Жељко Ињац: Наша црква и њихова лезбејка!

Спин против цркве у служби припреме Брнабићке за премијера

Поделите:

Након сусрета митрополита Порфирија и Ане Брнабић развејане су све сумње о томе како СПЦ има нешто против геј премијерке тадашње министарке при Влади Србије. СПЦ је такође објавила деманти на спинове које је пласирао Блиц а следећи овај дневни лист и неки други таблоидни медији. Такође је исти деманти упућен и лично Ани Брнабић у њен министарски кабинет. Поред свега тога домаћи медији су наставили спиновање јавности измишљајући читаву заверу у коју су убацили и Ивицу Дачића и Богољуба Карића и неке конзервативне епископе СПЦ.

О томе колика је реална моћ цркве и њен утицај на државне институције и о томе колико се црква заправо ту пита најбоље сведочи именовање Ане Брнабић од стране председника Вучића на место мандатара за састав нове Владе, дакле на премијерску функцију. Да црква заиста има тај утицај и моћ, који јој приписују кругдвојкашки либерали и медији који затсупају стране интересе у Србији, и да је ово заиста некаква православна џамахирија како пишу лево-либерално настројени новинари и политичари, зар би се могло десити да премијер(ка) постане геј особа? Исто тако и да је Србија ултраконзервативно и хомофобно друштво како га омаловажавајући приказује либерална елита да ли би тако лако и без отвореног отпора могла да прође «прва геј премијерка на Балкану». На страну што је овај догађај из различитих побуда код многих оставио горак укус у устима, чињеница је да није било протеста овом чину.

Но да се вратимо на цркву. Не треба се заваравати да црква нема ама баш никакав став по овом питању и да верници у Србији апсолутно одобравају сваки потез државе и Александра Вучића зато што се црква не меша у државне послове. Пре свега црква је једна од најугледнијих и најпоштованијих институција у Србији и уопште у српском народу. Заправо управо та црква је породила савремену српску државу, чувајући национални идентитет и свест о српској државности вековима.

За српски народ као и за његову цркву не представља проблем ни то што је премијерка геј ни што је хрватског порекла, мада можемо да замислимо како би у хрватској прошао неки српски геј политичар, али дефинитивно не можемо да замислимо да исти постане премијер Хрватске. Проблем који црква може да има са премијерком Брнабић неће дакле бити ни њена сексуална оријентација ни нација, већ однос према Косову или однос према неким виталним питањима који су битни и за народ и за цркву. Када се томе додају везе које Брнабићка има са америчком владом јер је радила за УСАИД, онда је слика комплетна.

Спинови које су пласирали поједини домаћи таблоиди су обична подметачина по којој „зла племенска црква“ мрзи Ану зато што је геј, а заправо су само припрема за запушавање уста цркви уколико бриселски преговори крену у правцу који би могао нанети штету српским интересима и интересима СПЦ на Косову.

Бриселски преговори ће показати колико је „мудар“ а колико наметнут потез био председника Вучића да постави Брнабићку за премијера. Уколико се испостави да је Брнабићка постала премијерка да би служила западним интересима и између осталог и да би се лакше постигли неки уступци на штету Срба на Косову, наравно да ће црква реаговати. Тада ће се покренути медијска машинерија и ови измишљени сукоби цркве и Брнабићке наводно поводом њене геј оријентације ће послужити сврси. Црква ће бити означена као једна ретро хомофобна институција и том етикетом ће јој се одузеће право гласа. Кад се томе дода још антиеволуционизам и још понека измишљена или реална афера, црква неће моћи дићи главу од својих унутрашњих раздора и проблема а камоли да парира глорификованој геј премијерки и политици владе по питању косовског проблема или неког другог проблема за који је црква животно заинтересована. Слично ће проћи и конзервативна Србија чију ће сваку критику владе дочекивати на нож “хомофобије”, “затуцаности” и “опседнутости митовима”.

Аутор Жељко Ињац, Видовдан

Поделите:

34 Коментари

 1. Секуларна друштва у којим живимо иду ка томе да закони и норме који у њима владају полако долазе у директну колизију са темељним хришћанским начелима. Онога дана када дође до директне колизије, када колидирају, наступиће прогон Цркве или њена секуларизација.

