Жељко Ињац: Инквизиција српског патријарха Иринеја!

Поделите:

Патријарх Иринеј одузео парохије неким свештеницима, а професорима Богословског факултета забранио да јавно иступају у медијима без његовог благослова (дозволе). Ова вест се прво пронела Твитером па потом и Фејсбуком муњевитом брзином са све пропратном фотографијом акта о „забрани“ јавног наступања у медијима професора ПБФ. Потом је био ред да и медији објаве ову вест о „инквизиторском“ настројењу патријарха српског Иринеја, који атакује на академску слободу грађана, кажњава ревносне попове који подржавају дарвинизам и уплиће се у рад универзитета у Београду.

Споља гледано, без познавања устројства цркве, заиста делује како је патријарх Иринеј кренуо у обрачун са црквеном интелигенцијом, оном либералнијом. Гледано из угла цркве, којој припадају и ти професори и свештеници који су остали без парохија, тај факултет је факултет цркве и сходно део одговорности црквене хијерархије. На њему се образују будући свештеници, епископи, попадије, вероучитељи, калуђери. Примарна функција му је дакле образовање кадрова цркве. Оснивач факултета је опет иста та црква. Богословски факултет делује са благословом цркве и патријарха. Уколико би патријарх ускратио свој благослов ПБФ (Православном Богословском Факултету) он се више не би могао звати православним а његово постојање би изгубило смисао. Они који би завршили овај факултет у том случају не би могли постати свештеници јер факултет не би био део цркве.

Шта је онда спорно у овим најновијим одлукама патријарха којим је хтео да дисциплинује оне који су уверени да могу да раде и да говоре шта им падне на памет без одговорности и послушности? Изгледа баш ништа, али је прича одлично послужила новој кампањи против цркве на друштвеним мрежама и у медијима. И пре неколико година патријарх је издао сличан акт у коме захтева од запослених на Богословском факултету као и од свештеника из његове епархије да пре него наступе у некој емисији на телевизији или дају неко саопштење за медије затраже његов благослов, или боље рећи да га обавесте и информишу о садржају емисије или текста у штампаним и електронским медијима. Ово је учињено јер је пракса показала да се често злоупотребљава слобода говора и да се често јавност збуњује јер се нечије лично мишљење доживљава као званични став цркве.

Уосталом ово практикују готово сви епископи СПЦ што се тиче јавног наступа у медијима клирика цркве. Када црквена власт (тј. епископи) не би тако поступали Миломир Марић би направио неку нову „Фарму“ сачињену само од славољубивих попова и оборио све рекорде гледаности у Србији а вероватно и у региону. На крају тако нешто се и десило недавним уласком једног свештеника у риалити „Парови“. Уосталом свака институција како државна тако и приватна од војске, странке или компаније има јасно дефинисана и ригидна правила ко и како може иступати у јавности како у име те институције тако и у своје име ако то има утицај на њен рад или на слику коју о њој има јавност.

Ипак, захтевање од академских грађана тј професора универзитета у Београду који нису и свештеници да полажу рачун патријарху и цркви на неки начин делује као уплитање цркве у академске слободе и ту долазимо у конфузну парадоксалну ситуацију да се црква уплиће у световне институције које су заправо црквене или боље речено које су у служби цркве. Професори ПБФ као академски грађани имају право да се не повинују патријарховом захтеву, али као крштени и верујући људи због непослушности цркви подлежу црквеним санкцијама. Исто тако они кад иступају у јавности као професори или предавачи Богословије могу довести у заблуду јавност да је њихово мишљење и мишљење цркве или барем целокупног наставног особља ПБФ.
Богословски факултет је пре свега и изнад свега факултет цркве. Ништа на њему не функционише без благослова. За само уписивање на факултет потребан је благослов неког од епископа. Овога су били свесни професори и кад су почињали са својим радом на Богословском факултету, тако да је заиста чудно да им то одједном није јасно. А да им напрасно није јасно сведочи и патријархов акт који се нашао јавно објављен на интернету. Неко је дакле од оних којима је упућен овај акт погођен овим захтевом патријарха фотографисао га и окачио на интернет желећи да га представи као сурови диктат немилосрдног патријарха.

