Ведран Гагић: Пут Архиепископа Кипарског од неутралности до неприкосновености по питању Украјине

Поделите:
Архиепископ кипарски Хризостом у мају 2019.г. био је код нас у мисији за јединство Православне Цркве са поруком неутралности по питању одлуке Фанара о расколницима у Украјини и са поруком о потреби саборног решења проблема у Украјини.
Касније смо сазнали да су и та његова посета, као и посете другим помесним Црквама, биле с благословом Фанара. Па смо затим сазнали кроз речи самог Архиепископа Кипарског да је његова неутралност била само с циљем да све приведе к истом решењу (то јест, признању расколника у Украјини и прихватању свих одлука Фанара). А данас сазнајемо како је срдачна била посета „Епифанија кијевског” Кипру још у априлу 2016. године! О томе су Хризостом и „Епифаније” телефоном разговарали пре пар дана (2. новембра 2020.).
Подсетимо се да у децембру 2019., када су у Кијеву приредили тзв. „објединитељни Сабор” још се „није знало” ко ће да дође на чело новоформиране фанарске структуре, „ПЦУ”. И онда, чудног ли чуда, изабран је баш „Епифаније”. Такође не треба заборавити да у априлу 2016.г. „Епифаније” је, како за Фанар тако и за целу Православну Цркву, па и за кипарског Архиепископа, био расколник par excellence. За време тога сусрета је настала и фотографија са архиепископом Хризостомом кипарским коју видите.
Дакле архиепископ Хризостом је 2016.г. „топло примио”, како се подсетише „два поглавара” у телефонском разговору, расколника „Епифанија” на разговор, да би 2019.г. Хризостом дошао с неутралним ставом у Београд, да нас убеди у своју неутралност, по благослову патријарха Вартоломеја, а 2020., без консултација, без сагласности и противно вољи свога Сабора је признао „Епифанија” као законитог кијевског митрополита.
Мало ли је?

Пут Архиепископа Кипарског од неутралности до неприкосновености по питању Украјине

Архиепископ кипарски Хризостом у…

Posted by Ведран Гагић on Среда, 04. новембар 2020.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here