Велибор Хлебовски: Kо верује да му Гардијан добро мисли, сам себи јаму копа

Поделите:

Недавно сам прочитао текст у Гардијану о новогодишњој расвети у Београду, читам онако летимично без неког нарочитог интереса за то шта Британци имају да кажу о томе. Нешто касније на Твитеру видим ретвит истог текста уз коментар да још увек постоје слободни медији и како поменути лист пише о корупцији у Србији.

Текст је пун алузија на то како је власт у Београду корумпирана и да безочно троши новац грађана. Наравно, Енглези к’о Енглези, они неће рећи да неко лаже, већ да је шкрт на истини. Другим речима ретко ствари називају правим именом и ако се нигде у тексту не помиње реч корупција, јасно се на њу мисли. Мишљења сам да шест миријардера-власника одређује уређивачку политику писаних медија, о томе шта пишу, а нарочито како пишу.

Kрајем седамдесетих година прошлог века новинарство у Великој Британији је престало да буде независно, Рупрет Мардок и екипа је купила штампане медије и данас нису ни ‘н’ од независног новинарства. Не будем лењ и напишем коментар да ја не би веровао свему што Гардијан пише посебно што је престоница Уједињеног Kраљевства окићена презничном декорацијом која је неколико пута скупља од ове Београдске. Уследи одговор господина који је ретвитовао текст и тамо стоји да спонзори финансирају набавку новогодишње расвете. Без икакве намере да улазим у расправу напишем колико кошта један аутобус становнике Лондона и колико је тих возила град (Транспорт фор Лондон) набавио без обавезе да пита становнике Лондона, а уз напомену да ми се не допада уводни део где новинар реч просечна пише под наводним знацима и констатује да наведени износ просечне плате по њиховим сазнањима прима једва петнаестак процената људи у Србији.

Такође поменем да се Британском листу (вероватно) није по вољи власт у Београду. Опет уследи одговор где стоји како они нису пристрасни већ брину о новцу који ми добијамо од донација, а нарочито о новцу који ћемо једног дана добити из приступних фондова ЕУ. Нарочито их брине да (ли) се новац троши на добробит грађана! Помислих да ли овај човек стварно верује ово што пише?! Ја на то одговорим да Британци традиционално нису наклоњени нама (мислећи на Србију) и ако постоје неправилности у трошењу буџетских средстава то треба испитати, а да до следећих избора о томе на шта се троши новац пореских обвезника одлучују они који су на демократски начин (на изборима) изабрани од стране грађана.

Текст је иначе од самог почетка тенденциозан и манка му професионалне објективности. Добијам одговор, пише да је Лондонски лист икона независниг истраживачког новинарства и да није никоме наклоњен већ је крајње непристрасан, а да њега све то потсећа на афричке диктаторе који се ‘разбацују’ народним парама. Видим да нисам успео да убедим господина да само износим свој став и дајем му до знања да је у праву речима: “Апсолутно се слажем”. Али авај, овај мој снисходљиви тон као да је додатно долио уље на ватру и креће ‘обрачун’ са неистомишљеницима. Добијам поруку: “Kоји је твој став?” Помислих, па већ десет минута износим своје мишљење?! Онда ми на телефону искочи нова порука, пише да сам ‘софт бот’ и да су моји ставови обично немушто спиновање.

Наводно покушавам да им бацим песак у очи истицањем позитивног у критици истог. Помислих, ако сам бот одакле ми став? По дефиницији ботови немају или не исказују лични став?! Захвалим се на ‘комплименту’ дотичном господину и једној госпођи којој се свидела идеја да сам бот уз личну опсервацију да и ако нисам, износим ставове на нивоу бота. Шта год то значило?! Наравоученије: ко верује да му Гардијан добро мисли, сам себи јаму копа и ко отворено не критикује власт на Твитеру нема свој став.

Велибор Хлебовски

Поделите:

2 Коментари

 1. dobrobit gradjana???????
  novinari se bore za dobrobit gradjana????????
  pa da se novinari i nekakve novine bore za to onda bi besplatno delili informacije i sve svetske novine bi bile besplatne ukljucujuci The Guardian..
  sto naravno nije tacno jer se informacije placaju i to one koje su lazne najvise i najskuplje jer od lazi ceo svet ima koristi a od istine samo po neko….
  zato i palamude o ceni rasvete jer ako slazu da je cena preskupa od toga imaju korist ne samo elektro distribucije i elektrane nego svaka budala koja se ukljuci u raspravu kroz Twitter plugin na Guardian portalu..
  da ne kazem i British telecom sa svakim svojim serverom kroz koji Twitt prodje pre nego ga neko retwitt-uje i uveca mu cenu…..
  tako da ako jedna rec kosta evro svaka sledeca kosta dva dok se laz ne umnozi i obogati kreatore do basnoslovne sume..
  pa neko kaze kako se ne isplati lagati?????????
  od toga zivi pola planete dok se druga polovina bori da demantuje svoj odraz u ogledalu..

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here