Кампања која се континуирано и систематски води на интернету у медијима против СПЦ већ годинама уназад, поприма нове перфидније облике. Пошто је реакција на стереотипе о бесним аутомобилима и луксузу епископа током заседња СА Сабора СПЦ наишла на млаку реакцију код публике, медији који предњаче у измишљању спинова и црквених сплетки су прешли на следећу фазу. Ова нова фаза би требала да прикаже како се у цркви одвија неки жесток сукоб који црква вешто прикрива између прогресивних интелектуалаца и затуцаних консервативаца. Свако ново дешавање у цркви и информације или полуинформације се користе у овој антицрквеној кампањи.
Објављивање овог патријарховог дописа професорима јавно на интернету, као и спиновање јавности о тобожњој подељености цркве око питања еволуционизма није ништа друго него наставак антицрквене кампање.
Овим се не само жели обманути јавност како око дарвинизма постоји некаква оштра подела већ и да се црква већински прогласи као назадна и ретроградна јер је ето “против науке”. Српска црква се овом кампањом коју воде другосрбијански либерални кругови и медији које контролишу странци жели јавности приказати као мрачна, заостала, племенска и клерикална, антинаучна, са инвизиторским методама обрачуна са неистомишљеницима. Сами професори ПБФ и поједини свештеници па и врх цркве иду на руку (свесно или несвесно) овој антицрквеној кампањи у медијима и на друштвеним мрежама. Потпуно непотребна уплитања у питања еволуционизма, у шта је црква очигледно вешто увучена од оних који јој не желе добро, су дала одличан материјал за продужетак антицрквене кампање којој је једини циљ блаћење и срозавање угледа цркве. Тако да су ови професори и свештеници кажњени не због дарвинизма, како то медији желе приказати, већ због распиривања раздора међу верницима. Свако ко иде мимо политике и самовољно иступа у јавности било којој озбиљнијој  организацији у свету да припада,  било она пословна или државна, био би кажњен.

Циљ блаћења цркве јесте да се пољуља поверење које ужива у српском народу самим тим и њен утицај. Ко ће сутра да верује цркви да је Косово српски Јерусалим за који се морамо изборити да нам га отму, када ту исту цркву по писању таблоида предводе педофили, содомисти, лопови, и мрачњаци који још увек верују да је земља равна плоча и желе да спале неког српског Галилеа на ломачи? Заиста ако нам убију веру у нашу цркву у нашу традицију мало шта ће остати и од нашег идентитета и ми ћемо бити лак плен.

Аутор Жељко Ињац, Видовдан

Поделите:

21 Коментари

 1. Ih, pa ni u politickim partijama se ne prica ko i kako hoce, kamoli u Crkvi!

  Mi smo se doveli da se teolozi, ma sta to znacilo za neke, sutaju po tabloidima sa patrijarsima sestrinskih crkava.

  Ruska Crkva ugrdjuje “dusu” najveceg srpskog hrama, mozaike, otac Ignatije Sestakov ruski najveci sajt uredjuje i na srpskom, neprestano pomaze Kosmetu, a njegova braca Srbi ga omalovazavaju na temu sabornosti na teoloskoj diskusiji jer covek ne moze da se izrazi adekvatno na srpskom….naravno sve redom potpisnici peticije.

  Klasicna gordost i pretencioznost. Prije svega los, uuuuuuzasno los odgoj od majke i oca (maka otac bio i pop, ne bi nista novo bilo) – nepostovanje starijega. Imao je ko ispred SPC da se oglasi da je bilo potrebno. Osim toga ako su stari profesori koji su izneli crkveno obrazovanje kad je najgore bilo, poput Kalezica i Milina potpisali Inicijativu, zar vas golobrade nije sramota da, bez ikakve potrebe, kao da spasavate Pravoslavlje, uskacete u zeravicu. Niste vi nista lose mislili, samo ste pokazali koliko ste GORDI. Mora da studentima sve 10-tke iz neizmerne ljubavi dajete.