  Очигледно је да се Црква не ангажује довољно на неке штетне појаве у друштву, напротив, видели смо недавно да су неки кругови ближи сервилности.

  Цркву чекају многи изазови, али нема куражи нити кадрове. Зашто кадрове? Па Црквени кадар, новији, није добро “сажвакао” ни теологију, која није неправославна, али код многих је расправослављена и пофилософисана. Као такав, дакле и теолошки танак, делом, нема начина да одговори на биоетичке проблеме који ће обележити наредне деценије. Црква “до балчака” губи битку са психијатријом тако што неспособна и често необавештена сматра неке методе науком, као таквом светом кравом, а ради се о супротном. Ако је пала на пољу много ближем њој, уствари болести душе и јесу ствар Цркве а не психијатрије, шта ће тек бити на неким драстичнијим боетичким питањима типаа: уградња имплантата у мозак ради регулисања морала (којег?), затим клонирања, оплодње вештачке, генетске модификације и сл. Црква има проблем јер владике су мали фараони, и не укључују се лаици-хришћани у активну улогу Цркве у друштву.

  Поредећи српски епископат, како се понаша у српском друштву, то личи на искомлексирану сељанку која сеплаши да се не избламира. Код Руса је то другачије, они, комлетан клир са епископима су део ДРУШТВА! Код нас је паралелизам, поделе и паралелизам свуда. Шака српског покондиреног јада.

  Методе су катастрофалне, што показују резултати….владика изгледа зна само да скупи прилог и направи храм. Православна гимназија, центар за лечење душевних болесника или такво што? Ма јок, то је шпанско село за већину. А мало их је који било ког човека примају природно, људски….неки ореоли величина над њима. Ма поштује народ владичанство, него што га неки, многи користе за барикадирање.

 2. Okolakole, zdola uzgore, gore zadole; navi navrni, vrni pa navi- e, moj Zelja: nije vako, no onako- onako mu dodje
  vako: vunu prede, a vretena nema…Ajmo: Sveti Sava i mi iste smo krvi, Svome Rodu nece zamjeriti, ako Rod kaze, pa pogresi: zastidio se Rastko pred Gospodom. Prva, Zeljko, sveutemeljujuca Rec Hristova: JagnjeDete, jer On je Jagnje!
  Vavilon, Zeljko: a z b u k a!
  A koli je, Zeljko, ovaj sa bradom?! Iz trula zrna ploda nema! Stonoli kazu j e v a n dj e l i s t i o Zrnu!?
  “Ako se, pa ce se…”! ” Pisanje” misleci da je p i s a nj e! Ne ide…
  .

  • Жељко је агент ОССПЦПЈР (Обавештајна служба СПЦ православног језуитског реда), али слабо му иде камуфлажа…види се да су га педери заврбовали себи. Ни дужа брада му није помогла да се не провали да ради за педере. Спас(ој)е – прати пут новца, и све ће ти се касти, за кога лик ради.

   • Ево ти линк: седиште им је на Татарском брду, у Сремској Каменици – жута фасада, пинк прозори, зелена улазна врата, плави балкон. Испред је паркиран мерцедес, олдтајмер из 59-те, нараџасти кабриолет. На дворишној капији од кованог гвожђа је плејбојев лого.

 3. Шака српског јада и Порфирије и Жељко.
  Паписти екуменисти, отпадници од правоалавља.
  Чекају мерцедес на поклон од Ватикана. Да му служе.
  О кукавно српство са Потфиријем, Иринејом Буловићем и Жељком.
  Па и патријархом и Критом.
  .

  • Ма да…видиш да се Порфирије пресилио у Загреб. Јавно воли Загреб. Оставио онакву Бачку. Јован се исто преселио у Славонију, Фотије отишо у Задар, Герасим у Карловац…ма иду и у Америку, Канаду, Јужну Америку, а овамо причају како народ одлази…уместо да су покренили неки бизнис у Србији и запошљавали људе. Ено рецимо Бор….што то некако не откупе, и покрену посао. Ако ништа могли су покренути уштипкарницу и мекекарницу, а не по туђини флертовати са протестантима и католицима. Осрамотили су нас…посебно у сфери писане речи, код Ало-а, Блиц-а, Курир-а и других просветитеља сербских. Људи морају да се информишу из поузданих извора.

