Велибор Рајић: Грешка опозиције је што није кренула од локала и што је преценила своју снагу

Поделите:

Како и кад ће пасти Вучићев режим?

Да ли је могуће да се победи Вучићев режим на наредним изборима кад систематски уништава све своје противнике? Да ли се треба фокусирати на то да се праве локалне организације које би на следећим изборима освојиле што више подршке на локалу?

Вучићев режим уништава све своје противнике систематски што се може закључити по изборним резултатима ове 2020-те године, а где осим владајућих странака и мањинских (које су такође владајуће) у Републички парламент је ушла само листа Александра Шапића. Судећи по носиоцима листе Александра Шапића у Новом Саду, они свакако неће бити противник СНСа с озбиром да су од прва три носиоца у Новом Саду један је и то први на Шапићевој листи човек који је и до сада био у Скупштини Новог Сада и то на листи СНСа, други је био високи функционер ПУПСа до пре пола године, а трећа је студенткиња са 27 година живота. Шешељ је на прошлим изборима правио коалицију са СНСом у општини где је могао то да уради са опозицијом. Значи Шешељу одговара ова власт иначе не би то радио. Како је онда могуће да се на наредним изборима победи Вучићев режим? Да ли је макар могуће да се на следећим изборима формирају добре локалне организације које би ушле у парламент локала, па онда такве да се повезују међусобно тако да на неким наредним изборима Вучић изгуби већинску подршку народа?

Понављају изборе у Шапцу. СНС на овим изборима је требала да има 38 од укупно 69 мандата. Верујем да ће након поновљених избора СНС имати доста више мандата. Док Вучић плански уништава локалну опозицију, опозиција је у расулу и нико не жели ни са ким да прави коалицију. Ваљда ћу у скорије време видети Александра Бујића, који свих ових година ради у државној фирми, из новосадског ДЈБ који је раније говорио да ДЈБ само самостално излази на изборе, па онда кад је Радуловић почео да пева да хоће у коалиције онда и Бујић је за коалиције,… Док сам био у СОФу Синише Ковачевића два пута сам причао са Радуловићем о томе да СОФ да подршку ДЈБ а овај то није хтео ни да чује. Исмевао Синишу Ковачевића. Са ДССом се тешко могу правити коалиције док не промене став да на локалима неће ићи у власт са СНСом. Ако некад ДСС за неколико десетина година, а пре никад,  добије већину да направи власт, па та већина мора бити са овим људима што су сад у СНСу или са њиховом децом јер су сад у СНСу три четвртине људи који се активно баве политиком, плус социјалисти. Шапић нема ништа против да буде у власти са СНСом, велика већина осталих не парламентарних странака и покрета су Вучићеви привесци, дакле са којим људима ДСС мисли да оформи власт? Др Јована Стојковић и људи око ње нису хтели да иду у коаолицију са ДССом у Новом Саду а нуђено им је да буду на њиховој листи. Сигуран сам да ће ДСС у неком тренутку променити одлуку да не могу да иду у постизборну коалицију са СНСом, само је питање када. На крају крајева у новосадском ДССу су исти они људи који су били у коалицији са СНСом до пре четири године док су још били у Скупштини Новог Сада. Добар део њих ради у државним фирмама. Једног дана када се буде догодила промена власти у Новом Саду велика већина тих људи биће из садашњих редова власти. Битно је само да сам врх тих нових људи буде много бољи од ових досадашњих који су једва завршили основну школу. Да то буду људи који су вредни и раде корисне ствари а не само да воде рачуна да њихова странка добије што више гласова на изборима а све у граду да пропада.

Шанса опозиције да окрњи власт напредњака је на локалима. Али за то је потребна добра инфраструктура, више отворености за повезивање са другим опозиционим странкама ради прављења коалиција и мање лидерске сујете. Протекли избори су показали да су управо ово кључни проблеми опозиције.

Пошто говорим пре свега о Новом Саду питам се да ли ће неке мање странке и покрети у Новом Саду имати довољно енергије и памети да прерасту у озбиљније организације?

Једна од тих опција која има потенцијала да то учини је и странка “Истина” на чијем је челу млада Ивана Вујасин. Ако је новосадски СНС зове да буде део власти и она то прихвати, надам се да ће у Скупштини Новог Сада имати довољно снаге и храбрости да не гласа за неке лоше предлоге као и да ће критиковати све оно што заслужује критику.

Јачање локалних опозиционих партија, било да иду у постизборну коалицију са властима или да не иду је једина перспектива опозиције.

Велибор Рајић

Поделите:

1 коментар

 1. ISTORIJA SE PONAVLJA, OPET BOJKOT IZBORA PUKAO?

  Valjda su političari ukapirali da bojkotom ništa ne dobijaju, samo gube političku moć i svoje glasačko telo. Ovi bojkotaši valjda se sećaju kada je Džindžić glasače nazvao magarcima i da nije bila revolucija možda bi još bio živ i zdrav. Šta je bolje, odlučite sami, a zašto:

  1. Izbori su završeni. Pobedili smo sami sebe i ostaje nam bogata siromaštija.
  2. Vraćamo se u komunizam. Tada je vladala jedna partija-SKJ, a sada će SNS, takođe.
  3. U komunizmu- diplome se poštovale i dobijale radom i znanjem. Sada se dobijaju na svakom “ćošku” i pala im je naučna validnost.
  4. Završiše izbori. Kako će se kotirati sumnjive diplome i “doktorati”. Napredno, a kao naše.
  5. Nekada jer bilo sramotno da ste nepismeni. Sada je sramotno da izgubite pet i više godina do diplome. Vreme je novac (time is money).
  6. I Tito bio bravar, to nije mu smetalo da bude predsednik države čitavih 34 godina u kontinuitetu.
  7. Neke stranke su bojkotovale izbore, a sada će “bojkotovati” i politički rad do narednih izbora. Bar će odmoriti?
  8. Posmatramo rado preletače. S njim stranke na vlasti su jače.
  9. Čelnik nema razloga da se suprostaviti voljenom narodu. Sve je po njegovom ćefu.
  10. Kod nas i diplome se razlikuju. Stečene znanjem imaju ocenu, a one kupljene cenu.
  11. Bojkot nekih stranaka je propao, SNS nadmoćno pobedio, a narodu se vratio korona virus kao bumerang sa izbora.
  12. Izbori su svetinja, svaka stranka pređe one koje može, na kraju, ukoliko može, pobedi svaku, bez pardona.
  13. Izbori prođoše, korona virus nadjača, da ne zažale oni koji su glasali. Uvek neko dobija, drugi gube. Nema kajanja nakon je…
  14. Pobednici dobijaju vlast i mogu da slave. Glasačima sledi jača korona virus. Uvek neko dobija, neko gubi, a sada svi dobijaju neko vlast, drugi virus.
  15. Koju nagradu su dobili bojkotaši izbora, ne znam, al’ znam da su radikalonaprednjaci dobili kajmak izbora.
  16. Sateliti oko vlasti prelomili su najzad, savili su uspešno kičmu.
  17. Stranka na vlasti pobedila je na izborima, a glasačima “vratila” korona virus. Da bi neko dobio, drugi mora da izgubi.

  PS.Vreme neumorno teče: ponedeljak utorak, sreda, četvrtak, petak, subota i nedelja…opet to i opet to, kao što dan menja noć, a noć menja dan neumorno i redom. A mi zaboravljamo bez p, redom-panta rei- sve teče, sve se menja!

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here