  Osim toga, profesori “civili”…starija je vasa sluzba koju obnasate nego “vas licni stav”. Niste vi tamo “licno”, vi ste tamo pod blagoslovim (valda), sad jeste da tamo ne jedete sa oltara, ali jos vaznije, obucavate one koje ce sluziti oltaru. To nisu teme za tabloide, to su teme za “dosadne” naucne skupove – znate vi to dobro. Kalezic i Milin su u penziji, a imaju i staza i popovskog i profesorskog.

  Na sta to lici? Stari profesori PBF-a, penzionisani doktori, pisu Inicijativu, a novi mladi profesori pisu Peticiju protiv? Na sta samo to lici?

  • Najbolje (t.j. najgordije) je slikati interni crkveni dokument i okaciti na internet.

   Kakva podlost, uvredjena gordost. Kao malo dete “uciteljice mene tata tuce”. To je ona izdajnicka, licemerna logika koja nam i decu uce da potkazujemo roditelje ako nije sve kako mi hocemo. Ne verujem da su “crkvene sluzbe”, toboz, slucajno pustile to u medije….

 2. Сменио Ацу Ђаковца и онога Вукашина ванземаљца ахахаха, јака ствар.
  Обојица су били екстремни либерали и екуменисти. Пола заваде са артемитима су изазвали екстремни екуменисти.

  • Pa, iskreno, popovima ce biti lakse. Ne verujem da imaju neku paru od parohija, a ionako grade akademske karijere…dakle draza im je knjiga nego parohija. Osim toga nikom nije jasno kako neko moze da ima 300 studenata i da predaje, a i da upravlja parohijom. Toliki bogoslovi bez parohija.

   Jedino sta ce biti sa parohijskim stanovima/domovim…ali ne verujem da ce iko na ulicu. Malo dobili po usima i to je to…

   Jedino vladika Maksim, moze da drzi eparhiju u Americi, i da profesoruje u Beogradu. Valda nema ko, iako malo-malo PBF izbaci novog dotorea…sad je problem SPC ne zna sta ce od tolikog kadra. Sa druge strane, ima “dvojnih funkcija”. Jedan pop iz Podgorice je bio dekan na jednom fakultetu i predavao jos na tri. Zito prezrelo za zetvu, zeteoca koliko hoces, ali ni ima zetve, niti je ko otpocinje…negde jedan zanje na vise parcela. Sam samcat, ugrijalo, przi li przi, parcele velike ne bi ih sa kombajnom iz Blorusije poznjeo, a on, mucenik, sa srpom…umori se pa sta ces…u ladovinu! Tezacki je to posao….sluzba.

 3. “Неко је дакле од оних којима је упућен овај акт погођен овим захтевом патријарха фотографисао га и окачио на интернет желећи да га представи као сурови диктат немилосрдног патријарха.”

  Taj “akt” je okačen na oglasnu tablu fakulteta koja se nalazi na prvom spratu. Mogao je svako da ga pročita i fotografiše.

 4. Ko (u stvari) kompromituje SPC? Pa ko će (u stvari) da je kompromituje više od ovog majmuna na slici sa ovim krstom! Pa taj (uslovno rečeno) “patrijarh SPC” (inače lopov i perverznjak) je jasno rekao da: (kada je bilo pitanje kanonizacije Nikole Tesle u Sveca SPC) “Nikola Tesla nije nikakav čudotvorac” (on, Irinej Gavrilović se razume u elektricitet i struju “kao Marija u k.q.”) i za to tako “kompetentno” odgovara! A istovremeno (ili nešto, neku godinu kasnije) zahteva da se “posmrtni ostaci” (pepeo iz urne) “sahrane u porti crkve (izpred Hrama Sv. Save) na Vračaru”. Ovaj majmun i lopov, perveznjak (na slici, Irinej Gavrilović, sa ovim krstom “u odbrambenom stavu”) je najveća kompromitacija SPC (verovatno) u njenoj istoriji (ako se izuzme Stefan Nemanja! ali tada SPC nije ni postojala)!

