Жељко Ињац: Фејсбук као лична карта и банковна картица

Поделите:

Фејсбук као лична карта и банковна картица

То да је Фејсбук постао лична карта је одавно познато. Корисници ФБ се овде у већини представљају својим правим именом и презименом и са својим правим фотографијама, за разлику од Твитера који више личи на форум са ник нејмовима и аватарима. Али од сад ће Фејсбук бити и банковна картица.

ЈЕР Фејсбук уводи своју криптовалуту.

Валута ће се звати ЛИБРА(Вага).

Поред Фејсбука још 100 компанија(наводно непрофитних) ће управљати валутом Либром по систему блокчејна. VISA, PayPal, Uber, и Mastercard су у пројекат Либре већ уложили свако по 10 милиона $

Корисници Фејса ће моћи преко апликације да шаљу виртуелне новчиће(Либру) као рецимо ГИФ што шаљу, Месинџером и Вацапом.

За разлику од Биткоина, вредност Либре се пројектује да буде стабилна(увек иста или приближна вредност).

Уколико пројекат Либра заживи могао би да се користи и за транфер новца као PayPal.

Фејсбук је почетком ове године забранио рекламирање других криптовалута на свом сајту(Тј. Фејсбуку), што је јасан знак да се озбиљно припрема за увођење сопствене криптовалуте.

Пројекат Либра ће омогућити, надају се покретачи истог, да криптовалуту могу користити и људи који немају банковне рачуне. Рецимо индијанци из Амазоније који већ сад зарађују онлајн новац тако што су им научници поделили мобилне телефоне којим они фотографишу ретке биљке и животиње и за сваку фотографију добијају онлајн уплату.

Либра ће заправо омогући свим људима на планети да тргују истом валутом, без административних компликација. Биће довољно само да имате приступ интернету и мобилни телефон са Фејсбук апликацијом.

Не знам како ће поједине државе законски регулисати, рецимо, наслеђе Либре на Фејсбуку преминулог корисника. То би свакако требало да буде део оставинске расправе. Наше правосуђе не зна ни шта је скриншот, тако да ће код нас то бити решено највероватније никад, а можда ни тад.

У сваком случају телевизије које се баве ријалити програмима, ће моћи много брже једноставније и више пара да зараде у финалу ријалитија када крене масовно гласање за фаворите. Биће довољно само да уместо СМС све пребаце на Фејсбук, на коме се ионако налази цела Србија.

Неко је пре неколико година(мислим да је Исток Павловић) помињао како га Фејсбук лајк 👍👎 са пропратним психолошким ефектом неодољиво подсећа на оно римско гладијаторко (на смрт или на живот) лајковање. Е па сад ћемо то Либром добити да буде још реалније.
Замислите скупите неколико хиљада Либри и да рецимо оне вреде неколико хиљада евра и неко вам се накачи на профил, испровоцира вас јадног и голоруког Србина, и блокира вам профил трајно. Џаба сте кречили. Пропадоше Либре. Стра’ота!

У сваком случају увођење Либрона на Фејсбук промениће прилично однос према овој интернет платформи, нарочито код нас сиротиње са Балкана или код људи из земаља, Другог или Трећег света, а богуми и код грађана ЕУ и САД, јер паре су паре.

Кинези ће хтели-нехтели морати да дозволе Фејсбук у Кини ако желе да остану и даље доминанти у светској економији.

А о манипулацијама, притисцима, мешетарењима, шпијунажи, и малверзацијама Фејсбука нећу да причам да ме опет не банују, довољно је само рећи Кембриџ-аналитика, па ко зна схватиће.

Zeljko Injac
Поделите:

2 Коментари

  1. I kakve korsti si ti imao od fejsbuka? Sa prijateljima si mogao komunicirati na sto boljih nacina. Misionar nisi. Biznismen nisi. Vidovdan skoro niko ne cita preko fejsbuka. Greota vremena sto si potratio na fejsbuku. Licno smatram fejsbuk najvecom gluposcu…mislim one koji su tamo. Od hriščana mogu rayumjeti ako neko misionari. Biynismene takodje rayumijem. Kurvare, besposlicare, tabloidase takodje…nije mi jasno sta normalan covjek ima da radi na fejsbuku. Peciti svoju intimu pred cijelim covjecanstvom je skoro pa bolest.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here