Возућа злочин без казне

Поделите:

Припадници Армије БиХ на крилима џихадистичких снага Ел Муџахидин  у протеклом рату су,  протјеривањем више од  40.000  Срба, починили етничко чишћење Возуће,  Завидовића са околином, долину Криваје  и обронке Озрена. 10. септембра 1995. године у офанзиви Армије БиХ под називом “Ураган” и “Фарз”, а по директној наредби Алије Изетбеговића који је као приоритетни циљ одредио спајање тузланског и зеничког басена, спаљено 30 српских села и протјерано 1.920 српских породица са 7.680 чланова.

Припадници одреда Ел Муџахидин су након пада Возуће над српским цивилима и заробљеницима починили бруталне покоље одсјецањем главе сјекирама, сабљама и моторним тестерама. Снимке су слали у арапске земље са циљем дрскупљања донација, суровост засјењава злочине Ал Каиде и ИСИСа. Убијени војници у логору у Зеници никада нису пронађени, нити су пронађена тјела убијених у кампу у Гостовићу, остатци Срба у масовној гробницу Кучице су ископане и разбацане кости, лобање, шаке итд.

Код Стога пронађено је 21 тјело 17 без главе. На сусједној локацији од 18 тијела, 14 је било без главе. На коти Паљеник у љето 1997. пронађено је још 12 тијела в. Државна комисија Републике Српске је код Возуће пронашла 11 локација са измјештеним гробницама. У њима је, према подацима комисије, још 137 тијела.

Небојша Лазић

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here