trebalo da bude saslušan pred sudom za OVK u Hagu, bio je na čelu brigada koje su odgovorne za preko 100 terorističkih napada.
Buja je, zapravo, prvi vetaran pomenute terorističke organizacije koji je sam priznao da je u Hag pozvan u svojstvu osumnjičenog. Raniji pozivi suda – njih najmanje deset, koliko je do sada upućeno – uglavnom nisu komentarisani.

Juče, međutim, u albanskim medijima nije bilo vesti o tome da li je saslušan i šta je na saslušanju rekao. Za te iste medije ranije je najavio da će se, možda, braniti ćutanjem.

Pukovnik Bogoljub Janićijević, nekadašnji načelnik SUP Uroševac, osvrćući se na pomenuti period, kaže da mu je Bujino ime i te kako poznato.

– U toku rata, od 1998. pa do kraja rata, štab im je bio smešten u selu Malopoljci, opština Štimlje. Buja je bio rukovodilac tri njihove brigade – 161, 162. i 163. koja je bila u formiranju. 161. delovala je na području Štimlja, Nerodimlja, Uroševca i Jezerca; 162. je delovala na području opštine Kačanik, a 163. je bila u formiranju za područje Štrpca, ali nije profunkcionisala do kraja rata. Dok je Buja bio komandant, na njegovom području događali su se napadi na policiju, kidnapovanje Srba, Albanaca i Roma – kaže za list pukovnik Janićijević.

Prema rečima sagovornika, u preko sto terorističkih napada izvedenih u tom periodu poginulo je više desetina ljudi, kako policajaca, tako vojnika i civila.

Kako kaže, za OVK nije bilo bitno ko će da strada – cilj im je bio samo da izazovu nesigurnost, strah, da ljudi ne mogu da se kreću.

– A kidnapovana lica su, uglavnom, 1998. godine završavala u zatvoru u Likošanu, a posle toga u Jezercu, Bukovu i dalje su ih transportovali prema Albaniji, zbog onoga što je već poznato – zbog trgovine organima – dodaje Janićijević.

Janićijević objašnjava i kako su vršeni ovi teroristički napadi. Naime, pripadnici OVK su, po Bujinom naređenju, postavljali zasede na putu i zaustavljali vozila. Ukoliko njihova naređenja ne bi bila uslišena, otvarali bi vatru na vozilo. U tim napadima, kaže on, bilo je i albanskih žrtava.

– To se dešavalo u reonu Crnoljevske klisure, u reonu sela Crnoljeva i na raskrsnici puta Crnoljevo – Karačica (opština Štimlje). Dešavalo se i na putu Uroševac – Štimlje. Uglavnom kod sela Slivova (opština Uroševac). Tu smo imali dva napada na policiju, dva srpska policajca su poginula, na isti pomenuti način iz zasede. Dalje, na području Kačanika isto smo imali napade, na policijske patrole, na policijski punkt – dodaje Janićijević.

Izvor: Kurir

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here