   Ево рецимо уштипци: вода, со, брашно, квасац и цепај. Онда кад је мрс: вода, со, брашно, квасац и јаја. Не видим у чему је ту проблем, стварни?! Чему комликације?

  • И све си то закључио из текста у ким човек пише да че сексуалну оријентацију премијерке да искористе против СПЦ ако се побуни због “непопуларних потеза” или “рушења митоманије” у вези КиМ? Значи текст у ком се човек брине шта нам спремају око КиМ и предвиђа сукоб СПЦ и ове власти управо због најважнијег питања ове земље?

   Свака ти част.

  • Fundamentalnu, sveuslovljavajucu ” stvar”: r a dj a nj e prevodi se u nebitnost; bitnim se postavlja upitivanje o modernosti/nemodernosti Crkve; ovome se suponira upit: konzervativna/nekonzervativna- totalni logicki promasaj; konzervativno nije (i) nazadno,nemoderno, ali jest: o c u v a nje svega z i v o S t n o g a sto je, po v r e m e n u, bilo, te , kao o c u v a n o , u g r a dj e n o u uvijek bivstvujuce SADA- Bog je
   s a d a i o v d j e; ono- konzervativno- jest bitnost: samopoznavanje sopstva- licnog i kolektivnog ( ovdje: narodskog)- u bilo kakvim – modernim/nemodernim- cecijanlucima. Konzervativno je stoicko, narodski: kicmeno. Crkva-
   Telo Hristovo- jest Liturgija: sazdanje SADA u onome BILO da nije necije, nicije, bezlicno s v a c i j e, vec jest m o j e, n a s e… i za sve b u d u c e da jesu po m e n i,
   n a m a… Crkva je radjanje, jer Mi jesmo radjanje- Gospod u v r e m e n u je Radjanje! Samo po ovome jesmo u Gospodu, po tzv. geju jest se sa djavolom.
   Vavilon- u Svetopismovnom smislu- jest Gej; ne biva se i Crkvom i Vavilonom;- stanje s v e n o r m a l n o s t i jest ponistena r a z l i k a, umiranje: b o l e s t n a s m r t (Sjeren), a da smrt ( jos) n i j e- pruzanje Ruke, jer ova je Svemilos!, da bi se ozdravilo…
   I: propasti, tek primer!, tzv. Zap. RIMSKOG carstva prethodila je
   Livija- utoliko ona nije p r e t h o d i l a tek, no je sazdana u tu propast.
   Sa gornjim: biti konzervativan jest
   l i c i t i, o b r a z i t i, nelicjem- m o d e r n i m!- ne biti!

   • I da aktualnom- danasnjem u Kijevu- zbivanju privedem!
    ( ukrajinski) nacionalisti- tako se sami oglasavaju- i bez odredivosti- jer oni TLA nemaju- elgebetisti! Prvi su i nacisti( da ne objasnjavam) ; buduci nacisti sta se, zbiljski, ima? Udarilo n i s t e nje na n i s t e nj e! Kako slicnu akciju tzv. srpskih nacionalista- “tzv”, jer su lj u d i iz srpskog n a r o d a- jednaciti sa nacizmom, a, kao i gornji, protiv su nistenja zivota!? Crnobela tehnika-nemisljenje!- kao puka n e p o s r e d n o s t: nuto!, sve jasno. Hocu reci: mi sljenje jest misljenje kao u l a z e nj e u nosivu bit one neposrednosti, a ne njeno z a p a z a nj e- ovo je oku, kao organu vida, pripadno. I da covjek malo sebe skrajne, upitivajuci se: na cijoj strani je po zbivanjima u Kijevu? Na LGBT sigurno nije! No, sada sledi k r e t a nj e misljenja…

