Жељко Ињац: Топ листа надреалиста из Данаса!

Поделите:

На насловници Данаса осванула је објава сајта Видовдан «Топ листа хашких лобиста» коју је уредништво листа Данас етикетирало као фашистичко гласило. Ништа неуобичајено да либерални и другосрбијански медији готово све што има српски национални предзнак етикетирају као екстремистичко. За наше либерале је и сама реч „Србин“ крајње екстремна а за неке и фашистичка. Ова наопака и мазохистичка перцепција сопствене нације и традиције је веома болна за Србе обзиром да је управо наш народ масовно страдао од фашизма и разних верских и идеолошких екстремиста. Kада неко, као ми, има у породици жртве фашистичког и усташког терора увредљиво и болно звучи олако изречена етикета «фашистички».

Преношење твитова странака и јавних личности није законом кажњиво. А то смо ми урадили. Чим су ти статуси на Твитер сајт постављени, они су постали јавни и доступни свакоме да их прочита. Дакле, ако власници твитова, који су се нашли у објави Видовдана, не сматрају да својим јавним наступом на Твитеру себе доводе у опасност, зашто би се осећали угроженима ако се њихови твитови пренесу на неки сајт? Ако им смета сатиричан наслов, који асоцира на Топ листу надреалиста, то је опет ствар осећаја за хумор, који очито недостаје и појединим власницима твитова који су дали изјаве за лист Данас али и ауторки дотичног текста. Да резимирамо проблематично је и само груписање твитова на једном месту без икаквог коментара, наравно са горе поменутим насловом.

Неком од тих аутора, попут Шутановца, је очигледно прорадила савест или је пак свестан политичког минуса у јавности због глорификације осуде српског генерала те му је непријатно да се са тим што је написао упозна и шира јавност. Председник ДС-а који се нашао највише погођен пуким преношењем твита жели да као некадашњи комесари угуши сваки глас критике па и те сајтове са којих долазе наводни спискови (који не постоје). Тако је агресивна насловна страна Данаса и ригидна реакција људи попут Шутановца заправо позив на цензуру и гушење медијских слобода од стране оних којима су пуна уста тог истог. Све ово нас подсећа на тоталитарно наслеђе у коме се онај који другачије мисли етикетира и где се жели забрана оглашавања политичких или идеолошких противника. Да ли је то ближе титоистичком или фашистичком тоталитаризму мање је битно.

Објава на сајту Видовдан, сем тог сатиричног наслова нема ништа спорно јер и није било испод наслова ничег осим наведних твитова подршке раду Трибунала и осуди генерала Младића. Ако смо због сатире фашисти, онда су то и Домановић и Kочић, и многи други српски писци који су се против неправде борили сатиром.

Толико лепљење етикете «фашизам» сваком ко другачије мисли је обесмислило и сам појам фашизма. Историчари се слажу да он ван своје епохе и не постоји. Осим тога велики антифашиста Џорџ Орвел је рекао да кад се та етикета сувише ставља заправо значи да ако на пример Џон назове Смита фашистом то значи да се мисли «Ја мрзим Смита» али да не жели да то призна. Називајући Смита фашистом он не мора да објашњава зашто гаји нетрпељивост према њему нити зашто не може да победи Смита у расправи. Још значајнија Орвелова мисао је да је нови глобалистички фашизам дошао са причом о борби против фашизма, то јест своје опоненте лако дисквалификује таквом или сличном етикетом.

Захваљујемо се листу Данас не само за бесплатну промоцију сајта Видовдан већ и за то што су твитови који компромитују господу која себе види као «демократску елиту» дошли и до читалаца ваших новина. Верујемо да ни ваши читаоци у великом броју не деле одушевљење пресудом генералу Младићу и да не идеализују Хаг. Додуше читалаца Данаса има мање него солидног сајта али рачунамо да ће многи пренети овај ваш напад на оне који другачије мисле и тако заправо помоћи да падну маске.

Свакако ви имате право на своје мишљење о генералу Ратку Младићу, исто као што и ми имамо право на своје мишљење о њему које на вашу жалост дели већина српског народа. Но то вам не даје за право да наше мишљење и мишљење већине српског народа називате фашистичким. То је и проблем либералне опозиције. Да цитирамо Јелену Маћић која је изузетно утицајна у опозиционим круговима и која је упућена управо тој либералној опозицији: «Само ви наставите да пола Србије називате фашистима, нећете прећи цензус! Шокирана сам вашим политичким незнањем и непознавањем сопственог народа. Инат је почео да ради!» Зли језици би рекли да сте се овим текстом сами сврстали на нашу топ листу хашких лобиста, али како смо ми патриоти лепо европејски васпитани то нећемо рећи.
Ваш проблем је као и дела наше грађанске опозиције што немате слуха за свој народ. Да имате слуха престали бисте да га етикетирате увредљивим етикетама и проглашавате фашистима. Преко хиљаду година затворских казни за Србе у Хагу јасно говори о „непристрасности“ тог суда. На крају, није овом народу први пут у историји да се суочава са бахатом и далеко моћнијом силом од себе, а сила Бога не моли и за правду не мари. Да закључимо, ако је мерити по нетрпељивости и агреисвном негирању права другом и другачијем да мисли и говори, етикета фашизма пре пристоји другој страни, оној која га по психолошком механизму пројекције «види» у Другом.

Жељко Ињац, главни и одговорни уредник сајта Видовдан.орг

 

Данас

Поделите:

9 Коментари

  1. Њима је јако смешно кад они некога млате, пљују и понижавају – то је зезанција (како не разумете, па баш сте балвани), то су уметничке слободе, слобода говора, изражавања, окупљања. За Друге је резервисан: популизам, национализам, фашизам, нацизам, и помало комунизам (мада им непријатно од тате и деде)

      • Lazu! Injac samo meni daje 80 000, a nas ima brat bratu dvas. Kolko tek on dobija. Zajeva stvar rublja sto mnogo pada, tu gubimo. Mada sad je sala…raste npricasu sa ovim da mi ukinemo rublju kao platezno srdstvo na Vidu. Zajebo nas je Injac….afta, raste rubja, raste lova Injcu….a i nama…

  2. Честитка Видовдану на етикети коју је добио од оних који су плаћени да доврше посао који није успео да заврши НАТО својим санкцијама и бомбама!

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here