  • Jbt koji si ti moron!

   Srpska crkva je postojala u vreme Nemanjića jer su je oni osnovali.

   Ok je to što hejtuješ, svako ima pravo na to, kome je pakao u duši taj mora da hejtuje, ali makar se služi činjenicama.

 5. Е сви су испали глупи у овом случају.
  Целу журку је покренуо онај лудак Мирољуб Петровић и онај свештеник из Лапова Горан Живковић са својом протестантском креационистичком причом.
  Ови професори да испадну модерни и паметни писали за Дарвина, па испали глупи.
  Сад патријарх посмењивао пар свештеника, запретио професорима и они се одмах нашли увређени.

  То колико су професори добри јасно говори да њихови ученици теолози не пропуштају прилику да на друштвеним мрежама запљуну СПЦ и патријарха кад год могу.

 6. Патријарх Иринеј је редак епископ који је добар организатор.
  Верујем да ће управо он успети да среди расуло које је у нашој цркви.
  Само они који не знају Иринеја могу да пишу свашта против њега.
  Ми који смо из Нишке епархије веома добро знамо да је деда веома поштен и добар човек, да није искварен и да је одмерен и вредан.

 7. Najveće zlo koje je zadesilo Balkan je srpska crkva.
  Srbi su se mogli integrirati u Europu još prije 10 godina da nije bilo SPC.
  Sve ratove i sva zla su pokrenuli popovi SPC.
  A ovaj patrijarh Irinej je tri puta gori od svih pređašnjih.
  Srbi da su makar malo pametni skinuli bi sa vlasti Vučića i Irineja. Tad bi im svi putovi u Eu bili otvoreni!

 8. Zloupotrebljava se sloboda govora? Tako nesto ne postoji. A da nije sve sasvim kako si napisao svedoci i podatak da je vise od 7 dana na proteklom saboru raspravljano o njihovoj izjavi, da su vise puta pozivani i da je trazeno od njih da se odreknu svog ubedjenja a ne prava na javne nastupe. Ovo oko kadrovskog pitanja si u pravu, ali opet nama ovde treba nemacki model za PBF. fakultet je javan, profesorski kolegijum bira i profesore teologije zasnovano na njihovom naucnom radu, biskupi daju samo licencu koju mogu povuci ali povlacenje iste znaci i crkveni sud i izbacivanje iz crkve. Za buduce svestenike ipak ostaje bogoslovija (samo ja bi ih ustrojio kao opste gimnazije). Dalje, jedno vazno pitanje je ko ima pravo da iznosi zvanicno misljenje crkve? Nije jedini razlog javasluk zbog cega pravoslavni namaju zvanican stav o mnogim pitanjima. To je i do svacije licne odgovornosti. Ne moze meni patr ili prof da govore kako moram da mislim pogotovo kad su u pitanju stvari koje se direktno ne ticu crkvene dogme. Pogledaj sta je kat crkva zabrljala u pogledu toga u zadnjih par vekova od razvoja nauke ( Crkva vs. Nauka) posle moras da se izvinjavas javosti da nisi mislio tako. Odgovornost i sloboda misli svakog vernika + poverenje u autoritete, ali se ovo poverenje ne sme zloupotrebljavati. Zaboga zar trebam verovati Nikodimu da je zemlja ravna ne zato sto je on astronom nego zato sto je teolog koji je diplomiro na PBF!?

  • Smatram da je dobro sto je do ovoga doslo, iz prostog razloga sto su sve bitne stvari u Crkvi donesene kroz “trvenja”. Crkva se brzo uljuljka. Uljuljkala se i apsolutno nije sposobna da odgovori vremenu u kom se nasla. Bilo je gadno, i uspravila se prilicno dobro. Uspravila se u smislu hramova, bogosluzenja, parohija i eparhija, pa i u smislu prevodjenja literature koja je neopgodna da obrazovanje. Sta je problem?

