Заоштрена реторика на америчким изборима: По анектама побеђују демократе али су републиканци агилнији

Поделите:

За многе Американце данашњи избори за Конгрес су готово референдумско питање за или против председника Трампа. У којој мери и на који начин ће данашњи избори утицати на даљу владавину Трампа у Америци? Какве су шансе републиканаца, а какве демократа? На ова питања дали су одговоре Бранко Радун, Предраг Рајић и Срђа Трифковић.

Политички аналитичар Бранко Радун сматра да су много веће шансе да Трамп и републиканци победе, јер, како каже: Ову кампању активно гура председник Трамп.

– Трамп схвата да су ови избори од пресудног значаја за добијање другог мандата. Уколико би републиканци изгубили, њему лично би се смањиле шансе за други мандат. Зато се Трамп бори и за републиканце и за себе, као ни један председник до сада. Бори се за своју политичку опцију, обилази градове, прави велике митинге. Америка не познаје такав феномен. Он гађа бираче преко друштвених мрежа и митинга. И оно што је занимљиво јесте да је проширио подршку републиканцима. Сада за њих гласају и они Американци који су били апстиненти. Трампизам уједињен са републиканском причом је добитна комбинација. – објашњава Радун.

Радун сматра да би губитком републиканских позиција у парламенту биле сужене  и Трампове позиције.

– Мада он има и опцију да иде “сам против свих” што би њему лично опет одговаралао. Суштина је да се он ипак бори за сигуран други мандат. Ово је на неки начин почетак кампање за његов други мандат.- закључује Радун.

Историчар и публициста Срђа Трифковић у изјави за Видовдан наводи да анкете предвиђају победу демократа, али да су иста таква предвиђања била и уочи избора на но којима је победио Трамп.

 – У САД свих 435 чланова представничког дома конгреса бира се сваке две године у чему су САД јединствене јер имају најкраћи век трајања једног заседања доњег дома. Док се у Сенату, где имамо 100 чланова, по два сенатора, из сваке државе, бира једна трећина чланова, односно ове године конкретно 35 њих с обзиром да је летос преминуо познати јастреб из Аризоне Џон Мекејн. Да би освојили већину у представничком дому демократама би било потребно неких 27 места да преотму републиканцима и према садашњим анкетама јавног мнења рекло би се да су они у стању да тај посао обаве. Штавише, да остваре и више од тога да успоставе већину за неких 7 места, али је питање као и увек, како интерпретирати анкете. У то су се уверили и сви они који су предвиђали убедљиву победу Хилари Клинтон, пре ево тачно две године 6. новембра 2016. Дакле, питање је да ли ће, и у којој мери, демократе успети да мобилишу своју базу, оно тврдокорно језгро својих подржавалаца, који ће се заправо потрудити да на изборе изађу. Не заборавимо да традиционално избори, који падају између две рунде председничких, имају веома слаб одзив, обично око 40%. Последњи пут су били пре 4 године 2014. са само 37%. Оно што је интересантно је да у погледу дисциплинованости бирачког тела, и тог како га сами зову, тврдог језгра подржавалаца, једне или друге странке, републиканци заправо имају већег успеха.- Сматра Трифковић.

Трифковић такође наводи да Трампу у прилог иду и “проблеми” са мигрантима али и успон америчке економије:

И овог пута председник Трамп се посветио у својој подршци републиканским кандидатима једној теми, која несумњиво има велики одјек међу тим тврдокорним републиканским гласачима, а то је питање контроле имиграције. Трампу иде на руку да су управо протеклих недеља медији пуни вести о мигрантском каравану који иде из Хондураса преко Мексика ка америчкој граници са очигледном намером, да легално или не, ту границу пређу, и да онда под врло сумњивим изговорима траже азил у САД. С друге стране демократе немају убедљиву тему која би могла да потенцијалног републиканског гласача њима приволи. Они имају све радикалније ставове и по питању отворене имиграције и разних културних и моралних тема, које се могу свести у Америци под наслов “Културни ратови”. Трампу иде у корист чињеница да америчка економија бележи завидне резултате са незапосленошћу испод 4% и са стопом раста која је при врху индустријских развијених земаља, и при том и Њујоршка берза бележи резултате без преседана. Дакле, ако би се веровало анкетама јавног мнења у целини, могло би се очекивати да демократе победе. Ако пак гледамо у реално стање, а то је ко ће се одазвати данас позивима супротстављених кандидата и са којим процентом, ја бих рекао да и даље имамо можда вероватноћу 6:4 да ће демократе добити већину у представничком дому али сигуно не и у Сенату. Најважнија последица те чињенице је да демократе могу да покрену процедуру за смењивање, односно импичмент, председника Трампа, под неким изговором да је рецимо према налазима Милерове комисије прекршио одређена правила предизборног надметања, иако никад није доказана веза са Русима, али да не могу да спроведу импичмент до краја зато што би морали да имају и контролу над оба дома конгреса, коју не верујем да ће имати. Чак и постојеће анкете јавног мнења, које фаворизују демократе у трци за Представнички дом, свеједно указују да ће републиканци одржати макар и танку већину од 52:48 или у најгорем случају 51:49 у Сенату. Окрени обрни, чињеница је да ово не би било први пут у америчкој историји да имате Представнички дом у рукама једне странке, а Белу кућу, извршну власт, у рукама друге, али је изузетак овог пута да је до те мере закрвљена реторика. До те мере су идеолошки ставови обеју страна супротстављени, да то заиста нема преседана у америчкој историји још од избијања грађанског рата далеке 1861. године. – Објашњава Трифковић.

Предраг Рајић из Центра за друштвену стабилност објашњава да су Мидтермси у САД на првој половини новоизабраног председника увек негативни по оног ко је у Белој кући.

 – То је тренд потврђен на свим мидтермсима од 1978. године до данас, са изузетком 2002. када је председник био Џорџ Буш млађи, а његови републиканци победили. Данас истраживачи кажу да је најреалнија опција по којој ће републиканци задржати већину у Сенату (горњи дом). Републиканцима одговара чак и да након ових избора оставе макар 50 од 100 места у Сенату, јер ће имати 101. глас копредседника Пенса. Са друге стране, демократе имају веће шансе да освоје већину у Представничком дому. Треба помно посматрати резултате избора у Северној Дакоти, Аризони, Тексасу, појединим дистриктима Калифорије, Флориди и наравно државама на северним језерима. У случају да демократе освоје ПД, а републиканци задрже Сенат, можемо очекивати озбиљне сукобе на релацији председник Трамп – Конгрес и далеко флексибилније ставове америчког председника који више неће моћи да обезбеди подршку за доношење буџета, без својих ривала из Демократске партије.- објашњава Предраг Рајић.

Видовдан

Поделите:

1 коментар

  1. Политика Америке је већ предодређена. Све се заснива на сенату и интересима људи који улажу новац. Нема везе да ли су Доналд, Хилари или неко други ,,за воланом”. 🇷🇸

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here