 4. Ovaj Injac…isto kao onaj Uzelac…autor iz Vidovdana.
  To su Srbi,rasuti od zapadne Crne Gore do Dinare…
  Uzelci prema Udbini,Injci ostali u Livanjskom polju.
  Predlazem Injcu,a I Uzelcu,autoru iz Vidovdana…da se posvete SVOJOJ PRAZEMLJI,da recimo razmisle kako da se FORMIRA SRPSKI KANTON U FEDERACIJI BIH (BIVSOJ HRVATSKO-MUSLIMANSKOJ FEDERACIJI)…na cistoj srpskoj zemlji.
  OTETOJ I OKUPIRANOJ.
  I podeljenoj u nekoliko opstina I kantona,da se nikada ne sabere.
  JOS OD TITOVE KOMUNISTICKE ANTSRPSKE JUGOSLAVIJE.
  Taj SRPSKI KANTON jeste SRPSKA ZEMLJA…od Podgrmeca,na domak Bosanske Krupe,pa na jug.preko Grmeca,Petrovca,Drvara,pa Grahovo,pa sve do Injcevog Livanjskog polja,koje su komuniti podelili na pola,(SRBE PODELILI NA POLA) ,pa su I u Jugoslaviji,nekoliko srpskih sela,pridodata hrvatskom Livnu,umesto srpskom Grahovu…
  Dakle,od Grahova,preko Crnog Luka,i SRPSKA sela Provo,Gubin,Sajkovic Caprazlije.
  Prvo hrvatsko selo su Donji Rujani.
  DOTLE.
  Dakle,da se formira SRPSKI KANTON U FEDERACIJI BIH,od Bosanske Krupe,iskljucno,do Donjih Rujana,na domak Livna,u livanjskom polju, iskljucno.
  I neka Injac potrosi sve svoje olovke,pisuci o tom SRPSKOM KANTONU.
  A Uzelac,iz Vidovdana,neka obradi kako taj “injcev” SRPSKI KANTON iz FBIH,DA SPOJI, sa njegovim Udbinama I okupiranom “uzelcevom” SRPSKOM KRAJINOM.
  E,TO BI DALO KORIST SRPSKOM PITANJU.

  • Amerikanac MAJK je upravo iz krajeva paralela grahovsko- livanjskih i drag mi je jer je jedan od JOVANA sa samouzetim ” nadimkom” m a j k ; a ja sam, Jovane, mnogo juznije- od Benkovca, te od njega- Benkovca -do Bitole s v e J O V A N I, a meni, kao i tebi, vidno: operetno dezjovanisanje- ni Bitole, ni Benkovca, a s r e d i n a bez k r a j i n a Sredinom n i j e i po ( negativnoj) biti na kojom joj se hoce b i t i b i c e da j e n e c e biti..

   .

    • Da, Majk-Srbija, kao i Grahovo… Evo par podataka, zaista iskreno, bez ironije, a ti mnoge i znas, kao, recimo : taj Narod, kojeg tamo vise nema, radjao se i umirao sa Srbijom ( Kosovom) u dusi i na ustima; rastao uz gusle i epiku; stvorio ono sto ni jedan narod nema- EPIKU- NASTAVIO SVOG Orfeja ( Sorbeja) i Homera; Jankovic Stojanovo mi je komsiluk- pre koji dan mogao si se upoznati da ga je i Seobarski Carnojevic vodio kao onog koji treba povesti Srbe za oslobodjenje od Turaka- pre skoro pynih 350 godina; u mom selu je ogromna turska kula iz koje he aTurke istjerao, a u seoskom groblju grob Macimuda- nadji kod Deretica!; prva bogoslovska skola SPC u komsiluk- i danas aktivna u Manastiru Krka kojeg podize sestra Cara Dusana Jelena, Cerka Svetog Stefana Decanskog, unuka Kralja aMilutina- u ” prostorijama” tog Manastira ja sam rodjen i krsten; nedaleko, a zapadno od ovog Manastira je Manastir kojeg podize Deda Jelenin- Kralj Milutin; u katakombama na kojima niknu Jelenina Krka Sveti Pavle boravio; prvi u istoriji episkopat srpskopravoslavni – s pocetka sestog stoljeca- nedaleko je… Nebi tamo katolika, posebno ne nekakvih hrvata….
     A sto se tice onog Uzelca kojega navodis kao ” autora Vidovdana”, ocito Nenada- evo ono sto , pretpostavljam, znam: i on je, cini mi se, iz istih krajeva, mozda i sela, ali, koliko znam, samo po ocu; rodjen je, koliko sam upucen, u Zagrebu; a da je , navodno, u zivotnoj dobi od godine i nesto, pobjegao, sa roditeljima i nesto, koliko znam, starijim bratom , jos devedesete godine za Srbiju…
     Zaintrigiralo me je, bas cu se informisati…
     Eto, dragi moj Jovane!

