Утисци са премијере филма Краљ Петар I – Слобода коју су наши преци крваво платили нема цену!

Поделите:

Препуна сала биоскопа, премијера, емотивна атмосфера јер су нам свима срца неколико пута застала гледајући овај врхунски филм. Водитељка најављује људе који су радили на овом филмском остварењу и у тој најави у тренутку јој је застао дах и задрхтао глас, као и сваком од нас који смо се вратили у време када је наша земља изгубила трећину становништва у борби за слободу. Онда је наставила: “Србија мора да памти јунаке у опанцима! Мора да памти своје генерале и војводе. Мора да памти свог краља Петра.”

 

Kажу да тешка времена увек изнедре велике уметнике, велика дела и животна остварења. Легенде нашег позоришта и кинематографије имају све веће и веће изазове сваким новим делом, а посебно уколико је улога коју тумаче била великан. Уметници као што је Лазар Ристовски својим драмским остварењима, постављају висока очекивања не само својим колегама, већ и себи самима.

Улога краља Петра I, старог српског краља у I светском рату, који води преполовљену српску војску преко албанских планина на Kрф, по правом зимском кијамету, кроз снег до колена, без довољно хране, с намером да се српска војска сједини са савезничком, и приказ једног од најомиљенијих монарха тог времена као обичног смртника и човека – улога је која оставља упечатљив утисак.

Прича о храбром старом српском краљу Петру I
Српски краљ Петар I – свестан чињенице да се његов народ није ни опоравио од претходних ратова, јер су сељаци тек скинули униформе и пушке са рамена после ослободилачких Балканских ратова, а не желећи да преда крвљу стечену слободу – свој народ води на Kрф.

Момчило – нејаки мали каплар од свега десетак година, улога је која јасно показује емоције детета које је гледало погубију своје породице, жељу за осветом и безнађе ратног стања.
Маринко – млади војник који одбија да прихвати нечовекољубни однос према нејакима у најтежим околностима, даје свој живот покушавајући да спаси малог Момчила.
Живота – мушкарац који је одрастао у ратовима за отаџбину, отупео на смрт, научио да преживи и увек се некако снађе за цигарете. Мушкарац који се слабо сећа другачијег живота и не зна да опише емпатију коју осећа као потребу да заштити мање искусне.
Макарена – мајка чији је син отишао на ратиште, жена која је већ изгубила мужа, улога која јасно приказује емоције жене која има само један избор, а то је да покуша да допре до сина.
Емоције које ова драма приказује су толико дубоке да је просто неверовано да су заиста стале на велико платно у свега 85 минута.

Тамо далеко, мелодија коју сам слушала у основној школи од учитеља. Речи које веома добро знам. Потресни стихови о страдању оца и сина, су речи које се преносе кроз генерације како никада не бисмо заборавили. Ово велико ДЕЛО на великом платну, са сценама нестајања српске војске усред зиме и глади, зарад СЛОБОДЕ – је дело које ће се прености генерацијама да не бисмо заборавили!

Прича о јунаштву, слободи и страдању.
Слобода стицана вековима кроз страдања је наслеђе које, не само да мора да се сачува од заборава, већ је наслеђе које треба да живи у сваком од нас.

Љиљана Радун и Даница Ристовски

Аутор: Љиљана Радун

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here