Жељко Ињац: Троловање и спамовање на интернету као метод кампање

Поделите:

У данашње време се обично троловање и спамовање на интернету поистовећује са хејтовањем, међутим то нису исти појмови.

Хејтовање је пре свега израз фрустрираности, инфантилности и негативности интернет корисника. Троловање и спамовање ма колико на први поглед личе на хејтовање су заправо нешто сасвим друго. Мада је код већине тролова и спамера узрок њихове негативне активности на интернету готово идентичан као и код хејтера.

Тролови су се прво појавили на интернет форумима да би се потом раширили и на све остале друштвене мреже па и на коментаре у електронским медијима. Реч ТРОЛ је позајмљена из нордијске митологије. Циљ троловања је привлачење пажње. Главно оружје трола је провокација. Сасвим је небитно на који начин ће трол изазвати пажњу, да ли неким вулгарностима, шалама, агресивношћу или нападом на приватност појединца који је предмет троловања. Трол никад не прати тему дискусије, нити му је претерано битан садржај текста на електронским медијима, он је ту просто да скрене пажњу на себе.

Спамерима на друштвеним мрежама називају оне особе које попут тролова невезано за ток дискусије намећу неку сасвим другачију тему на којој упорно инсистирају непрестано је понављајући. Основни смисао овог појма се пре свега односи на затрпавање електронске поште непожељним садржајем. Но по истом принципу спамер на друштвеним мрежама затрпава дискусију садржајем који је само њему битан.

Препоручени интернет лек за тролове на друштвеним мрежама је игнорисање а за спамере блокирање, наравно уколико се њихова делатност препозна и уочи на време, али ово важи само за појединце на друштвеним мрежама, штета коју могу да проузрокују организовани тимови тролова и спамера се тешко може избећи блокадом и игнорисањем, већ пре свега мора бити благовремено уочена и демаскирана.

Поред ове уобичајене појаве где се спамери и тролови третирају као напорне или незреле личности на интернету постоји употреба метода троловања и спамовања у сврхе одређене кампање.

Пре свега у политичким интернет кампањама је уочена делатност група тролова и спамера који на друштвеним мрежама намерно опструишу политичке противнике или се лажно представљају за одређену политичку опцију коју потом дискредитују крајњом вулгаризацијом, банализацијом или просто примитивизмом. На електронским медијима у коментарима лажно се представљајући заступају најекстремније политичке ставове или намерно пишу неписмено и ступидно да би оставили што негативнију слику о себи или својој наводној политичкој опцији.

Такође на друштвеним мрежама покрећу лажне странице и профиле на којима се на исти начин понашају да би што више оцрнили своје политичке противнике за чије представнике се управо издају.

На сличан начин троловање и спамовање кроз једну негативну кампању може да дискредитује па чак и доведе до медијске пажње, не само политичке странке већ и појединце из јавног живота, одређене друштвене групације па и поједина предузећа и робне марке и брендове.

Обично ове групе тролова брзо буду откривене и њихова делатност разобличена али штета коју почине, нарочито ако се у целу причу укључе медији и створе атмосферу медијског линча је непоправљива.

Жељко Ињац

 

РТВ

Поделите:

17 COMMENTS

 1. Жива истина!
  Аутор је само заборавио да анализира набитније од свих -БОТОВЕ (скраћено од „робот“, јесу људи али раде на команду, мисле на команду, сагињу се на команду). Појавили су се за време Тадића, али су пун замах доживели ПОД Вучићем. Тоје читав систем плаћених хуља, пискарала и политичких буљаша. Ти, Вучићеви ботови су вероватно најгоре српско морално дно. Мајка „матица“ им је сконцентрисана око софтвера „Тврђава“, преко које највише дејствују. Сви ботови су на платим списковима државних установа. Класични квислиншки паразити. У себи су сакупили сво ђубре које је аутор набројао, са задатком да подрију сваку критику велеиздајничке и криминогене камариле Александра Вучића. Врло често су сакупљени у „ТРУСТ БОТОВСКИХ МОЗГОВА“ (think tank). Скупе се рецимо хуље на неком сајту бомбастог националног имена, и одатле шире своје режимске дезинформације, понешто и коментаришу под лажним именима и слично. По дефиницији, у главном потичу из покојне Аустроугарске.
  Не само то. Кад виде да неко разара псине њиховог газде на неком мањем сајту, онда се претворе у класичне тролове. Победа трола је када се, миц по миц, ували за администратора нападнутог сајта. Са те позиције банује непожељног Србина. Затим се смири и упреподоби.

