Зашто су Мађарска и Пољска блокирале усвајање буџета ЕУ

Поделите:
Један високорангирани дипломата у ЕУ изразио је бојазан да би сада могло доћи до „тешких последица“. Према његовим речима, ЕУ се „враћа у кризу“

Мађарска и Пољска блокирале су бриселски буџет намењен помоћи за санирање последица пандемије. Обе земље се прибојавају да ће Брисел пооштрити контролу владавине права. ЕУ се суочава са још једном кризом.

Европски посланик Зелених Данијел Фројнд је љут, као и многе његове колеге због понашања Мађарске и Пољске, које он описује реченицом: „Дајте нам паре и немојте да нас узнемиравате“.

Представници те две земље су на састанку с колегама блокирале буџет Европске уније за наредних седам година. Деснонационалне владе у Варшави и Будимпешти, које су изложене критици због поткопавања правне државе, уложиле су вето на усвајање заједничког буџета који се састоји од 1,1 билиона евра редовних седмогодишњих средстава, али и од додатних 750 милијарди за фонд који би требало да помогне превазилажењу рецесије изазване пандемијом.

„Уцена, самовоља, ропство“

Комисија Европске уније, Европски парламент и 27 земаља-чланица договорили су се о највећем финансијском пакету у историји ЕУ. У јулу су на самиту шефови држава и влада провели четири дана и ноћи у преговорима. Мађарска и Пољска одбијају такозвани „механизам правне државе“. Те две земље договориле су се у јулу да је тај механизам део финансијског пакета.

Тим механизмом би државе-чланице могле да буду присиљене да, на пример, гарантују независност правосуђа. У супротном губе право на новац из буџета Уније. Пољска и Мађарска су тај механизам назвале уценом.

Мађарска министарка правосуђа Јудит Варга је најавила да Будимпешта неће правити компромисе. Шеф кабинета пољског премијера, Михал Дворчик је изјавио да остале чланице Европске уније желе да подвргну Пољску „самовољним одлукама чиновника ЕУ“. Министар правосуђа Збигњев Жобро је чак говорио о „институционалном ропству“ које прети Пољској.

Немачка као председавајућа ЕУ допустила је тај дипломатски скандал да би линије конфронтације постале јасне. Вето Пољске и Мађарске на буџет који би помогао да се превазиђе пандемијска криза оцењује се као невиђена дрскост. Механизам за контролу поштовања правила правне државе могао је да буде успостављен и без гласова Пољске и Мађарске. Пошто нису могле да спрече то, сада су те две земље блокирале процедуру по којој би Европска комисија могла да отпочне подизање кредита. О буџету се одлучује једногласно.

Криза у ЕУ?

Један високорангирани дипломата у Европској унији изразио је бојазан да би сада могло доћи до „тешких последица“. Према његовим речима, ЕУ се „враћа у кризу“. Ионако тесно кројени рокови за усвајање закона о буџету, сада вероватно неће моћи да се испуне, па новац за помоћ у пандемији неће моћи да буде исплаћена у јануару. А на томе су инсистирале државе које су најтеже погођене пандемијом – Италија, Шпанија, Грчка и Француска.

Мађарски премијер Виктор Орбан, који је годинама у клинчу са Европском комисијом због разлике у ставовима око владавине права у Мађарској, у свом редовном интервјуу на радију у петак, рекао је да нема ништа против буџета Европске уније и да ће Мађарска као и раније редовно добијати средства из нормалног буџета. Али је додао да њему није преко потребан фонд пандемијске помоћи, који је по њему намењен задуженим земљама са југа.

Посланици Европског парламента оптужују Орбана да је од остатка Европе начинио таоца како би спречио механизам за контролу владавине права.

Шта пребацују Пољској и Мађарској?

Председник демохришћанског посланичког клуба у Европском парламенту Манфред Вебер из баварске Хришћанско-социјалне уније (ЦСУ) рекао је да механизам није уперен против неке посебне земље. „Ко се исправно понаша, нема чега да се боји“, изјавио је Вебер у Бриселу. Додао је да мађарски премијер Орбан и шеф пољске владајуће партије Качински после блокаде буџета то „морају објаснити милионима радника, привредника, градоначелника, студената, научника и сељака који су рачунали са тим фондом“.

Против Пољске и Мађарске је годинама у току поступак због кршења принципа правне државе. Отворен је на основу члана седам Лисабонског уговора, али га земље-чланице невољко гурају, па и нема конкретне резултате. Пољска чак игнорише пресуду Европског уставног суда о недовољној самосталности својих судија. Једино је привремено суспендовано чланство Орбанове странке Фидес у посланичком клубу демохришћана у Европском парламенту.

Интерна криза Европске уније биће тема на видео-конференцији шефова држава и влада која ће се одржати у четвртак (19.11). Тема је у ствари пандемија. „Размотрићемо наредне кораке“, каже један дипломата у Бриселу.

Ангела Меркел, која у овом шестомесечном периоду председава Унијом, консултоваће се са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен, као и са председавајућим самита Шарлом Мишелом о могућим решењима. Председница комисије Урсула фон дер Лајен још није ништа изјавила о кризи буџета.

Европски дипломата који жели да остане анониман каже да нико не зна колико ће трајати ова криза изазвана ветом Варшаве и Будимпеште.

Дојче веле

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here