     • Spase,nije to sustina,nije to potrebno…nemoj o ljudima na takav nacin…preko novina.
      Privatnih drama I prica na Balkanu je isuvise…
      Ja sam usput spomenuo (INJCE I UZELCE,nacelno…),kao uvod u sustinski stav…a to je ,prica o FORMIRANJE SRPSKOG KANTONA U FEDERACIJI BIH.
      Ko ce to bolje ispricati,NEGO INJCI I UZELCI…nego Srbi sa tih podrucja,koji su novinari…
      Ti ljudi,treba time da se bave…kao onaj direktor Novosti,Dmitrovic,sto je pisao o Srbima u Hrvatskoj,na najbolji moguci nacin…PISAO O SEBI…a sada ZA DEBELE PARE “SPAVA” I PISE O KRADJI SAKT POKLOPACA NA NOVOM BEOGRADU…
      Njihov cilj (USTASKI OKUPACIONI CILJ),jeste da se mi pricamo o svemu,samo ne o SEBI ,O SRBIMA.
      Ne,hajdemo cello leto o Brnabic,na primer,koja do 42 godine,nema nikakvu bitnu karijeru,svakako ne ,da bude PREDSEDNIK VLADE.
      Ima dvostrukih doktora nauka,superodanih Srbiji…I nemaju posao.
      ZASTO,zasto sto nemaju VOLJU VODJE .
      Ne volju naroda,koju su u smece bacili mafijasi.
      I nikako da dobijem stav ,misljenje …na tu temu.
      KAKO FORMIRATI SRPSKI KANTON U FEDERACIJI BIH?
      VERUJ,SVE OSTALO JE NEBITNO.
      Pozdrav

   • Jeli…a sta ti iz Nis mislis o onome sta sam rekao?
    O srpskom Kantonu u FBIH…ako kapiras o cemu je rec?
    A to da ima Injaca 300 godina u Nisu…to je verovatno malo morgen…oni su bili Novakovicici u Crnoj Gori… I ko zna kog prezimena…ne mogu da ti objasnjavam,jer ne nema svrhe…
    STA MISLIS O SRPSKOM KANTONU U FEDERACIJI BOSNE I HERCEGOVINE,NA SRPSKOJ ZEMLJI?

    • Ињци нису никад били Новаковићи нити су из Црне Горе пореклом.
     Старо презиме им је Даничић.
     Од тог презимена су настали Ињци, Коњикушићи, Пајчини, Малиновићи и други.
     То је презиме претежно заступљено на Динари.
     Има у Нишу Ињаца и јесу тамо 200 година.

     • Znam,to pise na sajtu Poreklo…promenio sam prezime greskom.
      A STA TI PAJCINE MISLIS NA OVU MOJU POMISAO DA SE ORGANIZUJE “SRPSKI KANTON U FEDERACIJI BIH”?
      Gde bi tvoja pradodivana bila u centru te teritorije?
      A Pajcini su oko Crnog Luga,ispravi me…Gubin I okolo.
      Nikako da to cujemo,od nekog SRBINA SA DINARE???
      Ili je ok u Malom Mokrom Lugu?

