ВИДОВДАН АНАЛИЗА: Зашто митрополит Амфилохије поново „солира“ и тражи јесење заседање Светог Сабора СПЦ?

Поделите:

ВИДОВДАН АНАЛИЗА: Зашто митрополит Амфилохије поново „солира“ и тражи јесење заседање Светог Сабора СПЦ?

У врху Српске Патријаршије са чуђењем али и нагласком на сталну потребу за „солирањем“ митрополита Амфилохија, примљена је његова изјава пласирана као ударна у викенд двоброју Данаса да ће се одржати јесење заседање Светог Архијерејског Сабора посвећено питањима црквене просвете (https://www.danas.rs/drustvo/amfilohije-referendum-o-kosovu-je-potpuno-besmislen/). Митрополитов интервју новинарки Јелени Тасић није за сада пренет на сајту СПЦ, а по свему судећи у официјелном црквеном гласилу неће се ни наћи.

У овом обраћању митрополит је поновио заједничке ставове СПЦ о Косову и Метохији, али их је допунио и својим виђењима како треба решити македонски црквени проблем, ставовима који најављују брзу аутономију Цркве у Црној Гори којима би се изашло у сусрет Милу Ђукановићу, и, најзад, као логичну последицу тога свега усвајање новог Устава СПЦ на редовном заседању Сабора у мају 2019.

Јесење заседање Сабора само би помогло том процесу, а уствари никакви реални проблеми црквене просвете о којима би се архијереји скупљали у заседање не постоје. Постоји идеја да се организује „црквени универзитет“ који би обухватао садашњи Богословски факултет у Београду који би има карактер школовања свештеника и научника, Академију за црквену уметност и конзервацију која би била у Сремским Карловцима и Катихетско-педагошки факултет или уместо досадашњег Теолошког у Фочи или по ранијој идеји у Нишу. Али тај посао би обухватао велики рад на обезбеђивању таквог система црквених професионалних профила и дефинисање државног признања таквих студија, који не захтева само одобрење архијереја, већ и пуно посла у црквенопросветној и научној заједници, које Сабор, реално, не може да испуни. Значи нема неке потребе за „ванредно“ заседање Сабора око просвете, док око Косова и Метохије постоји пуна сагласност, како је патријарх и обећао, тако да ни сазивања јесењег заседања које опет патријарх избегава од 2012. године неће бити. А разлог противљења патријарха јесењим заседањима врло је једноставан и очигледан: осим разлога уштеде, патријарху је најважније да се заседањима не даје повод новим безочним нападима таблоида на Цркву.

Све то добро зна и митрополит Амфилохије и баш у Данасу најављује јесење заседање Сабора. Који су његови разлози? Очигледно убрзање рада на доношењу новог Устава Цркве, на чији Нацрт, како наводи митрополит, сви верници, а не само епископи могу да дају примедбе до 1. новембра ове године. Приметимо да митрополит при томе уопште није објаснио којим путем верници то могу да чине, утолико пре што сам Нацрт није још нигде службено објављен!

Упркос томе, митрополит већ зна да ће уз мање козметичке промене и уступке традиционалнијим владикама и верницима (типа очувања Патријаршијског управног одбора као црквено-самоуправног тела задуженог за надгледање финансија) Устав бити усвојен догодине у мају, без суштинске промене Преамбуле којом би се нагласио континуитет Светосавске цркве, уз очуван велики број предвиђених архиепископија, недовољно промишљену поделу престолне Архиепископије београдскокарловачке, и што је митрополиту нарочито важно, измењену титулу патријарха који би био патријарх „српских и поморских земаља“. Тај додатак карактеристичан за средњовековне архиепископе (не и пећке патријархе!) митрополиту је необично важан, док му како се из текста интервјуа види није страно да Митрополију црногорско-приморску, назива само црногорском, ту приморје уопште није битно, ако се треба нагодити са Милом Ђукановићем о положају Цркве у Црној Гори! Дакле, митрополит Амфилохије заступа заправо аутономију за СПЦ у Црној Гори, што би могла да буде једна од централних тема тог јесењег заседања, јер је Мило Ђукановић најавио, чак и у разговору са државним секретаром Ватикана кардиналом Пјетром Паролином, брзо доношење „Закона о слободи вјероисповјести“ у ЦГ, значи „коначно решење“ црквеног питања са становишта црногорских власти. Митрополит, интересантно, ништа не говори о систематској кампањи државне “Побједе” како он и СПЦ девастирају културна добра (манастире) Црногораца.

