Ugrin Popović: ZAKLINJEM SE U LAŽ

Podelite:

 

„Vostani Serbije, davno si zaspala, u mraku hodala, sada se probudi…“ – zaista lepo zvuči. Rezolucija 1244 takođe je lepo zvučala, ali i zaključci Venecijanske komisije nisu bili loši po naše uši. Međutim, iako „lepo zvuči“, nikako da se čuje! I, nikako da se primeni.

Ono što je Rezolucija 1244 za pitanje Kosova i Metohije, sada se pokušava postići i zaključcima Venecijanske komisije po pitanjima slobode veroispovedanja, kao i imovine verskih zajednica. Zapravo, samo jedne – Srpske pravoslavne crkve.

Venecijanska komisija je još 27. novembra 2015. godine pripremila mišljenje br 820/2015 o Nacrtu zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori. Mišljenje je prethodno dostavljeno Ministarstvu za ljudska i manjinska prava na čijem se čelu u to vreme nalazio Suad Numanović.

Nacrt zakona su proučili i u ime Venecijanske komisije sastavili mišljenje međunarodni pravni eksperti Nikolae Esanu (Republika Moldavija), Kristof Grabenvarter (Austrija), Jorgen Sten Sorensen (Danska), Jan Valaers (Belgija), Ben Vermeulen (Holandija), u svojstvu izvestilaca.

U Mišljenju međunarodni pravni eksperti su u 96 tačaka dali nepovoljne i negativne ocene na veliki broj odredbi u Nacrtu zakona sa preporukama da se brišu zbog diskriminatornih obeležja. Gotovo sve odredbe Nacrta zakona koje su već godinama predmet brojnih polemika i na kojima istrajava Vlada Crne Gore zbog Srpske pravoslavne crkve nisu prošle test usaglašenosti sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, drugim važećim međunarodnopravnim aktima i obavezujućom sudskom praksom Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

Pogrom Srba se dogodio od 17 do 19 marta 2004. godine. Spaljene su srpske kuće i srpske svetinje i srpska groblja. To je bio najmasovniji egzodus Srba od 1999. Procenjuje se da je više od 4000 ljudi izgnano iz svojih kuća, širom Kosova i Metohije, poginulo je 28 ljudi, više od 900 je pretučeno i teško povređeno. Uništeno je 19 spomenika kulture prve kategorije i 16 pravoslavnih crkava koje nisu kategorisane. Uništeno je oko 10.000 vrednih fresaka, ikona, putira i mnogih drugih crkvenih relikvija, kao i knjige krštenih, venčanih i umrlih, koje svedoče o vekovnom trajanju Srba na Kosovu i Metohiji. Jednom rečju, sve ono što je Rezolucija 1244 GARANTOVALA da se neće dogoditi, dogodilo se. Država Srbija je tada reagovala, decenijskom mudrošću, koja je izražena narodnom krilaticom – „Pojeo vuk magarca“.

Dakle, kao i tada, u slučaju Rezolucije 1244 tako i danas u slučaju Venecijanske komisije, prošlo je nekoliko godina tišine. A onda je počelo.

Pogrom Srba nekada (2004),  i ovo danas, nakon par godina od 2015, počinje sa poznatom retorikom mržnje. Koja nije toliko tačna, ili spremna, već je u svojstvu anesteziranja mase, ne bi li ona prihvatila neizbežno. Kao i 2004-te, kada smo prihvatili da Šiptari jednostavno mogu da učine to što su učinili, i da mi po tom pitanju ne uradimo ništa!?! Ups… ustvari jesmo… spalili smo par džamija po Beogradu, Nišu i Novom Sadu, kao da to ima neke veze sa Šiptarima na Kosovu!?!? Ali, nema veze, Vlast je dozvolila da se masa „izduva“, a onda se vratila politici „Pojeo vuk magarca“. I ostala dosledna. Do te mere da danas Čanak, koga niko nije pitao, i koji ni o čemu ne može da odlučuje, i koji nije ni vernik SPC, lakonski prosipa svoje mišljenje o tome šta Srbija treba da radi. I to svi srpski mediji prenose?!?! Ne njegovo hapšenje zbog IZDAJE, već te njegove reči kojima IZDAJE! I, to prolazi? Žene u crnom? I, to prolazi! Deset gej parada? Što da ne? I, to će proći. Ali pravo da se bude Srbin i Pravoslavan, to NE! Ni ovde u Srbiji, pa ni u Crnoj Gori.

„Vostani Serbije, davno si zaspala u mraku hodala sada se probudi….“

Mislite o tome!

Dr Ugrin Popović za Vidovdan

 

 

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here