   1. Kadrovski, stanca se ogroman broj teologa, a za njih nema sluzbe u Crkvi. Tu je apsurd, da Crkva ne izlazi iz dvorista hramova, sekularizam zanje smrtonosnu zetvu, teolozi obrazovani (koliko su osposobljeni to je drugo) bez sluzbe. Dakle livade zrele za zetvu, zetoce niko ne poziva, i ne zanje se. Sa druge strane neki zeteoci zauzeli po 2-3 parcele, a nemaju kombajn, nego imaju TUP SRP, i misle da ce svojom gordoscu da pozanju. Izgleda da je njima stalo da se pokazu, da li da se “kandiduju” za ikone, ili da se uspnu na vrh ljudske slave. Ipak, toliko znaju, da se na ikonu ne “penje” na taj nacin. Dakle – ovo drugo!

   2. Dobro je ovo i zbog toga sto ce pokazati neke dubinske probleme koji nisu tako lako objasnjivi, pa su time i prikriveni. Primjer je Pastirska psihologija, koja totalno promasuje svoju misiju, i nema apsolutno nacin da odgovori problemima sadasnjice. Psihijatrija ce ubrzo preci sa medicamentoznih terapija u ugradnju implantata kako bi ljude cinila “moralnijim”, “ne-despresivnijim”, “ne-psihoticnijim” (sto spada u sferu ne samo bioetike, vec nazovimo psiho-bio-etike). Dakle zastrasujuce brzo se odvijaju pogubne stvari po ljude – Crkva nema odgovore! Kakav bre darvin, ljudi se masovno hemijski lobotomiraju, uskoro se prelazi sa depresija i psihoza na eticku sferu i implantate! Neke katedre filosofije raspravljaju o tome (bice to prethodnica kao uvek) nakardnom rascovecenju coveka kao i uvek. Pojedini vernici-filosofi ce biti i jesu u manjini, i gube vec bitku na planu bioetike. Sta radi Crkva? Pa katedra za pastirsko, recimo, profesor ima iza sebe 2-3 naucna rada, suplja prica, puna fusnota, totalno neprimjenjiva, to su njegove reference za karijeru. Ima tekstice o Frojdovoj psihoanalizi, i jungovim arhetipovima. Prvi je bio narkoman opsednut seksom, drugi, ima svedocanstva je nadahnjivan direktno od deona – od “bica” koje i sam opisuje. Dakle TU je Crkva. I onda par profesorcica “brane nauku”. Kada je u istoriji Crkva bila protiv nauke? NIKADA! maksim se hvali kako cita medecinske casopise? Nije valda? Vladiko, imas vlas od Crkve, imas hirotoniju, imas SILU DUHA SVETOGA NA RASPOLAGANJU KOJA TI JE PREDATA OD SVETIH APOSTOLA – nemoj preosveceni da pises fusnote koje niko ne ciita – LECI SIZOFRENE ljude! Leci!!!! Ili sam ne verujes u SILU DUHA koja ti je predana? Ako ne verujes, onda sidji sa Svetog Apostolskog Trona i pisi svoje radove koje niko ne cita i niko korosti nema od njig. Budi doktor 56 zarez osa fakulteta u svetu. Tu je problem Crkve sto ona teoretise, i “zaljubljena”, sto neko rece “slihtajuci se” u toboznju nauku, RELATIVIZUJE SILU DUHA KOJU CRKVA NOSI!

