Zapad objavio „hibridni rat“ protiv Rusije?!

Podelite:

Vrući „hladni rat“ Zapada i Rusije?

Odnosi političkog Zapada i Rusije su na najnižem nivou od 1989 godine i cenu tog sukoba plaća Evropa i EU .Slaba Evropa i EU je jaka Velika Britanija i SAD.Geopolitička „sinergija“ SAD i Velike Britanije je u konceptu ucena EU pre svega Nemačke preko NATO, i dominacije američke politike nad EU kroz pretnju „carinskim“ odnosno trgovinskim ratom SAD i EU.Vruć ili još više „vreo“ „hladni rat“ SAD,EU i NATO protiv Rusije dovodi do širenja rusofobije u Evropi kao i na Balkanu i putinofobije kao vid specijalnog rata .SAD i NATO planiraju da spreme vladu Ukrajine da obnovi sukob u kome bi možda ušla i Rusija i na taj način bi Rusija bila proglašena kao pretnja po evropski i svetski mir uz nove sankcije,pritiske .Cenu će pre svega platiti Evropa.Moguće je da se donese odluka o bojkotu i ne učestvovanju većeg broja država EU na svetskom prvenstvu u futbalu koji će biti ove godine u Rusiji što bi bio jak udar na vlast Putina i izolaciju Rusije..Zapad sada vodi „hibridni““rat sa Rusijom koji je na ivici i vojnog sukoba.Sankcije,obaveštajni sukobi Zapad-Rusija ,medijska stigmatizacija Rusije ,Rusa i Predsednika Putina je opasna igra koaj vodi težim konfliktima

Rat špijuna koji „greje“ sukob ?

Velika Britanija, SAD, Nemačka i Francuska optužile su Rusiju za napad na bivšeg špijuna Sergeja Skripalja i njegovu ćerku Juliju.„Mi, lideri Velike Britanije, SAD, Nemačke i Francuske, osuđujemo napad na Sergeja i Juliju Skripalj u britanskom Solzberiju 4. marta 2018. godine. To je napad na suverenitet Velike Britanije i svaka država koja to (nervni agens) koristi krši međunarodno pravo i Konvenciju o hemijskom naoružanju. To preti bezbednosti svih nas”, navodi se u zajedničkom saopštenju, a prenosi Rojters.Ovo saopštenje je na nivou neobjavnjenog ratnog scenarija članica NATO prema Rusiji ili velikog priitska sa ciljem kompromitacije Putina i njegovih službi bezbednosti i svođenja na diktatorski režim..Ambasador Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja, tvrdi da u Rusiji nikad nisu sprovođeni projekti pod imenom „novičok”, a nervni agens koji je korišćen u napadu na Skripalja i njegovu kćerku, kako kaže, možda je proizveden na drugom mestu – na primer u Ujedinjenom Kraljevstvu.Ovo je sa ruske strane kontranapad oko moguće nameštene igre u tz ratu špijuna .Uključivanje NATO u špijunsku aferu je potvrda vođenja „hibridnog rata“ koji je već na delu.  NATO je izrazio duboku zabrinutost zbog upotrebe nervnog otrova na tlu jedne od njenih članica, Velike Britanije, što je prvi takav slučaj od osnivanja NATO 1949. godine.„Saveznici smatraju taj napad flagrantnim kršenjem međunarodnih standarda i sporazuma”, piše u saopštenju,Ovo saopštenje je neka vrsta ratne pretnje NATO prema Rusiji u zaštiti interesa svoje članice.Nemačka kao značajni partner Rusije se sada uvlači u igru .Nemačka kancelarka Angela Merkel saopštila je da Rusija mora da pruži „brze odgovore na legitimna pitanja koja je postavila britanska vlada” u vezi sa trovanjem bivšeg špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke.Iza svega stoje obaveštajne igre SAD i Velike Britanije koje prave novu krizu u Evropi . SAD i Trampova vlast da bi se održala posle niza unutrašnjih slabosti i afera sada je optužila

