Угрин Поповић: Дали смо светињу, КРВ наших предака, псима демократије

Поделите:

 

Још је Марк Твен закључио да постоји лаж, проклета лаж и статистика. Са аспекта духовности то је тачно у само једној и најбитнијој компоненти. А она је – човек није број, ипак статистици је немогуће другачије оперисати. По њој, човек мора да буде број, иначе систем не може да функционише. Тај систем је лош, али управо због тога статистика и служи. Да покаже како то није тачно, и да је систем уствари добар. Најбољи! Или, што би још Лајбниц закључио својевремено, да је овај свет најбољи од свих могућих светова. Наравно да он то није мислио у овом контексту, али се та изјава може злоупотребити, зар не? У принципу, то и јесте главна фалинка-мана статистике – могућност злоупотребе! Јер она је хладна и безлична, као и бројеви што су. Ипак, човек није број.

Ту је главни проблем сукоба између Традиције и овог новог, безличлног, доба. Код нас би то било изажено борбом између Светосавља и демократије. Да, добро сте прочитали – између Светосавља и демократије! Треба то разумети и именовати главни проблем својим именом, а име му је ЛАЖ! Као статистика, као демократија… ЛАЖ на коју пристајемо јер нас је статистика уверила да је то наш избор и да ми то заправо хоћемо. Нормално, постоје побуне против тога, али немуште и сирове без довољног знања о појмовима којима се размећу, као и било који други скоројевић што би. То је у ствари проблем јер тзв Традицију, представљају суштински нетрадиционални и необразовани, а чешће пута и неинтелигентни ликови, који у улози «миленијумског праведника» дезтавујишу неупућен народ, а заправо стадо без пастира, које је већ одавно постало крдо демократских ветрова. Јер, шта је алтернатива? Миленијумски праведник? Не, заиста… то ником није потребно и ма колико човек био крдо, ипак зна да «миленијумски праведник» не представља стадо. Једноставно, наш народ то осећа!

Зато, поједноставимо ствари и назовимо их правим именом! Демократија је ЛАЖ! Статистика је манипулација крдом, која дозвољава да се лаж истином назове. А Светосавље… а, Светосаве је братољубље! Али, како доћи до братољубља када су ту «миленијумски праведници» у својој вечитој потрази за битком, за мобилизацијом, за непријатељима, за …. ма, није ни битно, јер имају неоспорне ауторитете (који су већ столећима мртви, или хиљадама километара удаљени). Дакле, неки апстрактни људи са неким апстрактним учењем, неким апстрактним паклом, као перманентном казном за ипак темпоралне грешке, и тако тиме, и тако таквим, изјавама све више и више одаљују наш СРПСКИ народ од његовог интегралног назначења, а оно је да зна ко му је БРАТ, и да је брат СВЕТИЊА!

И, вратимо се сада демократији. Демократија је ЛАЖ, блазирана статистиком, као одвратним начином, да се наш народ преведе «жедан преко воде». Демократија нам даје тзв грађанску државу коју је ипак извојевала КРВ српског народа. Али, то ни нема везе толико, јер смо сви ми једни другима само суграђани, а не и сабраћа (Светосавље). Да, суграђани, разорени од тога што смо били «другови», са свима онима који су газили наше светиње, као да Христос по том питању није био јасан – «Не дајте светињу псима нити бацајте бисере пред свиње» – а, управо смо то урадили! Дали смо светињу, КРВ наших предака, псима демократије, док бисере, које смо 1918-те бацили свињама, већ одавно су резултирали тиме да су нас те исте свиње, које смо називали «друговима» од 1946-те, изгазиле а ми сада желимо да их уздигнемо на пиједестал «суграђанства», да их заштитимо тзв грађанским слободама, као да нам није довољно беде коју смо изазвали својим јаловим трудом да будемо нешто што нисмо. А, нисмо ЛИЦЕМЕРИ, нисмо ЛАЖ!

Ипак, демократија је ЛАЖ, тзв грађанске слободе јесу ЛИЦЕМЕРЈЕ, а ми већ одавно нисмо стадо Христово и сабраћа, већ смо постали крдо и суграђани, а заправо ЛАЖ! Постали смо ЛАЖ!

Мислите о томе…

Др Угрин Поповић за Видовдан

 

P.S. Наш народ је јасан у својој вековној мудрости – „Без Краља не ваља!“

 

Поделите:

1 коментар

  1. Kog kralja kad su srbi ubili i kralja i kraljicu Dragu Masin 1901??????
    Jesi ti ucio istoriju avetinjo ili si samo zevzecio ko beduin na oazi znanja?????
    Karađozi su dosli na vlast tek kad su overili svog konkurenta Aleksandra Obrenovića i zatrli mu progres..
    Gde ti zivis u kakvom tripu kad osnovne stvari iz istorije ne poznajes?????
    Srbima da je dobro bilo sa kraljevima nebi svi glasali za Tita..

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here