   To je samo jedan banalan, poguban primer. Vise ovde

   https://www.youtube.com/watch?v=Q5ssw0QYa68

   Date da ga vidimo, dajte sizofrenicara kojeg je izlecio Vladeta Jerotic i Dragan Karan!!! Pkazite ga. Ide li po ulicama beograda, pise li po Politici kao onaj slepi kad govori “ja ne znam ko je On, znam da bejah slep i da progledah”. Ne – fusnote, fusnote, fusnote. Doslo je do relativizacije SILE DUHA SVETOGA i teoretisanje na PBF-u! Studenti hodaju u sortcu, profesori su evolucionoljupci. Koga bre briga koliko je fosil star, covece pozdravi brata sa ljubavlju. Ekumenizam? DA! Braco naucite se da primite coveka, vaseg, Srbina, sa ljubavlju, naucite makar kulturu od protestanata, kulturu ophodjenja! I tako dalje, i tako zalosnije…

   3. Nije dobro zato sto je nastao je rascep koji ce neprijatelji iskoristiti u zahtevu za “deklerikalizaciju PBF-a”, kako je to pisala popadija-pobegulja. Pokusace se, a rascep je ogroman, sukobiti PBF i Crkva jer PBF je finasiran od sekularne drzave! Ne verujem da ce profesori da ustanu protiv Crkve, nikako, ali zlobnici ce taj rascep da iskoriste.

   4. Dobro je jer oco utvara druga unutarcrkvena piranja, ako ih uopste otvori: zasto klir SPC ne dozvoljava slobodnije delovanje sve CRKVE u misiji Crkve? Zasto mirjani nisu ukljuceni i u misionarenje, i u socijano-karitativni deo koji je ravan nuli? Jer ako profesor PBFa ne sme da zucne, onda znaci da je SPC “ustirkana” totalno. Ne moze 40 vladaika da obavi sve poslove u komunikaciji, odnosu i suzivotu Crkve i sekularnog drustva. Saopstenjima na sajtu se ne postize NISTA!

   Sve ovo otvara velia pitanja. SPC treba da uci mnoooogo or Ruske PC, jer tamo je CRKVA ziva, od Anafore do pecenja piroga, tamo je Crkva zivot a ne neka teorija….mi nismo narod zajednice, mi smo gordi individualci pocev od klirika do mirjana, a kao takvi slabi smo.

   Nasa Crkva je “ustirkana”, a ovo naroda sto je prislo to je delo Vladik Nikolaja, njegovih knjiga, i Svetog Duha i nekolko velikih episkopa. Ostalo je sve sablonizovani hod, malo brzi jer Crkva nije proganjana. Sve u svemu, gospoda profesori pricaju u bolesnim teorijama, koje i da su tacne apsolutno nista ne menja u zivotu Crkve, a psenica zrela za zetvu pocinje da gnili…i prave razdor medju zeteocima – hoce da budu elita!

 9. Закон о раду и радним односима даје ”неограничена права” шефу, дирекрору… да
  може отпустити запосленог кад год му је воља, без икавог објашњења, усменим
  саопштењем: ”ВИШЕ НИСТЕ ПОЖЕЉНИ”!
  Патријарх Иринеј поступа сходно овлашћењима које му даје Закон о раду и радним
  односима, те му се ништа не може замерити.
  Није се одлучио на крајњу меру, само им је изрекао примерене казне.
  Да су се поменута господа, као потписници ”контара петиције”, легитимисали само
  личним именом и презименом, не наводећи струку/позив и установу где раде, онда
  би имало смисла примедбовати, а овако, овако су се само избрукали, јер нису
  струком позвани да о тој ”теорији” расправљају.
  Патријарх Иринеј није уопште изашао изван законских оквира, па се примедба Ђеновића
  може ”ОКАЧИТИ МАЧКУ О РЕП”!

  Драган Славнић

 10. Слава Богу да је Патријарх Иринеј реаговао на овај начин, иначе би неодговорност, нецрквеност и гордост појединих професора са ПБФ-а додатно саблажњавала вернике и јачала Артемијеве расколнике. Свака част Његовој Светости Патријарху Иринеју за овај потез. Нека их је Патријарх казнио. Доста је више са неолибералним квазитеолошким глупостима појединих професора са ПБФ-а. Имао је право наш Патријарх Иринеј. Није Црква прћија свештеника Александра Ђаковца или Вукашина Милићевића, и сличних шупљепразних “теолога”.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here