Владан Ракановић: СЈЕДИЊЕНЕ ДРЖАВЕ – ИЗБОРИ КОЈИ НИСУ САМО АМЕРИЧКИ

Поделите:

Почео је један од највећих циркуса у Сједињеним Државама. Почетак председничке кампање кроз дебату двојице кандидата између којих се одлучују гласачи. Председникa Доналдa Џ. Трампа и Џозефа Бајдена.

 

Овај пут покушаћемо да обратимо пажњу на неке детаље који нису толико део самог представљања кандидата, али су можда и важнији. То су сви они ситни детаљи у стилу и начину опхођења, који попут сублимираних порука улазе у свест гласача, на основу којих можда и више доносе одлуку о томе за кога ће гласати. Наравно ради се пре свега о неопредељеним, то јест управо о оним гласачима који доносе превагу на тасу и који у крајњем случају доносе и победу или пораз.

 

Прва дебата је била 29. септембра 2020. на Универзитету Нотр Дам у Индијани.

 

Почетак дебате. Водитељ Крис Валас по изгледу можда и јесте као „подгрејан леш“, али се ради о искусном телевизијском вуку, који ниједног тренутка није испуштао правила игре из руку. Није имао обзира ни на какве упадице и прекидање било ког кандидата у току излагања, а о неутралности коју је показао могу све наше водитељке и водитељи само да сањају.

 

Кандидати стоје за малим говорницама. Тиме показују озбиљност и поштовање према аудиторијуму. Не користе се такозвани „идиоти“, то јест кандидати не читају са телевизијских аутомата, већ све одговоре на водитељева питања дају или из главе или са папира које могу користити. Ту је предност имао председник Трамп, јер је за разлику од свог противкандидата одговоре давао из главе. Бајден је очима шарао по папиру и био је спорији у одговорима.

 

Ако обратимо пажњу на глас какав имају кандидати, Бајден делује као продавац у мултилевел маркетингу, који на један подмукао и преварантски начин, хипнотише аудиторијум. То је глас који може да се сними на траку и убаци у андроида. Без икакве изражајности и потпуно неприметно. То је глас који чујемо са аутомата у превозу или на банковним машинама.

Доналд Џ. Трамп на свој уобичајени начин, одлучношћу и карактерном гестикулацијом, уверава и гледаоце и слушаоце да је то човек коме се може веровати и који ће своју енергију усмерити управо тамо где се од њега и очекује.

 

Погледајмо стил одевања. И кандидати и водитељ личе на Пан Америкенове пилоте из 80-тих година прошлог века.. Неко би рекао и на шефа сале у некадашњем хотелу Метропол, али то је већ неки стандард у оваквим емисијама. Међутим ту су неке ситнице које су на страни актуелног председника.

 

Доналд Џ. Трамп носи значку која симболизује америчку заставу која се вијори, док Џозеф Бајден носи равну и помало досадну значку исте те заставе. Џозеф Бајден је у свој џеп ставио већ одавно демодирану мараму којом доказује шта? Да брише нос? Кравата какву носи председник Трамп у тегет-црвеној боји савршено се уклапа уз одело, док Бајден носи кравату која би највише ишла уз комплет затворског одела, крој Синг-Синг 66‘те.

 

Крај дебате је још један поен у маркетиншком смислу за господина Трампа. Он одлучно одступа од говорнице, без икаквих папира у рукама, док Бајден мрљави са папирима које ставља у унутрашњост сакоа, покушавајући да све то изгледа смирено.

Финиш када на сцену ступају супруге двојице кандидата је нешто што Трампу даје још гласова. Насмејана и лепа Меланија Трамп ступа на бину, обраћа се водитељу, поздравља Бајдена, и прилази супругу коме даје подршку. Потом на сцену долази и госпођа Џозефа Бајдена која прилази само свом супругу и грли га гестикулацијом која подсећа на „Добро је! Издржао си до краја!!!“.

 

Председник Трамп стоји постојано уз своју супругу, док овај пут очигледно неспретни и неприпремљени Бајден, вуче своју супругу ка излазу.

Током целе емисије било је јасно да је маркетиншки тим господина Трампа потпуно поразио Бајденове стручњаке, а о оним стварима које се тичу личности самих кандидата, председник потпуно доминира.

Ако је судити по почетку ове дебате, која ће трајати до самих избора у новембру, победник је више него известан. А то је оно што не само Сједињеним Државама већ и већем делу Света и одговара. Доналд Џ. Трамп.

Без обзира на корону која је допрела и до председниковог дома, очекује се да се дебате одрже по плану.

Следећа дебата је 15.10. у Ен Арбору.  Потом 22.10. у Нешвилу, а дугоочекивани избори се одржавају 3.11.

 

Владан Ракановић

 

 

 

 

 

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here