  • „…uglavnom poticu iz pokojne Austrougarske…“, kao i Tesla, Pupin, Milankovic, Radicevic, ZmajJova, Djura, Oba Laza, Crnjanski, Ducic, Santic, Antic, Kapor, Andric, Selimovic, Sarajlija…., skoro i Njegos, Rastko Nemanjic, Petrovici…..
   Ostade samo ovaj Anonimus imenom Ivkovic Bitanga

   • Не замећи трагове, витеже од Ганге. Какве везе имају људи које си набројао са ботинама?
    Немају везе са ботинама, као што немају везе ни са оних 12 Срба, Павелићевих генерала.
    Дало би се без по муке набројати тушта и тма некакви ликова на српским ИТ медијима, по задатим критеријумима. Ево ти, мало за промену – код Динка на „Аутономији“ Павле Радић и Златко Јелисавац, два Србина, босанска дезертера. А за разне суштински исте такве на сајтовима наводно патриотске оријентације сам ћеш се сетити, ниси мали.

     • Ма и Драпшин је био Ерцеговац из Турије.
      Но, да видимо, блеуре, који су овде ботови?
      Ето, у спамере спада твој Луне. Али, он је само досадан, то није ништа.
      Питање је: Како је аутор у свом напису заборавио да обради ботове, који су најгоре зло?
      Па, држим да је г. Ињцу рано за аутобиографију. Кад то сазори у њ, имаћемо пуно више информација.

 2. Hm,hmm…pa,internet je “ borbeno sredstvo“..u sluzbi korisnika, i prava na drugacije misljenje.A,teska je kvalifikacija “ banuje nepozeljnog Srbina “ kao sto to rade na Standardu..
  Mada, sa svoje strane administratori,baniraju, necdaju,po njihovoj oceni “ usranom u potok,da ne muti vodu“…poput,nekada portal POGLEDI mene,nisam cetnik,i nemam sta tamo da trazim,zna administrator,da gubi bitku,sa argumentima.

 3. Standard je dno-dna: zato njihovi osvrti i predstavljaju staljinističko jednoumlje.
  Vidovdanu “kapa dolje“, jer mnogi (tzv.) mainstream srbijanski javni mediji, koje zbog difamiranja neću ovdje spomenuti (uostalom nisu ni ovodiskusijska tema), ne dozvoljavaju ni malo različitiji komentar tekstova svojih internetskih siteova.
  Neka i različitih mišljenja, i spamera i trolla i hatera i bota, ali onda treba omogućiti i osvrt onih koji žele nešto studiozno poantirati bez ulaska u nečiju nacionalnu i vjersku ili kulturoško-poslovnu orijentaciju, pa makar se 99,99 % diskusijskih sudionika ne složilo sa određenim stavom.
  🙂

  • Си сигуран?
   Ево, управо овде, објављен је хвалоспев усташи Драгу Пилселу. На то сам ја понудио одговор, и само га на ВИДОВДАНУ није шћело објавити. Неки други су преузимали иако им нисам удио..
   (Напомена, при дну, није аутор Остоја Симетић. Он је уредник који је поставио напис). Е после је фукара, кад је увидела да ја нисам за продају (то је већ друга прича), ударила на сајт.
   http://jadovno.com/djordje-ivkovic-drago-pisel-monsinjor-ustaskog-antifasizma/#.WeX34rhQpdk