 5. Сусрет епископа Порфирија и Ане Брнабић се може сагледати као сусрет
  једног духовника и једне залутале душе у свет зависника геј страсти.
  Познато је да је епископ Порфирије у Манстиру Ковиљу основао једну
  заједницу за рехабилитацију зависника – наркомана, и да је та заједница и
  дан-данас успешно ради на лечењу болести зависности од дроге, и свих
  успутних последица који иду, руку-подруку, са том основном болешђу.
  Ту, свакако, спада и та неприродна геј зависност, која је до пре пар
  десетака година била на листи болести Светске здравствене организације,
  а онда, “декретом“, скинута са те листе и, од настраности – болести ,
  преименована у “сексуалну изузетност“ у односу на сав остали нормала
  свет, од када је света и века.
  На скупу, са слике, види се да је ту било још епископа, а да је Ани
  Брнабић пришао баш епископ Поргфирије, препозавши у њој тешко
  oболелу и сатрвену душу геј страшћу.
  Ако је тачно да је Ана Брнабић полу-Хрватица, онда овј сусрет може
  имати и политичку позадину, будући да је епископ Порфирије столује у
  Загребу као Митополит загребачко-љубљански.
  Тај сусрет може имати и црквено- верску страну, будући да је Ана
  Брнабић католкиња,а познато је да епископ Порфирије заступа
  екуменистичку тезу о зближавању, па и неком заједништву са Римо-
  католичком црквом.
  И, на крају: тај сусрет одише и “југословенством“, с обзиром на горе
  речено, што се тиче порекла и верске опредељености Ане Брнабић.
  А југословенство је, тек, свеопшта пропаст за Православни Србски
  Народ, о чему говореи Први и Други светски рат и овај последњи,
  из 9о-их година прошлог века.
  Добро би било да то сагледа и сама Ана Брнабић, па да се, на деликатан
  начин, повуче изцеле ове приче.
  Ако се то не догоди, онда СПЦ нема никаквих изговора, онда мора отворeнo
  стати настрану Православља, Светосавља и бранити опстанак ПРАВОСЛАВНОГ
  СРБСКОГ НАРОДА, који то од Ње очекује.

  Драган Славнић

  Одговори

 6. Injac je jedan zatucani nacionalista klerikalac.
  Kosovo više nije u Srbiji i s tim treba da se pomirite.
  SPC je okupatorska velikosrpska organizacija.
  Dok god postoji SPC Srbi će imati problema sa svojim susedima.
  Kosovke crkve pripadaju narodu Kosova a ne SPC!

  • Унеско не мисли тако. А ни власници тих цркава и манастира. А ни међународна заједница.
   А ти си затуцани шовиниста.

  • Ето ти сад – друид међу невладиним организацијама и српским конвертитима који немају сна због своје издаје и надају се да ће им бити лакше ако нема православне Србије… Али и њихово време, као и време њихових вештачких нација и државица на инфузији, пролази. Полако, али сигурно.

 7. “мада можемо да замислимо како би у хрватској прошао неки српски геј политичар” – ЗАР у Загребу има икога до српских конвертита? Можда шачица маџарона и који заостали хабзбургољубац…

 8. Majku! Prihvatam i tvrdim: ovo- elektronsko- putovanje jest razbijanje duse.Kanton? Duboko sam ubjedjen: izvodivo- ta, to su sto od sto srpski krajevi, ali ni ti, ni ja ni Srbi uopste jos, bar, od 1918. nemamo drzavu, danas pogotovo; ajde sto nju nemamo, no ni- osudi me!- nemamo ni ono na sto smo se, u tragicnoj istoriji, oslanjali i, i bez drzave, odrzali- Crkvu nemamo, duhovnu stranu, a onda smo g o t o v i;
  bez glave smo, a dusu izgubili…; ovako pojedinacno jad jadimo, pa, eto!, tjesimo se…Zapamti, Majk(i oprosti na ovom: “Zapamti”): ako se bitne narodske stvari rade bez bilo kakve materijalne zadrske, jest se na pravom
  putu, sve drugo je laz. Godinama su me brozolozi proganjali i to znam; a ovo su mu ispljuvci, te gori od njega…
  Dmitrovic? Zaobidji! Taj – n a v r e.m e- u Zagrebu nije poznavao Srbe u Zagrebu; taj ni jednom nije krocio u prostorije SDS-, triput pljackane i paljene- y , za glavu, opasna doba; kao ni pupavci, slobodani uzelci…Skrivalu se od Srba- popreko, na drugu straju ulice…, ne poznaju… Dozvolhavam sebi da kazem: ako ih iko poznaje, ja ih poznajem: grobove predaka unovcuju…
  Lis, tolko, sto bi rekli Rusi

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here