Жељко Ињац: На челу протеста Мирјана Карановић – може ли глупље?!

Поделите:

Опозиција организује за суботу протесте у Београду под називом „Стоп крвавим кошуљама“. Заправо у питању су грађански протести али да се не лажемо зна се да опозиција стоји иза ових протеста. Након пребијања Борка Стефановића у Крушевцу опозиција је добила нови мотив у својој свакако безидејној борби за своје место на политичкој сцени. Сасвим легитимно и нема партије или коалиције која овај догађај пребијања једног свог, иако маргиналног члана, не би искористила за стицање политичких поена и дискредитацију власти. Без обзира ко је заиста одговоран за ово пребијање, сцене крвавог Борка и његове кошуље су обишле Србију. Маса се заталасала, а на тим таласима свако паметан убира поене и прави рејтинг.

Некако се стиче утисак као да време ради за опозицију. Постепено испливавају афере бахатих појединаца из власти. Политика „мир нема алтернативу“ којом власт жели да сачува преостале Србе на Косову је оквалификована у најмању руку као наивна. Геополитичке прилике не иду на руку Србији, самим тим власт се налази у веома тешкој позицији, разапета између својих патриотских обећања и никаквих могућности да их испуни. Опозиција је најзад уједињена, сасвим небитно око кога и чега, и наизглед делује организовано и синхронизовано. Све су прилике, чини се, да опозиција напокон може да придобије добар део незадовољних гласача и на неким будућим, можда већ на пролеће изборима, освоји проценат који ће је боље позиционирати на политичкој сцени и тако јој дати већи значај и утицај.

И онда неко „генијалан“ смисли да протесте „Стоп крвавим кошуљама“ предводи Мирјана Карановић. Глумица Мирјана Карановић, којој на друштвеним мрежама највише замерају што је глумила у низу антисрпских филмова, што је, хајде, на ову „кризу“ још и разумљиво. Како да замеримо једној глумици Мирјани, кад смо имали три адвоката из Србије, који су се недавно нудили да бране Насера Орића, а адвокати су, зна се, неко ко има паре. Заиста не би било у реду замерати Мирјани Карановић што нема скрупула ни минимума етике када узима улоге у антисрпским филмовима. То би некако могло да се „прогута“ да је све остало на томе, јер није она једина, али Мирјана је управо позната као неко ко не пропушта прилику да истакне своје антисрпске ставове, да окриви Србе за геноцид у Сребреници и да ламнетира над судбином Шипатара, Бошњака, ванземаљаца и осталих, којима су Срби тако силно напакостили, да ето, она јадна, мора то у свакој прилици истицати.

Либерални део гласача који има сличне или истоветне ставове са Карановићком, никад није прелазио више од 5% гласачког тела. Ако опозиција жели да се сведе на овај проценат, онда је разумљиво што је истакла глумицу Мирјану Карановић да предводи протесте.

Џаба сви покушаји оправдавања учешћа Мирјане Карановић на протестима, на Твитеру и другим друштвеним мрежама, џаба сва блокирања оних који су против ње(која заправо показују сву немоћ и промашај организатора), џаба истицање значаја протеста изнад учесника, када је то један невероватан организацијски кикс. С једне стране делује као да опозиција уопште нема слуха за народ, можда је то и главни узрок њених лоших резултата. Док с друге стране, онима који су склони теоријама завере, делује као да је власт заправо подметнула Мирјану опозицији. Неко се на Твитеру запитао: „Шта би им фалило да доведу и Томпсона, па и он је против Вучића“. Ако је једино мерило опозиције бити против Вучића, па макар то значило и бити против својих националних интереса, онда овој опозицији нема будућности. Самодовољност и нарцизам опозиције је главни узрок оваквог слепила. Његове последице су месијански комплекс и очекивање од присталица слепе вере у „Богом дане“ лидере опозиције. Месијанизам пак не прихвата критику и тако се нарцисоидни круг затвара. Ипак, мора се признати опозицији да је доследна. Могла је и да одглуми патриотизам и доведе на протесте неког јунака са Кошара, чије би учешће донело већу масовност протестима. Овако је отворено показала своје право лице и није се користила преваром. Да, то је та опозиција, и да, зато ће још дуго и дуго бити само опозиција.

Жељко Ињац

Поделите:

2 Коментари

  1. Одличан текст. Све честитке, господине Ињац. Шта је још Карановићка радила, осим наведеног не желим да објавим, а као дугогодишњи дипломатскоконзуларни радник ја понајбоље знам ко је Борко Стефановић. Имао сам ту “част” да га сретнем у МСП-у. Није могао да научи да напише ноту, а нота је основ комуникације у дипломатији. Али имао је стрикана у МИП-у, стрикан га је и довео у МИП за вријеме министровања Шаћира Свиланова (неки га зову Свиланови). Шта је радио у Н. Саду, прије доласкауМИП, то само МУП (који ћути) зна. Способности и знаствено-интелектуални ниво су му жалосни. Нормално, није га требало тући. А, ко зна , можда
    је намјештаљака, односно одиграна игра. Међутим, садашњи Вођа и око Вође су се “мало” погубили или преиграли. Најтрагичније је Правосуђе. У Правосуђу влада чиста корупција и криминал и под капом су извршне власти, о чему сам често писао. А, када Правосуђе “рикне”, све поре живота у земљи “рикну”. Када томе додамо адавокате, нотаре, извршитеље, земља постаје земља париа, јер су сви међусобно повезани, зан се чиме, најпрљавијим папиром на свијету. Држава тада не постоји. У Србији држава већ одавноно не постоји.

  2. ima samo jedan cilj, da SNS ne ode sa vlasti, barem dok ne obavi prljavi posao oko KiM.Drugacije se ne moze objasniti povratak gubitnika Jeremica (izgubio u UN, izgubio na izborima u DS, izgubio u TSS (kada je Zivojinovic otisao na neku inostranu funkciju, Jeremic je postao predsednik)), tajkuna Djilasa kojeg politika ne dotice, kao ni SNS-ovska vlast, o opskurnom Jankovicu ne treba trositi reci, dok je Obradovic izvrsio politicko samoubistvo, ali ce imati, verovatno, jos jednu sezonu u skupstinskom restoranu!S druge strane, vlast se huska spolja da urusava sistem u cilju priznanja KiM, a sa druge strane je spremna nova proEU opcija.Vec vidim Vukadinovica, patriotu vecito u proEU taboru, kako kaze: “Vucic jeste izdao KiM, ali je, barem, postojala R.Srpska”.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here