Ugrin Popović: Dali smo svetinju, KRV naših predaka, psima demokratije

Podelite:

 

Još je Mark Tven zaključio da postoji laž, prokleta laž i statistika. Sa aspekta duhovnosti to je tačno u samo jednoj i najbitnijoj komponenti. A ona je – čovek nije broj, ipak statistici je nemoguće drugačije operisati. Po njoj, čovek mora da bude broj, inače sistem ne može da funkcioniše. Taj sistem je loš, ali upravo zbog toga statistika i služi. Da pokaže kako to nije tačno, i da je sistem ustvari dobar. Najbolji! Ili, što bi još Lajbnic zaključio svojevremeno, da je ovaj svet najbolji od svih mogućih svetova. Naravno da on to nije mislio u ovom kontekstu, ali se ta izjava može zloupotrebiti, zar ne? U principu, to i jeste glavna falinka-mana statistike – mogućnost zloupotrebe! Jer ona je hladna i bezlična, kao i brojevi što su. Ipak, čovek nije broj.

Tu je glavni problem sukoba između Tradicije i ovog novog, bezličlnog, doba. Kod nas bi to bilo izaženo borbom između Svetosavlja i demokratije. Da, dobro ste pročitali – između Svetosavlja i demokratije! Treba to razumeti i imenovati glavni problem svojim imenom, a ime mu je LAŽ! Kao statistika, kao demokratija… LAŽ na koju pristajemo jer nas je statistika uverila da je to naš izbor i da mi to zapravo hoćemo. Normalno, postoje pobune protiv toga, ali nemušte i sirove bez dovoljnog znanja o pojmovima kojima se razmeću, kao i bilo koji drugi skorojević što bi. To je u stvari problem jer tzv Tradiciju, predstavljaju suštinski netradicionalni i neobrazovani, a češće puta i neinteligentni likovi, koji u ulozi «milenijumskog pravednika» deztavujišu neupućen narod, a zapravo stado bez pastira, koje je već odavno postalo krdo demokratskih vetrova. Jer, šta je alternativa? Milenijumski pravednik? Ne, zaista… to nikom nije potrebno i ma koliko čovek bio krdo, ipak zna da «milenijumski pravednik» ne predstavlja stado. Jednostavno, naš narod to oseća!

Zato, pojednostavimo stvari i nazovimo ih pravim imenom! Demokratija je LAŽ! Statistika je manipulacija krdom, koja dozvoljava da se laž istinom nazove. A Svetosavlje… a, Svetosave je bratoljublje! Ali, kako doći do bratoljublja kada su tu «milenijumski pravednici» u svojoj večitoj potrazi za bitkom, za mobilizacijom, za neprijateljima, za …. ma, nije ni bitno, jer imaju neosporne autoritete (koji su već stolećima mrtvi, ili hiljadama kilometara udaljeni). Dakle, neki apstraktni ljudi sa nekim apstraktnim učenjem, nekim apstraktnim paklom, kao permanentnom kaznom za ipak temporalne greške, i tako time, i tako takvim, izjavama sve više i više odaljuju naš SRPSKI narod od njegovog integralnog naznačenja, a ono je da zna ko mu je BRAT, i da je brat SVETINJA!

I, vratimo se sada demokratiji. Demokratija je LAŽ, blazirana statistikom, kao odvratnim načinom, da se naš narod prevede «žedan preko vode». Demokratija nam daje tzv građansku državu koju je ipak izvojevala KRV srpskog naroda. Ali, to ni nema veze toliko, jer smo svi mi jedni drugima samo sugrađani, a ne i sabraća (Svetosavlje). Da, sugrađani, razoreni od toga što smo bili «drugovi», sa svima onima koji su gazili naše svetinje, kao da Hristos po tom pitanju nije bio jasan – «Ne dajte svetinju psima niti bacajte bisere pred svinje» – a, upravo smo to uradili! Dali smo svetinju, KRV naših predaka, psima demokratije, dok bisere, koje smo 1918-te bacili svinjama, već odavno su rezultirali time da su nas te iste svinje, koje smo nazivali «drugovima» od 1946-te, izgazile a mi sada želimo da ih uzdignemo na pijedestal «sugrađanstva», da ih zaštitimo tzv građanskim slobodama, kao da nam nije dovoljno bede koju smo izazvali svojim jalovim trudom da budemo nešto što nismo. A, nismo LICEMERI, nismo LAŽ!

Ipak, demokratija je LAŽ, tzv građanske slobode jesu LICEMERJE, a mi već odavno nismo stado Hristovo i sabraća, već smo postali krdo i sugrađani, a zapravo LAŽ! Postali smo LAŽ!

Mislite o tome…

Dr Ugrin Popović za Vidovdan

 

P.S. Naš narod je jasan u svojoj vekovnoj mudrosti – „Bez Kralja ne valja!“

 

Podelite:

1 komentar

  1. Kog kralja kad su srbi ubili i kralja i kraljicu Dragu Masin 1901??????
    Jesi ti ucio istoriju avetinjo ili si samo zevzecio ko beduin na oazi znanja?????
    Karađozi su dosli na vlast tek kad su overili svog konkurenta Aleksandra Obrenovića i zatrli mu progres..
    Gde ti zivis u kakvom tripu kad osnovne stvari iz istorije ne poznajes?????
    Srbima da je dobro bilo sa kraljevima nebi svi glasali za Tita..

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here