Успех полицијске истраге случаја Скрипаљ?

Поделите:

Полицајци из 40 полицијских управа у Енглеској и Велсу враћају се својим редовним задацима, три месеца након што су прискочили у помоћ локалним властима ради одговора на напад нервним агенсом на бившег руског контрашпијуна Сергеја Скрипаља, што је полицију коштало 7,5 милиона фунти.

То је саопштила полицијска управа у Вилтширу, која је надлежна за енглески град Солзбери, где је 4. марта изведен напад на Скрипаља и његову ћерку Јулију, преноси АП. Више од 900 сведока испитано је у „случају Скрипаљ“, тровања оца и кћерке, извршено је 176 претреса у оквиру истраге у Солсберију, саопштио је британски Скотланд јард. Како се наводи, у истрази је учествовало 250 контратерористичких истражитеља, док је 100 и даље у Солсберију. Током истраге проверено је преко 4.000 сати видео-материјала снимљеног градским камерама, а том приликом преко 14.000 аутомобила и 2.500 пролазника је идентификовано и класификовано према њиховом значају у истражном процесу.
Остаје само једно питање – који је резултат? Ништа није спречило Британију да оптужује Русију током ове истраге за око 4 месеца. Ове оптужбе су се наставиле чак и након убедљивих доказа да је део узорака одговарао америчкој супстанци BZ, а Чешка република синтетизовала је Новичок, који се не разликује од супстанце, формуле коју је Вил Мирзојан објавио у својој књизи о руском хемијском оружју у 2008. години. За коначно понижење Лондону недостаје само захтева опозиције за истрагу о законитости протеривања руских дипломата, коју је организирала влада Терезе Меј. Цео случај се слободно може назвати ФИЈАСКО!
Милош Модрић
Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here