“Војислав Коштуница ме је спречио да зауставим летелицу којом је Слободан Милошевић изручен Хагу!“ Велики интервју Небојше Павковића, бившег начелника генералштаба Војске Југославије (ВИДЕО)

Поделите:

Небојша Павковић, бивши начелник генералштаба Војске Југославије, у интервјуу Гласу јавности из затвора у Финској, открио је како је војска била спремна да приземљи или обори летелицу којом је Слободан Милошевић испоручен у Хаг. Како је објаснио, обавестио је тадашњег председника СР Југославије Војислава Коштуницу шта се спрема, а овај се више није јављао на телефон.

Пресудом Хашког трибунала, генерал Небојша Павковић осуђен је на 22 године затвора због злочина на Косову, и на робији је већ 15 година.

У својој књизи „Повленске магле“, објашњава осуђени генерал, тадашњи министар полиције Душан Михајловић пише у једном делу да су они, док је Милошевић био у Централном затвору, „предузимали све мере да Павковић не сазна где се налази Милошевић.“

Ни наши органи безбедности, нису знали за термин када ће Милошевић бити испоручен Хагу – каже Павковић.

Ја сам био у резиденцији, у Андре Николића, било је поподне, око 18 сати. И зове ме Коста Чавошки.

Каже: “Ти седиш ту, гледаш телевизију, а знаш ли ти да ти хаспе врховног командата?“

Ког команданта – питам.

Милошевића – каже – ево, воде га колима, иде за Хаг.

Павковић тада брже-боље зове своје сараднике да види тша се дешава, зове начелника управе безбедности. Нико ништа не зна.

Јавља ми се доктор Здравко Мијајловић, начелник кардиолошке клинике на ВМА, каже: „Друже генерале, овде сам на врху ВМА, гледам ево сад су стигла кола, довозе Милошевића и уводе га у хеликоптер – објашњава Павковић.

Имао је, каже, тачан податак и могао је да реагује, да зове Војислава Коштуницу. Разговарају, а Коштуница га пита, „па шта ми ту можемо да урадимо?“

Кажем, можемо, ако ви наредите, да присилимо да се хеликоптер спусти. Ако неће да се спусти, можемо и да га срушимо. Он је рекао – добро, јавићу се. И није се јавио. И тај хеликоптер је одлетео…

Љиљана Кековић

ИЗВОРGlas-javnosti.rs

Поделите:

1 коментар

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here