Угрин Поповић: ЗАКЛИЊЕМ СЕ У ЛАЖ

Поделите:

 

„Востани Сербије, давно си заспала, у мраку ходала, сада се пробуди…“ – заиста лепо звучи. Резолуција 1244 такође је лепо звучала, али и закључци Венецијанске комисије нису били лоши по наше уши. Међутим, иако „лепо звучи“, никако да се чује! И, никако да се примени.

Оно што је Резолуција 1244 за питање Косова и Метохије, сада се покушава постићи и закључцима Венецијанске комисије по питањима слободе вероисповедања, као и имовине верских заједница. Заправо, само једне – Српске православне цркве.

Венецијанска комисија је још 27. новембра 2015. године припремила мишљење бр 820/2015 о Нацрту закона о слободи вероисповести у Црној Гори. Мишљење је претходно достављено Министарству за људска и мањинска права на чијем се челу у то време налазио Суад Нумановић.

Нацрт закона су проучили и у име Венецијанске комисије саставили мишљење међународни правни експерти Nikolae Esanu (Република Молдавија), Kristof Grabenvarter (Аустрија), Jorgen Sten Sorensen (Данска), Jan Valaers (Белгија), Ben Vermeulen (Холандија), у својству известилаца.

У Мишљењу међународни правни експерти су у 96 тачака дали неповољне и негативне оцене на велики број одредби у Нацрту закона са препорукама да се бришу због дискриминаторних обележја. Готово све одредбе Нацрта закона које су већ годинама предмет бројних полемика и на којима истрајава Влада Црне Горе због Српске православне цркве нису прошле тест усаглашености са Европском конвенцијом о људским правима, другим важећим међународноправним актима и обавезујућом судском праксом Европског суда за људска права у Стразбуру.

Погром Срба се догодио од 17 до 19 марта 2004. године. Спаљене су српске куће и српске светиње и српска гробља. То је био најмасовнији егзодус Срба од 1999. Процењује се да је више од 4000 људи изгнано из својих кућа, широм Косова и Метохије, погинуло је 28 људи, више од 900 је претучено и тешко повређено. Уништено је 19 споменика културе прве категорије и 16 православних цркава које нису категорисане. Уништено је око 10.000 вредних фресака, икона, путира и многих других црквених реликвија, као и књиге крштених, венчаних и умрлих, које сведоче о вековном трајању Срба на Косову и Метохији. Једном речју, све оно што је Резолуција 1244 ГАРАНТОВАЛА да се неће догодити, догодило се. Држава Србија је тада реаговала, деценијском мудрошћу, која је изражена народном крилатицом – „Појео вук магарца“.

Дакле, као и тада, у случају Резолуције 1244 тако и данас у случају Венецијанске комисије, прошло је неколико година тишине. А онда је почело.

Погром Срба некада (2004),  и ово данас, након пар година од 2015, почиње са познатом реториком мржње. Која није толико тачна, или спремна, већ је у својству анестезирања масе, не би ли она прихватила неизбежно. Као и 2004-те, када смо прихватили да Шиптари једноставно могу да учине то што су учинили, и да ми по том питању не урадимо ништа!?! Упс… уствари јесмо… спалили смо пар џамија по Београду, Нишу и Новом Саду, као да то има неке везе са Шиптарима на Косову!?!? Али, нема везе, Власт је дозволила да се маса „издува“, а онда се вратила политици „Појео вук магарца“. И остала доследна. До те мере да данас Чанак, кога нико није питао, и који ни о чему не може да одлучује, и који није ни верник СПЦ, лаконски просипа своје мишљење о томе шта Србија треба да ради. И то сви српски медији преносе?!?! Не његово хапшење због ИЗДАЈЕ, већ те његове речи којима ИЗДАЈЕ! И, то пролази? Жене у црном? И, то пролази! Десет геј парада? Што да не? И, то ће проћи. Али право да се буде Србин и Православан, то НЕ! Ни овде у Србији, па ни у Црној Гори.

„Востани Сербије, давно си заспала у мраку ходала сада се пробуди….“

Мислите о томе!

Др Угрин Поповић за Видовдан

 

 

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here