Rusija i Putin na meti Zapada

Rusiju za usaglašenu operaciju hakovanja američke energetske mreže i drugih najvažnijih infrastruktura, uključujući avijaciju, i uvela sankcije nizu ruskih zvaničnika zbog mešanja u predsedničke izbore.Po pisanju medija neimenovani američki bezbednosni zvaničnici rekli su novinarima da su Federalni istražni biro (FBI), Ministarstvo unutrašnje bezbednosti i obaveštajne agencije utvrdili da je ruska obaveštajna mreža odgovorna za niz sajber napada koji su počeli pre godinu dana, a čije su mete bile ključni sektori američke ekonomije – energetski, nuklearni, trgovinski, kao i sektori avio sabraćaja, vode i proizvodnje.Ovde je reč o nacionalnoj bezbednosti koja vodi u sukobe širih razmera SAD i Rusije.Zvaničnici su naveli da su ruski hakeri birali mete, ostvarili pristup kompjuterskim sistemima, vršili „izviđanje mreže” sistema koji kontrolišu ključne elemente američke ekonomije i potom pokušali da prikriju svoje tragove brisanjem dokaza o svom upadu.Trampova administracija je uvela sankcije protiv 19 ruskih državljana zbog njihovog navodnog mešanja u predsedničke izbore u SAD, a među njima je i 13 osoba protiv kojih je optužnicu podigao specijalni savetnik Robert Muler u okviru istrage o umešanosti Rusije.Sankcijama je obuhvaćeno i pet ruskih kompanija, uključujući Agenciju za istraživanje interneta, optuženu da stoji iza obimne kampanje širenja dezinformacija na internetu, u cilju uticanja na ishod izbora 2016. na kojima je Tramp pobedio kandidatkinju demokrata Hilari Klinton.Politički udari idu prema Predsedniku Rusije Vladimiru Putinu veoma smišljeno i sinhronizovano . Sankcije su uvedene Jevgeniju Prigožinu, koji je poznat kao „kuvar” ruskog predsednika Vladimira Putina. On je bio na čelu Agencije za istraživanje interneta iz Sankt Peterburga, čijih 12 radnika je takođe pogođeno uvedenim sankcijama.Među 19 ruskih državljana su i zvaničnici koji rade za vojnu obaveštajnu službu GRU. Ministarstvo finansija SAD je saopštilo da su se u američke izbore mešali i GRU i ruska vojska i da su „direktno odgovorni” za sajber napad na brojne kompanije širom Evrope u junu 2017.Ovde je reč o vojno obaveštajnoj službi Ruske federacije poznato kao elitnoj pod rukovodstovm Predsednika Putina što jasno govori da je reč i o pritisku na na najvišem nivou koji je predvorje težih bezbednosnih rizika .Ove mere se primenjuju kao neka vrsta vojnog upozorenja neposredne ratne opasnosti Zapada SAD i NATO od strane Rusije. Sankcijama je obuhvaćeno i šest radnika ruske Federalne službe bezbednosti (FSB), zbog sajber napada čija su meta bili ruski novinari, opozicione ličnosti, strani političari i američki zvaničnici.Ovde je reč o pritisku na unutrašnju bezbednost Ruske federacije i njenih nacionalnih interesa sa ciljem podsticanja unutrašljih konflikata i protesta protiv Putinove vlasti i bezbednosnog aparata odnosno izazivanja poltičkih nemira u Rusiji i osude diktature Vladimra Putina nad ruskim narodom.Moguća je jača izolacija Vladimra Putina sa Zapada .

Tomislav Kresović

Podelite:

4 Komentari

  1. je u pravom ratu, njeni vojni gubici se ogledaju u kresanju vojnog budzeta i odustajanja od masovnog uvodjenja novih tipova oruzja, npr. Su-57 je najavljivan u 200 komada (F-22 oko 190), pa onda 100, pa 60, a sada ispada da ce uci samo ova predserija koja se koristi za testiranje, sto se ranije nije radilo (Su-57 je prvi u celini ruski avion, a ne modernizacija sovjetskih).Amerika ce pokusati iznutra, posebno cekajuci vreme posle Putina, ali i provokacijama na granici (Pridnjestrovlje,Ukrajina) gurajucu Rusiju u ulogu izazivaca rata, ako intervenise.U Ukrajini je bila prilika, kontrolisana je vlast, mogli su da udju na poziv legitimne vlasti, dakle iz isto razlog kao u Siriji, ali mnogo bitnija drzava.

  2. Autor, glavni unutrašnjopolitički analitičar Vidovdana, proširuje dijapazon svoje analitike, pa je počeo pisati i geopilitičke analize.
    U naslovu teksta iznosi se konstatacija da je Zapad objavio Rusiji “hibridni rat”, a ne obrazlaže što pod time podrazumeva, pa čitaoce ostavlja u neizvesnosti da li će Putinovi transatlanski partneri tući Ruse hibridnim klipovima ili nečim trećim.

    • Kakvi crni englezi pravilnije angel-čani jer su brit-anci, oni su čista čifutija i po imenu i po svemu, njihove vojne medalje su magendavid ili židovska zvezda (http://zarubezhom.com/Fotoalbom4/images/Anglnagrady_jpg.jpg). Kako britanci kažu glavni čovek-gazda, izgovaraju ČIF ili čifut. A glupi srbi prenose kao šef. Kako smo naivni, ali i nas često spominju sa izrazom KonServ, bravo Serbi, kao konzerv. Učite i dalje o našim kobajagi carstvima…., mi smo živeli i na territoriji današnje Igrečeske, centar gorod Pella, stolica provincije Makedon, mi smo Πελασγοί.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here