С друге стране, митрополит Амфилохије саветује Синод да се позивајући се на њему омиљени Критски сабор у чијој се Енциклици помиње 14 помесних цркава, обрати Васељенској патријаршији како би се СПЦ „вратила надлежност“ за решавање македонског црквеног питања. При томе митрополит тачно наводи да на Криту није дефинитивно решено питање начина давања аутокефалије, али заборавља да је Фанар први одбио закључак о “14 помесних цркава“, узимајући, одмах после Крита у надлежност свог Синода решавање црквеног питања у Украјини, што је једно време било стављено по страну јер је уследио државни пуч у Турској, да би Фанар сада отворено говорио о потреби украјинске аутокефалности.

Тако, чак и када би се десило да Васељенска патријаршија одустане од својих како их је назвала „неприкосновених права“ на Македонију, (и евентуално Украјину, а заузврат друге помесне цркве по савету митрополита Амфилохија из истог интервјуа прихватиле документа Критског сабора), могло би да испадне да се Сабор СПЦ на јесен сазива да би се Македонској цркви дала аутокефалија.

Да се у муци нашалимо, тако би и додатак „поморске земље“ у титули патријарха српског и добио неко оправдање, али СПЦ би могла да изгуби мног више исхитреношћу.

Познавајући расположење патријарха и Синода, сигурни смо да ни овога пута „солистички иступ“ митрополита Амфилохија неће имати одушевљене гледаоце у врху СПЦ.

Екипа Видовдана

Поделите:

7 Коментари

 1. Да, срам било Амфилохија како сме да контрира Вучићу али зато је ту ”Екипа Видовдана” (наравно нема имена и презимена аутора) да нам објасни. Треба да се бавите озбиљнијим темама од одбране Вучића.

 2. Analiza vezana za Ustav SPC je katastrofa, zna i Amfilohije da ce to godinama trajati. Sanse nema da se usvoji iduce godine. Sto se ostalog tice analiza se ne osvrce na intervju, vc na neke umisljanja ili “pouzdane izvore”. Lagano podilazenje Vucicu i privlacenje paznje Backog (vladike).

 3. Stav Crkve je: ako treba ratom vratiti Kosovo! To je rekao Patrijarh indirektno, to je rekao Sabor indirektno, to je rekao Atanasije direktno na Gazimestanu ove godine. politika je katastrofalna na svim poljima, vlda vec OSAM godina i rezultati su sledeci:
  1.KiM – dao sve dobio NISTA!
  2.Politika – imamo mnoooge “prijatelje” koji nam otimaju teritoriju i pritiscu nas da teroristima potpisemo tapiju na nas licni identitet, drzavnost i crkvenost!
  3. Ekonomija – subvenciranje iz kredita radnih mesta saplatama od 300 evra.
  4.Borba prtiv kriminala – svako toliko ubistvo u Beogradu, a NIKO ziv nije dobio dan zatvora za bilo koju privatizaciju. Izvanredan spin-majstor.

 4. Поздрављам то што је Видовдан отворено заузео став о неком питању. О опасности од новог Устава СПЦ већ су писали други (др. Владимир Димитријевић и академик Коста Чавошки) за које се никако не би могло рећи да подржавају власт .
  Одајем признање ВИДОВДАНУ што велику пажњу поклања ћирилици, упадљиво више него било који други медиј у Србији. Сматрам да се он и по том питању треба отворено изјаснити, подржавајући стандар – СРПСКО ПИСМО ЈЕ САМО ЋИРИЛИЦА. Он то не може учинити пре него што са свог сајта не уклони могућност да се у српском језику користи и латиница. Чак пише : LATINICA ЋИРИЛИЦА. Сајту са именом ВИДОВДАН приличи само ћирилица. Тог принципа се придржава ФРОНТАЛ Бања Лука, који чак истиче да је једини ћирилички портал западно од Дрине, као и КМНОВИНЕ.

 5. Слажем се са Крстом,тако треба одговорити и писати по правди за наш народ а то је ћирилица а никако латиница. Сама реч латиница асоцира на Латине који нам раде о глави.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here