 4. Hm,hmm…spam. ? dokazivanje istine,ni u kom slucaju se ne moze nazvati spamom. Ako osporavam da je Tito ubio maljem Krcuna, i da nije istina da je Krcun,cupao bradu Drazi klestima,a slika mrtvig Draze mi daje za pravo,,,? Ne druze Djordje,to nisu spamovi,to je bruka „‘reakcije“..I, ja nisam dosadan,samo preskocis,moje priloge „‘pa vozi misko u nimbus podrum“ jer,kako rece Milovan Djilas..radi se,o vasoj “ novoj klasi,koju treba izdrzati“…

 5. DZORDZU IVKOVICU!
  Kada bi Gospodinu Dzorzu Ivkovicu zabranili koriscenje Markove TULUMINE, mozda bi se y njegovu brljanju njemy otkrilo ono sto je kod njega samog a k c e n t o v a n o, a nasto je naslonjeno ono o cemu govori, dakle botovi! „Pokojna Austrougarska“,
  Mr Dzordz. Ako bi se rjesio te Tulumine- nisi Ti Marko, dovoljna Ti casica!-, obecavam da cu pojasniti i znam da cemo se razumjeti; dok je Tulumine, rabota je uzaludna!
  E, da! Kako ono Kostunjavo GodisnjeDrzavnicko Ordence, Ivkovicu!? A intrigativan je i onaj „zapis“ o DZ. Bjedicu. Nekorektan si! A pusti one “ diplomatske“ govorancije Dodikove. Jacih je mnogo vise prema Tadicu, a prema Tebi omilhenom Vucku da i ne govorim.

  • Ај се ти концентриши мало, па својим речима кажи шта си хтео. Овако, троје те уче шта да речеш, па све помешаш. Добро ниси поменуо свастикин бут и кљукану династију.

   • Да се вратимо на тему. Ево једне данашње приче из реалног живота…

    ПАЖЊА ПАЖЊА ПАЖЊА!
    Синоћ око 21х ме је стартовала једна госпођа са причом да ради за ,,маркетинг групу за истраживање јавног мњења“. Замолила ме је за пола сата мога времена да урадимоанкету , И прихватио сам из знатижеље . прва група питања се сатојала из области политичке опредељености , за кога сам , дали сам глесао уназад све ове године , дали бих гласао сада , за кога сам гласао. Друга група питања су оцењивање политичара на власти поименце оценом од 1 до 5. Трећа група питања је оцена политичара из опозиције . Четврта група је о аутономији Воводине . Пето о друштвеном уређењу државе раду Вучића преамбули о Косову, И тада почињу права питања ,пола сата о уставу . Колико си упознат са уставом ,шта би мењао у уставу ,ко би требао да одлучује о уставним променама ,на који начин би требало да се мења устав … Затим питање о грбу , застави И химни. И на крају колико вас живи у заједници, колико зарађујете месечно , колико има деце у заједници до 10 година а колико преко И на крају име презиме адреса И бр телефона ради провере послодавца дали сте били анкетирани . Е онда је горова анкета И почиње разговор ,жена има за обавезу да дневно уради анкету у 7 фирми по 10 запослених у НСу а сутрадан 20 грађана у НСу па у Пивницама па у Б.Петровцу . И на крају исповест , ради за СНС за неку дневницу какву такву , ограничена је роком,незна како ће стићи , податке уноси на таблет који је директно повезан са СНСцентралом . Ето , па сада видите чиме се баве а питање је ,дали ће се у наредних 6 месеци мењати устав ?

    • Eto, buduci sve pomjesano izmjesas, a da se te dvije radnje nebi dogadjale, radnji onoga t r e c e g a koji, jadan, mora da rasclanjuje one dvije radnje, priuscujem mali odmor- za odredjeni broj sati, a iz razloga: ja T i se, DJordje, budim u pet, kako bih mogao ovoj briselskoj bandi zaradjivati za plate; preciznije: moje ruke moraju samo za PDV MJESECNO da istegle tereta- uglavnom hemije, minimum trista hiljada dinara; samo za PDV i samo MOJE ruke; dakle, za platice DESETAK njihovih “ anketara“ ili za petnaestak penzijica; inace,“ cudno „anketarstvo, no o svemu kako se saopsti…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here